Cauta

Cât petrol vor pierde rușii?

Producția de petrol a Rusiei ar urma să scadă cu 17% până în februarie  față  nivelurile de dinainte de războiul din Ucraina, odată ce embargoul impus de UE asupra exporturilor Moscovei va intra pe deplin în vigoare, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie(AIE).

Deși scăderea de 1,9 milioane de barili pe zi este mai mică decât pierderile de 3 milioane de barili pe zi pe care AIE le preconiza în martie, prognoza indică impactul pe care l-ar putea avea interdicția UE asupra țițeiului rusesc și a produselor petroliere rafinate, chiar dacă volume semnificative sunt redirecționate către alte piețe.

Rusia, care este unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, a pompat aproape 11 milioane de barili pe zi de țiței și produse rafinate în august, în scădere doar marginal față de producția sa de dinainte de invadarea Ucrainei în februarie, a declarat AIE, cu sediul la Paris. Se așteaptă ca această cantitate să scadă la 10,2 milioane de barili în decembrie și la 9,5 milioane până în februarie 2023.

Luna trecută, AIE a avertizat că sancțiunile occidentale au avut până acum un „impact limitat” asupra producției de petrol rusesc de la începutul războiului.

Deși exporturile totale de petrol rusesc au crescut de fapt în august cu 220.000 barili/zi, veniturile estimate ale Moscovei din exporturi au scăzut cu 1,2 miliarde de dolari, până la 17,7 miliarde de dolari, din cauza prețurilor mai mici ale țițeiului la nivel mondial.

Impactul final al sancțiunilor UE va depinde de efectul unui plafon de preț propus de membrii G7 pentru a limita prețul pe care țările din afara embargoului îl pot plăti pentru petrolul rusesc.

Inițiativa, susținută de miniștrii de finanțe ai G7 la începutul acestei luni, se va baza pe un sistem de stimulente prin care importatorii de petrol rusesc care caută acoperire de asigurare și servicii de transport maritim de la companii cu sediul în țările G7 și UE vor trebui să respecte plafonul de preț.

Cea mai recentă prognoză a AIE pentru Rusia a venit în contextul în care grupul, care consiliază membrii OCDE în materie de politică energetică, și-a redus prognoza pentru cererea globală de petrol din 2022 cu aproximativ 110.000 barili pe zi.

Prețurile țițeiului Brent, referința internațională,  care a atins un maxim de 140 de dolari pe baril la începutul acestui an, au scăzut de la sfârșitul lunii iulie, coborând sub 90 de dolari săptămâna trecută, pentru prima dată din februarie. Miercuri, se tranzacționau la aproximativ 93 de dolari barilul.

Ultimele stiri

  • Acţiunea prin care armata israeliană anunţă, practic, asaltul asupra zonei Rafa. 1,5 milioane de palestinieni trăiesc acolo!
  • Piedone, atac la Nicușor Dan: „Ți-ai permis să jignești românii creștini ortodocși care nu sunt ca tine”
  • Modificarea pe care o vor găsi călătorii ce tranzitează Gara de Nord
  • Panică într-un bloc dintr-o localitate din Iași. Explozie urmată de incendiu/Mai mulți oameni, evacuați – VIDEO
  • Cine sunt pensionarii care se vor alege cu o „leafă” de 6.800 lei după recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Cel mai „de lux” turist al ţării, într-o nouă călătorie scumpă. Klaus Iohannis a plecat într-o vizită în SUA
  • Ce a văzut un român pe bonul fiscal de la restaurant: „Sunt eu bătut în cap și nu mai înțeleg cum funcționează?”
  • Mii de oameni rămaşi, de Paşte, fără apă. Ce s-ar fi întâmplat de s-a ajuns în această situație
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru a doua zi de Paşte. Ce trebuie să faci pentru noroc şi prosperitate
  • Un incendiu care a izbucnit la Piaţa Rahova a blocat circulaţia în Bucureşti! A luat foc un magazin Economat (VIDEO)
  • Exit mobile version