AcasăȘTIRI EXTERNECriza energetică: Meteorologii se tem de o iarnă friguroasă / Europa, în...

Criza energetică: Meteorologii se tem de o iarnă friguroasă / Europa, în situație precară

Criza energetică: Meteorologii se tem de o iarnă friguroasă / Europa, în situație precară / Foto: printscreen

La ora când criza energetică crește vertiginos prețul facturilor, vremea rece ar putea înrăutăți și mai mult situația. Centrul european pentru prognoze meteorologice pe termen mediu (ECMWF) prevede că iarna aceasta va aduce temperaturi mai scăzute decât în anii precedenți.

Potrivit ECMWF, nu numai că iarna va fi mai rece, dar vor fi și mai puțin vânt și ploi decât în alți ani, ceea ce ar putea afecta producția de energie regenerabilă.

Mai puțină energie regenerabilă

Florence Rabier, directorul general al ECMWF, a declarat că primele indicații pentru lunile noiembrie și decembrie indică o perioadă de presiune ridicată deasupra Europei de Vest, ceea ce ar putea duce la perioade mai reci și la mai puține vânturi și ploi.

Rabier a declarat că uraganele recente din Atlantic ar putea duce la o vreme mai blândă, mai umedă și mai vântoasă pe termen scurt.

Dar o vreme mai răcoroasă mai târziu în cursul anului ar fi în concordanță cu condițiile atmosferice cunoscute sub numele de La Niña, un fenomen care determină răcirea unora dintre apele de suprafață ale Pacificului, influențând ciclul precipitațiilor și clima în unele părți ale lumii.

„Dacă avem acest tipar, este destul de solicitant din punct de vedere energetic, pentru că nu numai că este mai frig, dar există mai puțin vânt pentru energia eoliană și mai puține precipitații pentru energia hidroelectrică”, spune Rabier

În plus, Europa se afla deja într-o situație precară după una dintre cele mai fierbinți veri înregistrate vreodată, cu temperaturi cu 1,7°C peste media 1991-2020 în luna august și soluri deosebit de uscate. Ponderea energiei eoliene și hidroelectrice în producția de energie electrică din Europa a scăzut deja în această vară din cauza vremii mai calde și mai uscate.

Pentru gospodării și întreprinderi, veștile nu sunt bune. Pe vreme rece, prețurile la gaze și electricitate ar putea crește din nou.

author avatar
Tudor Borcea
247 afisari

3 COMENTARII

  1. Aici am ajuns. Ne temem de cum va fi vremea. Pai hai sa batem tobe, sa facem nori de fum, dansuri extatice, sacrificii umane, ca poate zeii au mila de noi si ne trimit o iarna calda. Foarte trist.

  2. Lasa, bai francezule Rabier, ca o sa va incalzeasca cu multa caldura toti imigrantii muzzie si negrii din Afrika, mai ales ca ei aduc si o imensa democratie originala in Franceistan, asa ca nu o sa va fie greu la iarna 🙂 De fapt, speram sa crapati cati mai multi, bai ipocritilor nazisti ordinari, sa muriti de frig si de foame, bai exploatatorilor colonialisti 🙂 Scapa numai car epoate, bai frankofonilor atei, decadenti si kurkubeisti 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger