Cauta

Dezvăluiri cu ecou în lumea întreagă, după o investigație jurnalistică de proporții. „Echipa Jorge”, demascată! Ce detalii ies la lumină

sursa foto: ziare.com

O investigație internațională, la care au luat parte peste 100 de jurnaliști, soate la iveală detalii bombă. Ce s-a aflat despre „Team Jorge” („Echipa Jorge”)?

O echipă de israelieni şi-a oferit serviciile pentru a manipula peste 30 de scrutine în întreaga lume, folosind ca metode hacking-ul, sabotajul şi dezinformarea automatizată pe reţelele sociale, indică o investigaţie internaţională la care au participat peste 100 de jurnalişti, relatează The Guardian şi Le Monde, conform stiripesurse.ro.

Sursa citată dezvăluie că se vorbește despre o vastă activitate de dezinformare pe care ar desfăşura-o o firmă israeliană. În fruntea unității se află Tal Hanan, un fost agent al forţelor speciale israeliene în vârstă de 50 de ani, care în prezent lucrează în domeniul privat sub pseudonimul „Jorge”. Investigaţiile jurnaliştilor par să contureze faptul că de peste două decenii el a lucrat pe ascuns şi s-ar fi implicat în alegerile din diferite ţări.

Cum au fost demascați

Hanan şi unitatea sa, despre care s-a aflat că folosește numele de cod „Team Jorge”, au fost demascaţi prin intermediul unor operaţiuni sub acoperire şi a unor documente care au fost dezvăluite unui consorţiu internaţional format din 100 de jurnalişti, conform sursei menționate. Acest consorțiu jurnalistic a inclus reporteri de la 30 de instituţii media prestigioase, printre care „Le Monde”, „The Guardian”, „Der Spiegel” şi „El País”.

Despre agenţia israeliană despre care se vorbește că ar fi specializată în dezinformare s-a mai aflat că îşi vinde serviciile în întreaga lume. Jurnaliştii de investigaţie au reuşit să se întâlnească cu un responsabil al acestei companii israeliene, cunoscute sub numele de „Team Jorge”. Care le-a spus că poate crea automat conturi online false, poate genera automat conţinut pe reţelele sociale sau poate sparge e-mailuri sau conturi Telegram, cu scopul de a influenţa campaniile electorale.

Pachet software sofisticat – Aims

Mai mult, investigaţia scoate la lumină detalii despre modul în care dezinformarea este folosită ca armă de Team Jorge, care gestionează un serviciu privat ce se oferă să interfereze pe ascuns în alegeri fără să lase urme. Dezvăluirile din această anchetă jurnalistică de amploare nu se opresc, însă, aici. Hanan le-a spus reporterilor sub acoperire că serviciile sale sunt disponibile pentru agenţiile de informaţii, campaniile politice şi companiile private care doresc să manipuleze în secret opinia publică. Acesta a mai declarat că a avut contracte în Africa, America de Sud şi Centrală, SUA şi Europa.

Unul dintre serviciile cheie ale echipei Jorge este un pachet software sofisticat, Advanced Impact Media Solutions, sau Aims, care controlează mii de profiluri false pe Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram şi YouTube, conform sursei citate.

Ultimele stiri

  • Incident șocant la Parchetul Vaslui: o angajată ar fi dat foc unor documente şi ar fi încercat să se sinucidă
  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Descoperire misterioasă la Giza. Ce ascund piramidele egiptene
  • Băsescu, reacție tranșantă: „România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei”
  • Exit mobile version