AcasăDIVERSEApocalipsa meteo, între interesele ONG-iștilor și reala încălzire globală

Apocalipsa meteo, între interesele ONG-iștilor și reala încălzire globală

Ultimul raport al Organizației Națiunilor Unite este parcă un rezumat al apocalipsei meteo ce ne așteaptă. Pentru Europa, lovită în 2021 de încă un val de căldură, urmează să fie …și mai rău: chiar dacă statele UE își vor îndeplini obiectivul asumat (scăderea cu 1,5 grade a temperaturii globale prin reducerea emisiilor de carbon), „Bătrânul continent” tot va avea parte de noi și repetitive episoade de caniculă, alternate cu inundații puternice. Deocamdată, lumea încă procesează ce se întâmplă, iar întrebarea care circulă în spațiul public este dacă avem de-a face cu o reală încălzire globală sau tot ce „citim” nu-i altceva decât o poveste scrisă de ONG-uri pentru propriile (dar nu numai) interese?!

Cei mai mari oameni de știință din lume avertizează că europenii vor trebui să se obișnuiască cu inundațiile masive și incendiile de pădure, evenimente ce fac parte din categoria fenomenelor meteorologice extreme. Luni, 9 august, Grupul interguvernamental al Națiunilor Unite privind schimbările climatice (IPCC) a publicat un raport stufos privind starea climei globale. În opinia lor, activitatea umană determină schimbări fără precedent în clima de pe Terra, inclusiv unele „ireversibile”, cum ar fi creșterea nivelului mării.

Însă încălzirea globală nu va arăta la fel pe tot mapamondul și, grație progreselor în influențarea climei, oamenii de știință pot acum să facă proiecții detaliate despre modul în care schimbările vor afecta diferite regiuni. Despre Europa, raportul nu arată tocmai bine, ba chiar se poate vorbi de o adevărată …apocalipsă meteo.

Incendii și valuri de căldură

În primul rând, meteorologii din toată lumea se așteaptă ca temperaturile din Europa să crească mai repede decât media globală. Pe întreg continentul, deja au crescut frecvența și intensitatea undelor de căldură, doar că fenomenul nu s-a încheiat, ci va continua. În orice scenariu legat de încălzirea globală! De exemplu, la o încălzire de „numai” 2 grade Celsius, căldura extremă ar depăși în mod frecvent pragurile critice stabilite de meteorologi pentru sănătatea umană, agricultură și ecosisteme.

Incendiile, precum cele din sudul Europei (vezi ce se întâmplă în Grecia și Italia), sunt susceptibile de a deveni mai frecvente. În ceea ce privește Europa de Est, și aici va fi o creștere de temperatură ce va favoriza incendiile de vară.

În viitor, orașele vor fi puternic afectate de valuri de căldură deoarece zonele urbane tind să fie mai „calde” decât regiunile rurale înconjurătoare. „Se așteaptă efecte mari din combinația dezvoltare urbană și încălzirea globală, efecte cum ar fi undele de căldură, cu multe zile și nopți calde, totul adăugânddu-se la stresul termic din orașe”, arată raportul ONU.

Inundații și secete

Vor deveni o obișnuință și dezastrele precum inundațiile devastatoare observate în Germania și Belgia în această vară. Indiferent de obiectivele atinse în Acordul de la Paris, precipitațiile extreme și evenimentele conexe vor crește în intensitate în toate regiunile europene, cu excepția Mediteranei. De altfel, în Europa de Nord, oamenii de știință deja au observat o creștere a inundațiilor legate de ploaie. Iar trendul este ca fenomenul să atingă și Europa Centrală și de Vest.

Indiferent de scenariul încălzirii globale, nivelul mării va crește peste tot în Europa, cu excepția Mării Baltice. Și este foarte probabil să continue să urce și dincolo de anul 2100. „Evenimentele extreme legate de creșterea nivelului mărilor vor deveni tot mai frecvente și mai intense, ducând la și mai multe inundații de coastă”, susțin experții ONU. Acest lucru înseamnă că plajele sunt amenințate, iar coastele nisipoase ale Europei vor vedea că țărmurile lor se vor retrage în deceniile următoare.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
797 afisari

3 COMENTARII

  1. Temele de cativa ani…pandemia si poluarea.
    Iaca tă …s au implinit amandoua.
    Cel mai tare subiect e ca firmele mari de fast food au inlocuit fruculitele de plastic…cu unele din lemn !!
    Cica protejeaza natura .

  2. V-a trebui sa se renunțe la masini. Vedeti voi Ferari, Bugati sau Mercedes sa faca asta? Aia cu electric sa astepti o zi sa se incarce e basm la fel cu hidrogenul care devine o mica bomba atomica la purtator.

  3. Cel mai tare ma amuza becurile ca daca renunti la cele cu filament gata cu căldura…Cu siguranta caldura de la 💡… 🤗

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger