Cauta

CONVOIUL LIBERTĂȚII. Canada impune o „Lege de urgență” împotriva camionagiilor! Ce vrea să le facă premierul Trudeau celor care protestează

„Convoiul libertății”. Premierul Justin Trudeau aplică o lege de urgență împotriva camionagiilor

Premierul canadian Justin Trudeau a anunțat luni utilizarea excepțională a Legii măsurilor de urgență pentru a pune capăt blocajelor „ilegale” a protestatarilor împotriva măsurilor sanitare, care au loc în Canada de mai bine de două săptămâni.

Este doar a doua oară când această prevedere este activată în timp de pace, ultima aplicare datând din criza din 1970 când Pierre Elliott Trudeau, tatăl actualului premier, era la putere.

Armata nu va fi dislocată

„Guvernul federal invocă Legea privind măsurile de urgență pentru a suplimenta puterile provinciale și teritoriale și pentru a face față blocajelor și ocupărilor” ilegale, a spus Justin Trudeay, menționând că armata nu va fi dislocată și că noile măsuri vor fi „limitate în timp și geografic”.

Legea intră în vigoare imediat și se aplică în toată țara, chiar dacă premierul a asigurat că ar avea „impact concret” doar în regiunile în care este necesară, în special în Ontario, provincie în care se află capitala Ottawa.

Mișcarea de protest canadiană, care a început la sfârșitul lunii ianuarie, a pornit de la șoferii de camion care protestează împotriva obligației de a fi vaccinați pentru a trece granița cu SUA. Dar revendicările s-au extins până la un refuz al tuturor măsurilor sanitare și, pentru mulți manifestanți, la o respingere a guvernului lui Justin Trudeau.

Manifestanții: „Nu vom ceda nimic”

„Vreau să mă adresez acum premierului: indiferent ce faceți, nu vom ceda nimic”, a declarat Tamara Lich, unul dintre liderii așa-zisului „Convoi al libertății”, scrie Le Point.

Legea privind situațiile de urgență poate fi invocată în cazul unei „crize naționale” și oferă guvernului federal mai multe puteri pentru a pune capăt acesteia, permițându-i să autorizeze „temporar măsuri extraordinare”.

Mai mulți premieri provinciali și-au exprimat opoziția față de implementarea acestei prevederi, care corespunde unei stări de urgență națională.

În 1970, guvernul lui Pierre Elliott Trudeau o invocase ca să trimită armata în Quebec și să ia o serie de măsuri de urgență, după răpirea de către Frontul de eliberare din Quebec a unui atașat comercial britanic, James Richard Cross, și a unui ministru din Quebec, Pierre Laporte. Cross fusese eliberat după negocieri, dar ministrul fusese găsit mort în portbagajul unei mașini.

Arme și muniții, confiscate de poliție

„Cu această lege, guvernul poate rechiziționa bunuri, servicii, oameni. Guvernul poate spune oamenilor unde să meargă, unde să nu meargă. Există într-adevăr puține limite pentru ceea ce poate face guvernul”, a explicat Geneviève Tellier, profesor de studii politice la Universitatea din Ottawa.

Luni, poliția canadiană a confiscat arme și muniție și a arestat 11 persoane în cadrul blocajului frontalier din Coutts, în Alberta (vest), un punct de trecere cu SUA paralizat timp de o săptămână.

Primul ministru din Ontario a anunțat luni dimineață că va ridica aproape toate măsurile de sănătate, inclusiv pașaportul de vaccinare. Însă în Ottawa potestele continua în centrul orașului, unde sunt prezente cel puțin 400 de camioane.

Ultimele stiri

  • Biden dă de pământ cu procurorul CPI care a emis mandat de arestare împotriva premierului israelian Netanyahu
  • Turcia declară doliu național cu ocazia morții președintelui Raisi
  • SUA prezintă condoleanțe Iranului, dar continuă să-i condamne
  • VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2
  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Exit mobile version