Cauta

Criza gazelor întoarce lumea la cărbune. Consumul revine la nivelurile record din 2013

carbune

Prețurile cărbunelui sunt în creștere și se așteaptă ca întreg consumul de cărbune să revină la niveluri record atinse în urmă cu aproape 10 ani, pe măsură ce criza globală a aprovizionării cu energie continuă.

În timp ce investitorii în stocurile de cărbune jubilează datorită prețurilor ridicate ale cărbunelui, reducerile emisiilor de carbon trec pe un plan secundar, pe măsură ce piețele și guvernele se străduiesc să se aprovizioneze cu energie pe fondul blocajelor cauzate de războiul din Ucraina, spun analiștii, citați de cnbc.com.

Oferta de cărbune a scăzută

Mai rău, încetinirea investițiilor în noi instalații energetice alimentate cu cărbune a înăsprit și mai mult oferta de cărbune, a declarat vineri analistul senior Shaw and Partners, Peter O’Connor, pentru „Squawk Box Asia ” de la CNBC.

„Privind în viitor, cu prețurile la gaze în Europa și disponibilitatea furnizării de gaze, țările se întorc la cărbune. Și oferta [de cărbune] este redusă. De ce? Pentru că nimeni nu are capacitate de construire și piețele nu vor rămâne strânse, având în vedere vremea și Covid. Așa că piața va rămâne mai ridicată mai mult timp, probabil până în anul calendaristic 2023.”

Prețul cărbunelui termic utilizat pentru generarea de energie a crescut cu aproximativ 170% de la sfârșitul anului trecut, crescând brusc după începutul războiului din Ucraina.

Prețul cărbunelui termic utilizat pentru generarea de energie a crescut

În schimb, celălalt cărbune comercializat în principal, cărbunele de cocsificare, ingredientul pentru fabricarea oțelului, se tranzacționează la un preț mai mic. Impulsat de dinamici diferite, creșterea economică redusă din China reduce producția de oțel și, prin extensie, cererea de cărbune cocsificabil.

Agenția Internațională pentru Energie a publicat miercuri un nou raport în care avertizează că consumul global de cărbune va crește cu 0,7% în 2022, pentru a egala recordul stabilit în 2013, presupunând că economia chineză își va reveni conform așteptărilor în a doua jumătate a anului.

Consumul mondial de cărbune a revenit deja cu aproximativ 6% în 2021, când economia globală și-a revenit după șocul inițial al pandemiei de Covid, a spus AIE.

În centrul creșterii continue a cererii de cărbune se află penuria de gaz, pe măsură ce Uniunea Europeană se apropie de reducerea utilizării gazului rusesc – oprindu-se înainte de interzicerea gazului – în timp ce Rusia răspunde prin reducerea livrărilor către continent.

Prin urmare, consumul de cărbune în UE este de așteptat să crească cu 7% în 2022, pe lângă creșterea de 14% de anul trecut, spune AIE.

Ultimele stiri

  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei
  • Consecințele isteriei climatice: protecționismul va bântui industria energiei regenerabile
  • Mai tare ca Oțelul!
  • Prietenia fără limite: Xi-Putin!
  • De ce China câștigă cursa armelor. Povestea unui “geniu incontestabil”
  • Sustenabilitatea, tema dezbătută de Ziua Mondială a Metrologiei
  • Exit mobile version