AcasăȘTIRI EXTERNEArma teribila pe care americanii au adus-o la Deveselu. Rachetele balistice ale...

Arma teribila pe care americanii au adus-o la Deveselu. Rachetele balistice ale lui Putin nu mai sunt, acum, o amenintare

Arma teribila pe care americanii au adus-o la Deveselu. Rachetele balistice ale lui Putin nu mai sunt, acum, o amenintare

Distrugătorul USS Paul Ignatius (DDG 117), din clasa Arleigh-Burke, al US Navy, a lansat două rachete interceptoare Standard Missile-3 (SM-3) pentru a angaja ținte balistice lansate din poligonul naval Hebride. Sistemul BMD instalat la Deveselul în România este bazat pe interceptorii SM-3.

„Astăzi marcăm o nouă eră în apărarea balistică maritimă și integrarea perfectă a capacității de luptă oferită de forțele navale de atac și sprijin ale STRIKFORNATO (Naval Striking and Support Forces NATO)”, a declarat comandantul grupului de apărare integrată antirachetă și antiaeriană (Task Group, Integrated Air and Missile Defense – TG IAMD), Căpitanul Jonathan Lipps, scrie Defense Romania.

„A eliminat amenințarea”

Într-o misiune fără precedent, fregata olandeză HNLMS De Zeven Provincien (F802) a folosit suita sa avansată de sisteme de luptă pentru a avertiza din timp grupul naval despre racheta balistică inamică și pentru a pune la dispoziție traiectoria țintei balistice. La primirea informațiilor, distrugătorul Paul Ignatius a reușit să calculeze o soluție de tragere și a lansat un interceptor SM-3 Block IA, care a eliminat amenințarea, se precizează într-un comunicat de presă din 1 iunie al Forțelor Navale ale SUA din Europa.

„Am avut ocazia de a demonstra capabilitățile combinate și interoperabilitatea în cadrul NATO”, a precizat Cmdr. Lennard Cannon, comandantul distrugătorului Paul Ignatius.

Un „glonț” lovit de alt „glonț”, la viteze hipersonice

Capacitatea de a lansa, urmări și intercepta rachete este esențială pentru îmbunătățirea capacității defensive și, în cele din urmă, pentru descurajarea împotriva amenințării cu rachete. Rachete balistice aflate în zbor nu sunt doar foarte dificil de urmărit, ci și necesită o precizie ridicată pentru a fi angajate. Interceptările sunt cinetice, efectiv un glonț fiind lovit cu un alt glonț la viteze hipersonice în spațiu, se mai precizează în comunicat.

Menținerea capabilității antibalistice la nivel de Alianță necesită abilitatea de a urmări și pune la dispoziția tuturor celor implicați date de calitate despre lansările și traiectoriile rachetelor balistice.

Exercițiul din acest an este un nou punct de plecare în complexitatea scenariilor de testare concepute pentru a anticipa amenințările din lumea reală de mâine. Exercițiul „Formidable Shield 21” a oferit oportunitatea de a folosi elemente din arhitectura NATO pentru apărarea antirachetă balistică și de a dezvolta tactici, tehnici și proceduri de operare și angajare.

La activități au fost implicate nave, avioane, capabilități de forțe tereste și de stat major din 11 țări, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Norvegia, Olanda, Spania, Marea Britanie și Statele Unite.

Cât bate scutul de la Deveselu

Sistemul BMD instalat la Deveselul în România este bazat pe interceptorii SM-3. O rachetă interceptoare SM-3 Block IA lovește ținte la o distanță de 900 km, iar versiunea Block IIA la 1.200 km și la o altitudine de 900 – 1.050 km. Pe 16 noiembrie 2020, un interceptor SM-3 Block IIA a interceptat cu succes pentru prima dată o rachetă balistică intercontinentală, într-un test din Oceanul Pacific.

Până în prezent, testele cu SM-3 au fost efectuate doar de capabilități ale US Navy, cel de acum fiind primul în care o grupare navală multinațională execută o activitate comună de interceptare a unei rachete balistice.

În cadrul exercițiului „Formidable Shield 21” a fost testată și apărarea împotriva rachetelor de croazieră, distrugătorul francez Forbin, echipat cu sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă tip Aster 30, lovind cu succes ținta.

 

author avatar
Tudor Borcea
1.217 afisari

5 COMENTARII

  1. Da logic ca sa strapungi un scut trebuie sa fi la sub 100 km ceea ce nu poti face ca te repereaza distrugatorul. Daca te afli la 101 km te repereaza scutul cum o dai iasa prost pt rusi. Singura lor metoda e sa reporneasca sistemul de inarmare Razboiul Stelelor.

  2. Romania a cumparat rachetele la pachet cu sclavetii de presa aferenti.Cand era la EVZ dobitocul nu era in stare sa faca un calcul simplu,acum e mare geostrateg.Uite asa cu cretini ca astia a ajuns Romania de rasul lumii.

    • fix asa! Rachetele alea se desfac intr-o multitudine de focoase independente, cred ca le intercepteaza Deveselu pe toate! LOL! E nevoie de trompete ca asta prin Ro sa vanda junghiurile USA si sa tina granita de Est fierbinte, ca altfel isi vede lumea de viata si nu mai cumpara nimeni de la ei

  3. De unde dracu 1200 km la SM-3??? bree, rachetili alea abea intercepteaza la 250 km… aberatii propagandistice. Da sunt mai precise decat interceptorii rusesti – de aia rusii lanseaza 2-3 pentru o tinta, sa fie siguri ca o doboara – dar distanta de angajare din articol e SF…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger