AcasăȘTIRI EXTERNEComisia Europeană va dicta libertatea întreprinderilor. Producătorii, obligați să joace după cum...

Comisia Europeană va dicta libertatea întreprinderilor. Producătorii, obligați să joace după cum cântă Bruxelles-ul

Comisia Europeană va dicta libertatea întreprinderilor. Producătorii, obligați să joace după cum cântă Bruxelles-ul

Comisia Europeană a prezentat, luni, la Bruxelles, un proiect de nou instrument de „protecție a pieței interne” a UE în cazul unei crize, inclusiv, dacă este necesar, de a obliga producătorii de bunuri strategice să acorde prioritate Europei.

În „circumstanțe extreme” care ar putea duce la penuria de produse vitale, Comisia Europeană va putea cere producătorilor să acorde prioritate comenzilor europene, mai degrabă decât celor chinezești sau americane, în caz contrar fiind pasibili de amenzi, potrivit proiectului de text.

Producătorii, obligați să furnizeze anumite informații strategice

Această măsură, inspirată din normele deja existente în Statele Unite, este concepută ca un instrument de represalii. „Sperăm că nu va fi folosită niciodată”, a declarat comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, în cadrul unei conferințe de presă comune cu vicepreședintele Comisiei, Margrethe Vestager, informează Boursorama.

Ideea este de a descuraja țările terțe să blocheze exporturile de produse strategice către Europa, cum au fost Statele Unite, care au interzis exporturile de vaccinuri anti-Covid-19 în timpul pandemiei.

Regulamentul trebuie încă negociat cu Parlamentul European și cu statele membre. Acesta a fost anunțat în februarie 2021 de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a tras lecții din perturbarea lanțurilor de aprovizionare europene cauzată de pandemie.

Chiar înainte de o situație de criză, ar putea fi activată o fază de vigilență dacă se identifică un risc de penurie pentru un bun strategic. Producătorii în cauză ar putea fi obligați să furnizeze anumite informații strategice, de exemplu, cu privire la capacitățile lor de producție. În această fază, Comisia ar dori, de asemenea, să poată cere țărilor UE să constituie rezerve strategice.

„Statele membre vor fi implicate îndeaproape în toate etapele procedurii”, a declarat Vestager. Textul vizează, de asemenea, limitarea restricțiilor privind circulația bunurilor și a persoanelor între statele membre. Scopul este de a evita repetarea restabilirii frontierelor sau a rechiziționării de produse esențiale, cum ar fi măștile chirurgicale, măsuri adoptate la întâmplare de statele membre în timpul pandemiei și care au agravat criza.

În special, aceasta consolidează obligațiile de notificare a acestor decizii naționale către Bruxelles. O listă neagră a măsurilor discriminatorii, care contravin regulilor pieței unice, ar fi, de asemenea, întocmită pentru a întări represiunea împotriva statelor contraveniente. De asemenea, proiectul de regulament ar conferi Comisiei competența de a efectua achiziții colective în numele țărilor UE, în conformitate cu ceea ce s-a făcut în cazul vaccinurilor anti-Covid-19.

„Instrumentul pune în aplicare principiul conform căruia în Europa suntem mai puternici împreună”, a comentat eurodeputatul Andreas Schwab (PPE, dreapta).

author avatar
Tudor Borcea
398 afisari

1 COMENTARIU

  1. Avem un singur președinte în Europa dn Ursula la ce mai folosesc sau ce rol mai joaca un președinte a unei țări din UE!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger