AcasăSOCIALInflație alimentară, mâncare scumpă. De ce au explodat prețurile grâului

Inflație alimentară, mâncare scumpă. De ce au explodat prețurile grâului

Cotaţia grâului a înregistrat luni creşterea maximă admisă la bursa din Chicago, după ce India a restricţionat exporturile, expunând cât de limitate sunt livrările globale după invadarea Ucrainei – o situație care va duce la o nouă creştere a preţurilor produselor alimentare.

Cotaţiile futures au crescut cu 5,9% până la 12,47 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni. De la începutul anului şi până în prezent, preţul grâului a crescut cu aproape 60%, ceea ce a majorat costurile pentru o gamă larg de produse de la pâine şi până la tăiţei.

India a anunţat vineri o interdicţie imediată cu privire la exporturile de grâu, pe motivul creșterii preţurilor globale care ameninţă propria sa securitate alimentară.

Decizia a generat critici acerbe din partea miniştrilor Agriculturii din grupul G7, care au avertizat că o astfel de măsură va înrăutăţi criza mondială.

Surprinzător, India nu este un mare exportator mondial de grâu, dar restricțiile anunțate scot în evidență panica în care se află aprovizionatorii cu cereale.

Războiul a paralizat exporturile Ucrainei, iar acum secetele, inundațiile și valurile de căldură amenință recoltele  majorității producătorilor importanți.

„Dacă un embargo ar fi fost anunţat într-un an normal, impactul ar fi fost unul minim, dar pierderea volumelor din Ucraina agravează problemele”, a subliniat Andrew Whitelaw, analist la firma Thomas Elder Markets, citat de Bloomberg.

Mișcarea Indiei se adaugă la un val tot mai mare de protectionism alimentar de la începutul războiului din Ucraina. Guvernele din întreaga lume încearcă să asigure aprovizionarea pieţei interne, în contextul creşterii preţurilor. Indonezia a oprit exporturile de ulei de palmier, în timp ce Serbia şi Kazahstan au introdus cote la exporturile de cereale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
166 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ar trebui ca Romania sa isi asigure mai intai necesarul de consum + stocuri si abia dupa aceea sa exporte.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger