Cauta

Americanii amenință după ce Insulele Solomon au anunțat instalarea unei baze militare chineze: „Vom riposta în consecință!”

insulele solomon

Americanii amenință după ce Insulele Solomon au anunțat instalarea unei baze militare chineze: „Vom riposta în consecință!”

Washingtonul a avertizat Insulele Solomon că va riposta în consecinţă dacă China va instala o bază militară permanentă în acest arhipelag din Pacific care a semnat un acord de securitate cu statul chinez, a anunţat vineri Casa Albă.

O delegaţie americană la nivel înalt care a fost într-o vizită oficială în Insulele Solomon le-a explicat liderilor acestei ţări că dacă Beijingul se va îndrepta către ”stabilirea unei prezenţe militare de facto”, aceasta va provoca ”îngrijorări serioase” în Statele Unite, care vor ”riposta în consecinţă”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei SUA, potrivit The Guardian.

Aceasta este valabil şi în cazul creării oricărei „instalaţii militare” sau a unor „capacităţi de proiectare a forţei” care ar permite o desfăşurare chineză în regiune, mai precizează Casa Albă.

Insulele Solomon îşi deschid uşile pentru China

Emisari ai preşedintelui american Joe Biden şi ai Departamentului american de Stat au fost vineri în Insulele Solomon, unde au avut discuţii în special cu premierul Manasseh Sogavare.

Washingtonul a fost luat prin surprindere marţi de anunţul oficial privind încheierea unui acord de securitate între China şi Insulele Solomon.

Arhipelagul Solomon, cu o populaţie de 650.000 de locuitori, a intrat de marţi sub „protecţia” Chinei. Textul tratatului de securitate nu a fost făcut public, nici înainte de semnare, nici după, nici măcar miercuri în cadrul şedinţei Parlamentului Solomon, spre nemulţumirea opoziţiei. Dar o versiune preliminară scursă în martie în presă a provocat o undă de şoc, mai ales în Australia.

Conform textului, China poate mobiliza poliţişti şi militari în acest arhipelag situat la 200 de kilometri nord-est de Australia.

Ultimele stiri

  • S-au ascos armele în campania electorală. La propriu! A tras cu pistolul lângă Bucureşti
  • Alertă la o clinică de pediatrie din Cluj-Napoca, în urma izbucnirii unui incendiu. Zeci de copii și părinți, evacuați
  • Emmanuel Macron, hotărât să-l enerveze pe Vladimir Putin! Franţa va furniza Ucrainei avioane de luptă Mirage şi îi va instrui piloţii
  • Comunicat de presă GEMITE RO SRL
  • Poza Zilei
  • Horoscop 7 iunie 2024 – Uitați de problemele vechi
  • Pe Ciolacu nu l-au mulțumit nici Băsescu nici Iohannis
  • „Este exclus ca PSD să nu aibă un candidat la prezidențiale”, declară Ciolacu
  • Ciolacu: „România a fost o țară de tranzit pentru droguri. Acum drogurile sunt lăsate și în țară”
  • Ciucă: „PNL va avea propriul candidat la prezidențiale”
  • Exit mobile version