Cauta

Revenirea în UE nu înseamnă facturi mai mici. Britanicii nu mai vor Brexit dar se mai păcălesc o dată / „Dincolo” nu e mai ieftin – VIDEO

Britanicii nu mai vor Brexit, proteste masive la Londra. „Pentru facturi mai mici, reintrăm în UE” - VIDEO / Foto: printscreen

Mii de protestatari au mărșăluit prin centrul Londrei, sâmbătă, cerând ca Marea Britanie să revină în Uniunea Europeană, estimând că Brexit-ul a fost o catastrofă.

Thousands of London protesters call for UK to rejoin EU

Iluzia facturilor mai mici

După ce au votat pentru a ieși din UE, acum britanicii se cer înapoi în blocul comunitar, odată cu criza energetică care le afectează traiul de zi de zi. Facturile la energie au explodat în Marea Britanie iar bunăstarea post-Brexit promisă de politicieni nu prea se întrevede, în plus față de o iarnă dificilă care se anunță.

Însă pro-europenismul pe care și l-au redescoperit britanicii – și asta numai după ce neajunsurile post-Brexit au afectat mai multe sectoare (aprovizionare, agricultură, sistemul sanitar, etc) – vine tardiv.

Dezamăgiți de costul tot mai mare al vieții si de promisiunile deșarte ale politicienilor, spunând că vor facturi mai mici, britanicii se întorc spre o Uniune Europeană aflată în plină criză, dependentă de gazul rusesc și incapabilă de un consens pentru a-și asigura independența energetică.

Faptul că facturile la energie au explodat în Marea Britanie nu înseamnă că ele sunt mici sau nu vor fi și mai mari în UE. Blocul comunitar nu mai este o plasă de siguranță, ci doar un loc unde contribuabilul va achita în final prețul pentru „strategii energetice” pe hârtie, adică scumpiri.

„Brexit nu va funcționa niciodată”

O mare de oameni a mers din Park Lane până în Parliament Square. Unii au călătorit ore întregi din diverse regiuni ale țării pentru a participa la acest miting. În Parliament Square Garden, ultima oprire a marșului, s-au putut vedea o mulțime de steaguri ale UE, albastru și galben.

Anti-Brexit protesters demand Britain rejoins EU

Pe unele pancarte scria: „Brexit nu va funcționa niciodată”, „Pentru facturi mai mici #reintrăm în UE”, „Am votat să rămânem”, scrie The Guardian.

Nikki Ajibade, o profesoară în vârstă de 60 de ani din Warwickshire, a participat la marș împreună cu sora sa. Ea a criticat referendumul din 2016 pentru Brexit „care se presupune că a fost un referendum consultativ”. „Nu a fost un rezultat cu o supermajoritate, 52% și 48% nu este ceva cu care să poți da o întreagă țară peste cap. Uitați-vă șase ani mai târziu unde ne aflăm. Așa că suntem foarte convinși că trebuie să punem în loc un guvern rezonabil, alegeri generale acum, pentru că politicienii de acum se ceartă ca șobolanii într-un sac”.

Boris Johnson, „ultimul cui în sicriul conservatorilor”

Când a fost întrebată despre posibilitatea ca Boris Johnson să devină din nou prim-ministru, Ajibade a spus: „Dacă se gândesc că Boris Johnson este răspunsul, nu au înțeles întrebarea (…) este pur și simplu ridicol. Este o insultă la adresa națiunii. Este o adevărată insultă la adresa poporului britanic chiar și menționarea numelui său ca posibil candidat”. „Nu sunt îngrijorată de venirea lui Johnson. Cred că ar fi absolut genial, pentru că atunci el ar fi ultimul cui în sicriul conservatorilor”.

„Este o rușine națională, un motiv internațional de râs, în asta ne-au transformat” Mulțimea a huiduit în timp ce un mare ecran digital cu vedere spre Parliament Square Garden a arătat imagini cu personalități care au votat pentru „leave”, precum Boris Johnson, Priti Patel și Nigel Farage.

Protestors gather in London to call for UK to rejoin EU

Oliver Jackson, un lucrător la un antrepozit în vârstă de 26 de ani din Dorset, a declarat că este important ca politicienii să îi asculte pe cei care doresc să revină în UE. „Trebuie să ne facem auzită vocea. Sincer, cel mai bun mod de a readuce Marea Britanie pe drumul cel bun este să reintre, cel puțin, pe piața unică și apoi în UE.

„Ne este mai bine în UE”

„Brexit a fost moartea lentă care a secătuit Marea Britanie de ani de zile”. Mulțimea a scandat, de asemenea, „Tories out” (afară cu conservatorii)  și a huiduit atunci când vorbitorii au discutat despre perspectiva ca Johnson să candideze pentru a deveni din nou prim-ministru.

Joshua Allotey, în vârstă de 57 de ani, din Winchester, care lucrează pentru o autoritate locală, crede că Marea Britanie va continua să sufere din cauza ieșirii din UE.

El a spus: „Plecarea a fost o greșeală gravă. Deja a costat mult Marea Britanie. Și dacă nu ne întoarcem înapoi, va continua să ne coste. A fost determinată de ideologie și nu este de fapt concepută pentru a ajuta Regatul Unit. Ne este mai bine în interiorul UE”. „Pe termen lung, vom avea de suferit pentru că nu vom putea să vindem și să cumpărăm din Europa, care este cea mai mare piață a noastră”.

Ultimele stiri

  • Gabriela Firea, a doua scrisoare deschisă către Nicușor Dan: „Domnule primar, sunteți serios?”
  • Real Madrid, regina Europei
  • Reputația Americii, în pumnii lui Trump
  • Politica de condamnare. Cum va juca Biden cartea vinovăției lui Trump?
  • Burse, cluburi, suporteri. Cât de rentabile sunt acțiunile în fotbal?
  • Băncile globale trag alarma: reglementările ecologice, un nou tip de risc imobiliar
  • Întâlnire de gradul 3!
  • Summitul lui Zelenski, mult zgomot pentru nimic?
  • Afaceri în stil american: Big Pharma și Big Marijuana
  • Să fie primit, liberalilor! Partidele europene, susținute de donațiile companiilor americane de tehnologie
  • Exit mobile version