Cauta

Cartonaș roșu pentru Qatar. Cupa Mondială, organizată pe muncă neplătită / Proteste și expulzări la Doha – VIDEO

Cartonaș roșu pentru Qatar. Cupa Mondială, organizată pe muncă neplătită / Proteste și expulzări la Doha - VIDEO / Foto: printscreen

La mai puțin de trei luni de la Cupa Mondială la fotbal, ONG-ul britanic Equidem a acuzat luni Qatar de expulzarea a zeci de muncitori străini care au organizat un protest rar pentru a-și cere salariile neplătite.

Autoritățile din Qatar, criticate în mod regulat de ONG-urile internaționale pentru tratamentul aplicat sutelor de mii de muncitori, în special din Asia, pe marile șantiere ale Cupei Mondiale la fotbal din 2022, au confirmat reținerea protestatarilor, dar au refuzat să precizeze dacă vreunul dintre ei a fost expulzat.

Muncutori neplătiți de șapte luni

Cel puțin 60 de muncitori – dintre care unii nu fuseseră plătiți de șapte luni – au blocat traficul în fața companiei Al Bandary din Doha în timpul unei demonstrații care a avut loc pe 14 august, a declarat Equidem, o companie de consultanță în domeniul drepturilor omului și al muncii cu sediul la Londra.

 

„Am vorbit cu muncitorii care au protestat și cu unul care a fost expulzat în Nepal. Am confirmat că acesta s-a întors acasă și că și alte persoane din Nepal, Bangladesh, India, Egipt și Filipine au fost expulzate”, a declarat directorul executiv al Equidem, Mustafa Qadri, scrie France 24.

Guvernul din Qatar a declarat duminică că „un număr de protestatari au fost arestați pentru încălcarea legilor privind securitatea publică”. „O minoritate de persoane care nu au manifestat pașnic și au acționat încălcând legile de securitate publică riscă să fie expulzate prin ordin judecătoresc”, a adăugat acesta, fără a da detalii despre numărul de muncitori implicați.

„Pay up Fifa”

Protestul a fost organizat în cadrul campaniei „Pay up Fifa” pentru a cere plata salariilor neplătite. Ministerul Muncii a declarat că plătește salariile muncitorilor de la Al Bandary, dar nu a oferit detalii. Acesta a adăugat că au fost luate „măsuri” împotriva companiei, care era deja investigată pentru neplata salariilor.

Cupa Mondială începe pe 20 noiembrie în micul și bogatul stat gazier. Grupurile pentru drepturile omului și-au intensificat campaniile înainte de Cupa Mondială și au cerut FIFA să plătească despăgubiri muncitorilor. Dar Doha s-a apărat subliniind că a luat măsuri pentru a îmbunătăți condițiile pentru lucrătorii străini, impunând un salariu minim și interzicând bunul plac unor angajatori care își împiedicau angajații să părăsească țara sau să își schimbe locul de muncă.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version