AcasăȘTIRI EXTERNEVolkswagen, detronat în Europa. Cine preia topul celor mai valoroși constructori

Volkswagen, detronat în Europa. Cine preia topul celor mai valoroși constructori

Volkswagen, detronat în Europa. Cine preia topul celor mai valoroși constructori / Foto: printscreen

Porsche a preluat joi prima poziție în topul celor mai valoroși producători auto din Europa, depășind fosta companie mamă Volkswagen, în timp ce prețul acțiunilor nou listate ale producătorului german de mașini sport a crescut rapid.

Deși luni acțiunile Porsche au scăzut sub prețul de listare la 81 de euro, în concordanță cu o scădere mai amplă a piețelor, acestea au crescut la 93 de euro (91,95 dolari) la ora 1023 GMT, ceea ce conferă mărcii de automobile sport o evaluare de piață de 85 de miliarde de euro.

Mercedes trece pe locul trei

Cotația acțiunilor Porsche și-a recăpătat avântul după ce băncile de investiții implicate în listarea sa la bursă au cumpărat aproape 3,8 milioane de acțiuni pentru 312,8 milioane de euro, în cadrul așa-numitei opțiuni greenshoe, menită să sprijine listarea.

Creșterea împinge evaluarea Porsche dincolo de cea a Volkswagen, de 77,7 miliarde de euro. Mercedes-Benz se află pe locul al treilea în topul constructorilor auto europeni, cu o evaluare de 57,2 miliarde de euro, urmată de cu 47,5 miliarde de euro și de producătorul Stellantis, cu 39,7 miliarde de euro, scrie U.S.News.

„Datele privind inflația din Europa și Statele Unite, recentele îngrijorări legate de aprovizionarea cu energie în Europa și escaladarea războiului din Ucraina joia trecută au dus la fluctuații care au făcut necesare măsuri de stabilizare la scară mică”, a declarat un purtător de cuvânt al Volkswagen.

Acțiunile cumpărate între 29 septembrie și 4 octombrie au reprezentat aproximativ 11% din volumul total de tranzacționare de la listare, a adăugat purtătorul de cuvânt, constând în aproximativ 34 de milioane de acțiuni.

În total, până la 14,85 milioane de acțiuni, în valoare de 1,2 miliarde de euro, sunt disponibile prin intermediul opțiunii greenshoe în cele patru săptămâni de la ofertă, ca măsură de stabilizare. Bank of America a achiziționat acțiunile la un preț cuprins între 81 – 82,50 euro, față de prețul inițial de emisiune de 82,50, a precizat miercuri într-un comunicat.

author avatar
Tudor Borcea
3.351 afisari

4 COMENTARII

  1. volke’s-vagen
    („mashina poporului”, broscutza aia)
    a fost cobnceputa pe Porche impreuna cu Hitler.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger