Cauta

Cultul lui Mussolini, tot mai prezent în Italia / „Vom renaște, întoarce-te!”

După o sută de ani, cultul lui Mussolini dăinuie în Italia / „Vom renaște, întoarce-te!” / Foto: Facebook

La o sută de ani de la venirea sa la putere, cultul lui Benito Mussolini rămâne intact în Italia, inclusiv în micul și pașnicul oraș Predappio, unde s-a născut și a fost înmormântat.

 

Mormântul său din cripta capelei familiei care domină cimitirul atrage zeci de mii de vizitatori în fiecare an. Numeroși nostalgici, dar și curioși, se rotesc pe rând la căpătâiul rămășițelor „Ducelui”, a cărui moștenire continuă să cântărească asupra partidului post-fascist Fratelli d’Italia (FDI), care conduce în sondaje pentru alegerile legislative din 25 septembrie.

„Nu te voi uita niciodată”

În cripta decorată cu un bust din marmură albă al lui Mussolini, cartea de vizită din fața sarcofagului de piatră acoperit cu drapelul italian este plină de mesaje de afecțiune: „Nu te voi uita niciodată”, „Vom renaște” sau „Întoarce-te!”. Emoționat, un tânăr vizitator, cu capul ras și tricoul kaki, a atins piatra funerară înainte de a aduce un omagiu , cu brațul ridicat, celui descris pe una dintre panglici ca fiind „tatăl țării”.

Alții, care au venit la Predappio (nordul Italiei) cu familiile lor, au o viziune mai nuanțată asupra trecutului lui Mussolini, care a venit la putere după „Marșul asupra Romei” din octombrie 1922, înainte de a instaura în 1925 o dictatură care a durat până în 1943.

„A făcut și lucruri bune”

„Mussolini a fost un mare om de stat. A promovat dreptul muncii și protecția socială. Dar a făcut greșeli, aliindu-se cu Hitler și adoptând legi rasiale rușinoase”, a declarat Fabiana di Carlo, o funcționară publică în vârstă de 42 de ani din Roma, care era însoțită de fiica sa, scrie Le Point. Acest punct de vedere este împărtășit de mulți italieni.

Pentru 66% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, regimul fascist a fost „o dictatură care trebuie condamnată în parte, dar care a adus și beneficii”, potrivit unui sondaj Ipsos publicat în 2021.

În ceea ce privește alegerile, Fabiana știe cu cine va vota: pe Giorgia Meloni, președinta Fratelli d’Italia, pe care o consideră „inteligentă și competentă” și care speră să devină „prima femeie șef de guvern”.

Născut în 2012 din cenușa Mișcării Sociale Italiene (MSI), fondat de foști loiali lui Mussolini, Fratelli d’Italia și-a preluat emblema, flacăra tricoloră. Un simbol la care Giorgia Meloni refuză să renunțe, chiar dacă s-a distanțat de „fasciștii nostalgici” pentru care „nu există loc” în partidul său.

Posibila sa sosire la putere trezește temeri în Europa. Dar ar trebui să ne așteptăm la o întoarcere la fascism în Italia? „Nu cred că există riscul unei reveniri la fascismul istoric, dar este posibil să existe o restrângere a libertăților”, comentează Gianfranco Miro Gori, liderul local al Asociației Naționale a Partizanilor Italieni.

„Italia pentru italieni”

Mormântul lui Mussolini, care este vizitat de peste 70.000 de persoane pe an, continuă să atragă un interes deosebit. Acest lucru este un avantaj pentru afacerile din Predappio, unde magazinele de suveniruri fasciste sunt frecventate.

Brățări „anticomuniste”, svastici sau cruci celtice, sticle de vin cu efigia „Ducelui”, afișe cu „Italia pentru italieni”, „Manualul fascist”… Fanii lui Mussolini au de unde alege.

Nu departe de casa în care s-a născut Mussolini și unde tatăl său avea un atelier de fierărie, o expoziție dedicată Marșului asupra Romei îi scufundă pe vizitatori în lumea întunecată a fascismului. Manechine în mărime naturală îmbrăcate în uniformele vremii, arme de foc, fotografii îngălbenite, un craniu cu o cască: 170 de obiecte împrumutate de la colecționari particulari ilustrează insurecția Cămășilor Negre, fără a uita legăturile strânse ale acestora cu Biserica Catolică și cu industriașii.

„Este o expoziție culturală care, într-un mod obiectiv și documentat, propune o reflecție asupra a ceea ce a fost Marșul de la Roma. Nu există nicio scuză pentru fascism”, spune unul dintre cei doi curatori, istoricul Franco d’Emilio. Scopul său este „de a face cunoscut Predappio ca fiind capitala istoriei fascismului în Italia și în lume”, este de acord avocatul Francesco Minutillo, fost lider al Fratelli d’Italia.

Printre vizitatori se număra Ivano, 39 de ani, un lucrător în domeniul vinului din Cuneo (nord-vest) și admirator al lui Mussolini, care s-a declarat „pasionat de istorie”: potrivit acestuia, „Europa nu are niciun motiv să se teamă de Giorgia Meloni, ea nu este fascistă, ci atlantică și anti-Putin”.

Ultimele stiri

  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei
  • Consecințele isteriei climatice: protecționismul va bântui industria energiei regenerabile
  • Mai tare ca Oțelul!
  • Exit mobile version