Cauta

Corectitudinea politică, înaintea eradicării. OMS vrea să schimbe denumirea „variola maimuței”

Corectitudinea politică, înaintea eradicării. OMS vrea să schimbe denumirea „variola maimuței” / Foto: Facebook

Denumirea „variola maimuței” va fi schimbată în curând, considerată „înșelătoare și stigmatizantă” de către OMS.

OMS are în vedere „schimbarea numelui virusului” variolei maimuței, a declarat recent directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, promițând „anunțuri cât mai curând posibil” în acest sens.

Pe lângă denumirea virusului, ar trebui să fie schimbate și denumirile diferitelor tulpini de virus și boala în sine.

Termeni „stigmatizanți” pentru țările africane

De ce această schimbare, în condițiile în care variola maimuței a fost identificată în peste 40 de țări și ar putea fi considerată în curând o urgență internațională de către OMS?

OMS nu a explicat în mod deschis motivele deciziei sale, dar se pare că aceasta a fost luată ca urmare a preocupărilor legate de „stigmatizarea” limbajului pentru țările africane. Această îngrijorare se referă în principal la tulpinile virusului. Acestea sunt denumite după regiuni sau țări din Africa: tulpina din Africa de Vest și tulpina din Bazinul Congo, aceasta din urmă fiind mult mai mortală.

La începutul lunii iunie, 30  de oameni de știință, dintre care mulți sunt africani, au scris un articol de opinie în care au cerut schimbarea acestor denumiri, considerând că este urgent să se pună în aplicare „o nomenclatură care nu este nici discriminatorie, nici stigmatizantă”.

Un nou nume ar recunoaște realitatea actuală a bolii. În timp ce boala a fost mult timp limitată la o duzină de țări africane, 84% dintre cazurile noi au fost detectate în acest an în Europa și 12% în America.

Când se umblă cu maimuța

De ce, atunci, să nu se schimbe numele tulpinilor și nu denumirea „variola maimuței”.  În primul rând, pentru că este înșelătoare, se invocă.

Epidemia actuală arată că noua tulpină se transmite mai ușor de la un om la altul, în comparație cu ceea ce se observă în Africa, unde cazurile înregistrate se datorează cel mai adesea contaminării de către un animal. Mai ales, la origine „nu este vorba de o boală legată de maimuțe”, a declarat pentru AFP virusologul Oyewale Tomori.

Numele este o moștenire a condițiilor în care a fost descoperită boala în anii 1950: cercetătorii danezi au descoperit-o la maimuțe în laboratorul lor. Dar, în viața reală, este de obicei luată de la rozătoare, scrie Ouest-France. Există și îngrijorări legate de „stigmatul” care îi este atașat. „Maimuțele sunt în general asociate cu țările din sud, în special cu Africa”, spune cercetătorul Moses John Bockarie.

Aceste preocupări fac parte dintr-un context mai larg, în care Africa a fost frecvent vizată ca sursă a bolilor care s-au răspândit în întreaga lume. „Am văzut acest lucru mai ales cu SIDA în anii 1980, cu Ebola în timpul epidemiei din 2013, apoi cu Covid-19 și cu presupusele variante sud-africane”, a declarat pentru AFP epidemiologul Oliver Restif.

În acest sens, imaginea este, de asemenea, importantă. Restif regretă faptul că mass-media a ales adesea ilustrații nefericite pentru articolele lor despre variola maimuței. Acestea sunt adesea „fotografii vechi ale unor pacienți africani”, în timp ce cazurile actuale „sunt mult mai puțin grave”, notează el.

Ultimele stiri

  • Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni
  • Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)
  • Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!
  • Veşti proaste pentru bugetarii obişnuiţi să acord vouchere de vacanţă. De ce trebuie să se bucure cât mai mult de ele în 2024
  • Alimentul de bază care a atins un preţ exorbitant la raft, cel mai mare din ultimii 15 ani. De ce s-a ajuns în această situaţie
  • ANM anunţă că se schimbă vremea în România! Diferențe mari de temperatură de la o zi la alta. Prognoza pentru Bucureşti
  • Bucureştiul se închide din nou în weekend pentru maşini. Se deschide pentru pietoni. Zonele cu restricţii de trafic
  • Gestul banal, dar extrem de periculos pe care îl fac şoferii la volan, îi poate descrie pe aceştia ca fiind psihopați, narcisiști sau machiavelici
  • Motivele pentru care Volodimir Zelenski nici nu vrea să audă de un armistiţiu cu Rusia pe durata Jocurilor Olimpice 2024
  • Horoscop – sâmbătă, 18 mai 2024. Nativii care trebuie să pună piciorul în prag şi să pretindă mai mult respect
  • Exit mobile version