Cauta

Analiză-ŞOC The Economist: „Vine catastrofa alimentară!” (FOTO)

„Vladimir Putin va distruge viețile oamenilor departe de câmpul de luptă – și la o scară până și el poate regreta” – este semnalul de alarmă pe care-l trag jurnaliştii de la The Economist.

Războiul lovește un sistem alimentar global slăbit de Covid-19, schimbările climatice și un șoc energetic. Exporturile Ucrainei de cereale și semințe oleaginoase s-au oprit în mare parte, iar cele ale Rusiei sunt amenințate.

Prețul grâului, în creștere cu 53% de la începutul anului, au crescut cu încă 6% pe 16 mai, după ce India a declarat că va suspenda exporturile din cauza unui val de căldură alarmant.

Rusia și Ucraina, 75% din uleiul de floarea soarelui

Rusia și Ucraina furnizează 28% din grâul comercializat la nivel mondial, 29% din orz, 15% din porumb și 75% din uleiul de floarea soarelui.

Rusia și Ucraina contribuie cu aproximativ jumătate din cerealele importate de Liban și Tunisia; pentru Libia și Egipt cifra este de două treimi. Exporturile de alimente ale Ucrainei furnizează calorii pentru a hrăni 400 de milioane de oameni.

Războiul întrerupe aceste provizii, deoarece Ucraina și-a minat apele pentru a descuraja un asalt, iar Rusia blochează portul Odessa, se mai arată în analiza specialiştilor.

ONU avertizează asupra foametei

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut miercuri Rusiei să permită exporturile de cereale ucrainene, iar Occidentului să deschidă accesul îngrăşămintelor ruseşti pe pieţele mondiale pentru a se putea combate eficient criza alimentară globală.

„Rusia trebuie să permită exportul sigur şi securizat al cerealelor depozitate în porturile ucrainene”, a spus secretarul general al ONU într-o reuniune ministerială găzduită de Statele Unite la New York.

„Rute alternative de transport” la ieşirea maritimă a acestor cereale, care umplu în special silozurile din Odesa, „pot fi explorate – chiar dacă ştim că acest lucru nu va fi suficient pentru a rezolva problema”, a adăugat el. În acelaşi timp, „alimentele şi îngrăşămintele ruseşti trebuie să aibă acces deplin şi nerestricţionat pe pieţele mondiale”, a cerut Antonio Guterres.

Criza se va acutiza

Experţii de la The Economist au o premoniţie groaznică: criza alimentară se va acutiza. Ucraina a livrat deja o mare parte din recolta de vara trecută înainte de război. Rusia încă reușește să-și vândă cerealele, în ciuda costurilor suplimentare și a riscurilor pentru expeditori.

Totuși, acele silozuri ucrainene care nu sunt deteriorate de lupte sunt pline de porumb și orz. Fermierii nu au unde să-și depoziteze următoarea recoltă, care urmează să înceapă la sfârșitul lunii iunie, care, prin urmare, poate putrezi.

Și le lipsește combustibilul și forța de muncă pentru a-l planta pe cel de după aceea. Rusia, la rândul ei, ar putea să nu aibă anumite provizii de semințe și pesticide pe care le cumpără de obicei de la Uniunea Europeană.

Ultimele stiri

  • Termen în dosarul 2 Mai, cu noua judecătoare. Vlad Pascu ar urma să fie prezent în sală
  • Luptă pe piaţa articolelor sportive, în România. Decathlon primeşte o concurenţă puternică din Marea Britanie
  • Femeie în scaun cu rotile, batjocorită în Craiova Olguței Vasilescu. Un șofer de autobuz i-a închis în nas ușile și a refuzat să coboare rampa de acces!
  • Globalizarea muncii în România. Indienii din corporaţii, plătiţi prost, dar nici nu-şi dau interesul. Angajaţii români, exasperaţi!
  • Comunicat de presă PRAKTIKER REAL ESTATE ROMÂNIA SRL
  • Încă un cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă s-a produs
  • Legea care le restricţionează copiilor accesul la telefoanele mobile. Cât timp vor avea la „ecrane”, în funcţie de vârstă
  • Gabriela Firea: 1 miliard de euro fonduri europene nerambursabile atrase în București
  • Ipoteză șocantă a spionilor ruși, în legătură cu tentativa de asasinare a premierului Slovaciei.
  • Poza Zilei
  • Exit mobile version