AcasăCORONAVIRUSVaccinuri, dezinformare, profit: operațiunea “sânge pur” și afacerea „sânge sigur”

Vaccinuri, dezinformare, profit: operațiunea “sânge pur” și afacerea „sânge sigur”

Un cuplu anti-vaccin care refuză o transfuzie pentru o operație de salvare a vieții de teama contaminării, o organizație care pune în legătură donatori nevaccinați: dezinformarea despre Covid-19 a dat naștere unei așa-numite mișcări „sânge pur”, dar și unei veritabile afaceri.

Mișcarea răspândește teorii ale conspirației conform cărora primirea de transfuzii de la persoane vaccinate împotriva Covid „contaminează” sângele.

Totuși, aceste teorii nu se bazează pe „nicio dovadă științifică”, a declarat pentru AFP Katrine Wallace, epidemiolog la Universitatea Illinois din Chicago.”Dacă donați sângele unei persoane vaccinate unei persoane care nu este vaccinată, persoana care primește transfuzia nu devine vaccinată.”

Asta nu îi împiedică pe internauți să se pronunțe în favoarea creării unor bănci de sânge dedicate persoanelor care nu au primit o injecție, o solicitare primită și de medicii din America de Nord.

Recent, un cuplu din Noua Zeelandă s-a opus unei intervenții chirurgicale de salvare a vieții copilului lor, deoarece se temeau că acesta va primi sânge de la un donator vaccinat. O instanță i-a retras temporar custodia copilului pentru a permite desfășurarea procedurii, dar cazul a devenit emblematic pentru militanții anti-vaccin.

Aceste cazuri „se răspândesc ca un foc de paie pe internet, atrăgând atenția asupra teoriilor conspiraționiste anti-vaccin”, spune Katrine Wallace.

În grupuri private de pe rețelele de socializare, susținătorii „sângelui curat” îndeamnă la violență împotriva medicilor care vaccinează – în timp ce susțin în mod fals că persoanele imunizate mor în masă.Imaginile postate pe unul dintre grupuri arată o asistentă medicală ținând în mână o seringă în mijlocul unui câmp presărat cu cranii.

Afacerea Safe Blood

O organizație cu sediul în Zurich (Elveția), Safe Blood Donation, încearcă chiar să găsească donatori și primitori nevaccinați.

Asociația, fondată de un adept al naturopatiei, George Della Pietra, promite pe site  să obțină sânge pentru clienții săi. Este prezentă în Europa de Vest, America de Nord, Africa și Asia.

„Mulți oameni de știință și medici au multe îngrijorări cu privire la vaccinurile Covid și sunt, de asemenea, convinși că acestea intră în organism prin sânge, într-un mod ocolit, s-ar putea spune, și rămân acolo”, susține Clinton Ohlers, șeful Safe Blood Donation.

Această afirmație este diametral opusă cunoștințelor științifice.”Donațiile de sânge de la persoane vaccinate împotriva Covid-19 sunt sigure pentru transfuzii. Componentele vaccinului nu intră în sânge”, explică Jessa Merrill de la Crucea Roșie Americană.

Membrii Safe Blood Donation trebuie să plătească o taxă de intrare de 50 de euro și un abonament anual de 20 de euro.

Afacerea „sânge sigur” se bazează 100% pe dezinformarea cu privire la vaccinuri”,a subliniat Wallace. „Iar apelarea la temerile oamenilor este, din păcate, profitabilă.”

„Următorul Bitcoin”

Căutarea așa-numitei „purități” nu se limitează la sânge. Pe rețelele de socializare, există postări care vizează găsirea de lapte matern de la persoane nevaccinate sau chiar de spermă – „următorul Bitcoin”, prezic conspiraționiștii.

Este dificil de estimat numărul de persoane care caută sânge „nevaccinat”, dar experții spun că, oricum, găsirea acestuia ar fi o provocare în țările cu rate ridicate de vaccinare.

În Statele Unite, unde mai mult de 80% din populație a primit cel puțin o doză, autoritățile sanitare precizează faptul că nu cer donatorilor de sânge să fie testați pentru a verifica starea lor de vaccinare.

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
792 afisari

4 COMENTARII

  1. Cine zice, o madamă care pînă ieri spunea că sunt dozele sigure și eficiente? De la crucea roșie amerlocă?
    Cine e prost s-o creadă, n-are-ndecât.
    Adică spike-ul ăla stă exact unde a fost injectat, nu umblă de nebun în tot corpul? AVC-urile, miocarditele apar din senin, pentru că plouă afară, probabil.

  2. Mesaj postat pe site-ul oficial al Societății de Cruce Roșie din Japonia, pe 11 mai 2021: „Donarea de sânge nu este posibilă timp de 48 de ore după vaccinarea cu ARN. În prezent, vaccinul bazat pe ARN mesager aprobat în Japonia este fabricat de Pfizer. Puteți dona sânge după perioada menționată mai sus atât pentru prima, cât și pentru a doua inoculare. În plus, întrucât criteriile de acceptare pentru post-vaccinare, altele decât vaccinul ARN al noului coronavirus, sunt examinate continuu în țară, ne vom abține de la a dona sânge până când sunt arătate criteriile”.

  3. Descrieratii spagari care toaca banii Bugetului in nestire,care se vaita ca nu sunt bani pt. pensii,salarii,pt. alocatii 12 lei,au mai cumparat,la un pret mai mare,inca zeci de milioane de Doze. Ba nebunilor,mana in mana cu madam Ur sula,alta dementa care a manarit miliarde de Euro pe miliarde de DOZE,ACUM LE BAGA PE GAT TAMPITILOR NOSTRI.RAFILA ASCUNDE GUNOIUL SUB PRES.CICA E SECRET.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger