Cauta

Big Brother în Europa. Londra, prima capitală care-și filmează pe ascuns locuitorii

Criza energetică și conflictul ruso-ucrainean sunt deja probleme la timpul trecut, britanicii au acum alte griji pe cap. Și nu, nu-i vorba că premier a ajuns o doamnă „care nu cunoaște ce-i aia compasiune”, după cum afirma cineva într-o declarație dată pentru ITV. Londra a devenit prima capitală europeană care își filmează pe ascuns locuitorii, parte a unui program (neoficial) de tip Big Brother implementat de autorități.

Arată ca o lampă stradală, dar de fapt este o cameră de recunoaștere facială amplasată pe un drum cu frunze din Londra. Fabricată în China, camera este doar una dintre milioanele de modele CCTV „instalate în liniște în Marea Britanie în ultimele luni”, scrie Daily Mail.

Oficial, „pentru siguranța publică”

Cu casele sale impunătoare din cărămidă roșie, grădinile îngrijite și cutia poștală roșie, Baskerville Road, din cartierul Wandsworth, este un exemplu clasic de zonă rezidențială pentru bogații Angliei. Dar ceva nu este în regulă. Chiar lângă o casă de pe colț, care se întâmplă să fie fosta reședință a premierului David Lloyd George, șef de Guvern în timpul Primului Război Mondial, apare o infrastructură care ar părea mai potrivită perimetrului unei închisori de maximă securitate sau a unui lagăr de detenție.

Privită de aproape, este o cameră CCTV cu două lentile care par a fi niște ochi ce te privesc cu atenție și alte două caracteristici nedeterminate, care servesc drept „nas și gură”.

Camerele de supraveghere au fost instalate Baskerville Road, unde casele costă și 10 milioane de euro bucata.

Un semn amplasat sub aceste aparate arată că sunt acolo „pentru a preveni infracțiunile și pentru a promova siguranța publică”. Dar securitatea oferită vine la un cost ridicat, pe care majoritatea locuitorilor Londrei îl ignoră total.

Dahua, producătorul chinez cu multe „bube”

Fabricate de Dahua, o companie controlată de statul chinez, camerele CCTV amplasate la Londra vin echipate cu un software controversat de recunoaștere facială.

În China, țara a dus la un nivel demn de filmele americane supravegherea populației (să nu uităm de scoringul social!), camerele CCTV reprezintă un mijloc de monitorizare și control al cetățenilor.

Dar există și alte motive de îngrijorare, cum ar fi că Dahua are un istoric de grave vulnerabilități în securitatea cibernetică, care au dus deja la hack-uri în masă ale camerelor sale. Anul trecut, chiar conducerea companiei a recunoscut că există un potențial foarte mare pentru ca asemenea incidente să se repete.

În prezent, aproape 60% din cartierele Londrei folosesc sisteme de supraveghere create de Dahua Technology Co Ltd, al doilea mare producător de echipamente de supraveghere din China, sau de Hikvision, producătorul numărul unu și cel mai mare furnizor de sisteme de supraveghere video din lume.

Drepturile și libertățile civile, abolite

Camerele CCTV sunt controlate atât de chinezi (să nu se îndoiască nimeni de asta!), cât și de consiliile locale și Poliția Metropolitană! Deja ofițerii testează pe străzile londoneze tehnologia recunoașterii faciale.

În China există peste 400 de milioane de camere CCTV cu sistemul recunoașterii faciale, iar Marea Britanie se pregătește să urmeze aceeași cale. Are deja 6 milioane de camere de supraveghere, practic una pentru fiecare 11 persoane din insulă.

În 2018, Brad Smith, președintele gigantului tehnologic Microsoft, avertiza că ‘„utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială ar putea dezlănțui supravegherea în masă a populației la o scară fără precedent”. Pentru autorități, aceasta este o armă care în viitorul apropiat le va permite să țină sub observație constantă cetățenii nemulțumiți. Posibilitățile de abuz și intruziune în viața privată sunt considerabile.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version