Cauta

Apocalipsa climatică. 90.000 de europeni ar putea muri în fiecare an. „Este cea mai mare amenințare”

Apocalipsa climatică. 90.000 de europeni ar putea muri în fiecare an. „Este cea mai mare amenințare” / Foto: printscreen

Dacă nu se iau măsuri eficiente, 90.000 de europeni ar putea muri în fiecare an din cauza valurilor de căldură, până la sfârșitul secolului, ceea ce ar reprezenta cea mai mare amenințare pentru sănătate legată de climă, a avertizat miercuri Agenția Europeană de Mediu (EEA).

„Fără măsuri de adaptare, și în condițiile unui scenariu de încălzire globală de 3°C până în 2100, 90.000 de europeni ar putea muri în fiecare an din cauza valurilor de căldură”, a declarat EEA.

15.000 de decese, numai vara trecută

În cazul unei încălziri de 1,5°C vizate de acordul de la Paris, această cifră se reduce la 30 000 de decese pe an, a precizat aceasta, pe baza unui studiu publicat în 2020.

Între 1980 și 2020, aproximativ 129 000 de europeni au murit din cauza căldurii, potrivit cifrelor, cu o accelerare bruscă în ultima perioadă.

Combinația dintre valurile de căldură mai frecvente, îmbătrânirea populației și creșterea urbanizării îi face pe europeni mai vulnerabili la temperaturile ridicate, în special în sudul continentului, a declarat agenția UE, scrie Le Journal de Montreal.

Luni, biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a anunțat că cel puțin 15.000 de decese în Europa au fost direct legate de valurile de căldură severe din vara anului 2022.

Pe lângă valurile de căldură recurente, schimbările climatice fac ca regiunea să devină din ce în ce mai sensibilă la apariția și transmiterea bolilor infecțioase.

Anumite tipuri de țânțari, vectori ai malariei și ai febrei dengue, rămân mai mult timp în Europa, notează EEA. Creșterea temperaturilor favorizează, de asemenea, proliferarea bacteriilor în apă, în special în Marea Baltică, cum ar fi bacteria Vibrio, cea mai cunoscută dintre acestea fiind responsabilă de holeră.

Trebuie luate măsuri preventive și de monitorizare pentru a reduce aceste consecințe morbide asupra sănătății.

„Trebuie pusă în aplicare o gamă largă de soluții, inclusiv planuri de acțiune eficiente împotriva căldurii, ecologizarea orașelor, proiectarea și construirea de clădiri adecvate și adaptarea orelor și condițiilor de lucru”, se arată în raport, care constată că o mare parte din decesele cauzate de căldură în Europa pot fi prevenite.

Ultimele stiri

  • Gala Profesorilor Excepționali 2025: Trei profesori din Rădăuți, Iași și Râmnicu Vâlcea, câștigătorii campaniei organizate de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României
  • Dilema măgarului (statului) lui Buridan 
  • ANUNȚ DEMARARE PROIECT GURA SOLAR PLANT S.R.L
  • Insula Iubirii se scufundă definitiv: casting de TikTok și povești din Ibiza, nu de pe „insula tentației”
  • Comunicat de presă CAPTUREIT & CO S.R.L.
  • Comunicat de presă F&R Worldwide SRL
  • Caricatura Zilei
  • Regenerarea urbană în sectorul 4 reprezintă un proces continuu, în plină ascensiune
  • BREAKING NEWS: Iubitul Mihaelei Rădulescu, Felix Baumgartner, mort într-un accident de parapantă/VIDEO și FOTO de la fața locului
  • Alege ce citești
  • Exit mobile version