AcasăPoliticaAICI începe RĂZBOIUL CHINA - AMERICA! Navele Beijingului au pus ținta pe...

AICI începe RĂZBOIUL CHINA – AMERICA! Navele Beijingului au pus ținta pe AUKUS!

Insulele Solomon devin un epicentru al viitorului război China – America. Pe lângă chestiunea apărării Taiwanului, Washingtonul mai are pe cap o problemă spinoasă, apărută în urma înțelegerii pe care autoritățile din I-le Solomon au făcut-o cu Beijingul; în caz de nevoie, China are undă verde să intervină pentru 1. Apărarea militară a acestor insule, 2. Restabilirea ordinii sociale în caz de nevoie, 3. Asigurarea securității maritime în regiune.

Dat fiind pericolul pe care îl reprezintă această alianță pentru interesele americane în zonă, o delegație a Casei Albe, din care fac parte și ofițeri de rang înalt din CIA și Pentagon, se îndreaptă săptămâna aceasta spre Insulele Solomon.

Arhipelagul din Pacificul de Sud are doar 700.000 de locuitori, dar a devenit în mod neașteptat cel mai fierbinte punct din războiul China – America.

Alertă la Washington! Ce promite Casa Albă

Oficialii americani care vor merge în Insulele Solomon vor insista că SUA, nicidecum China, „pot oferi securitate, prosperitate și pace regiunii”, după cum a declarat un oficial de la Casa Albă pentru publicația Axios.

Acordul de securitate încheiat cu Beijingul va permite Marinei chineze să acosteze nave de război pe Insulele Solomon. Or, pentru SUA, asta este cât se poate de periculos! Aliații din Australia și Noua Zeelandă au fost și ei montați în misiuni diplomatice urgente, care vor urma vizitei americane de săptămâna asta.

Culmea este că pactul semnat cu China a venit la doar câteva săptămâni după ce Anthony Blinken, secretarul de Stat american, anunțase în februarie că SUA vor deschide o ambasadă în Honiara, capitala Insulelor Solomon. Washingtonul a reacționat avertizând Honiara că acostarea navelor militare chineze în porturile sale va reprezenta un „precedent îngrijorător” pentru regiune. Răspunsul premierului Manase Sogavare a venit imediat: Sugestiile americanilor sunt „foarte jignitoare”, a spus el, reiterând că „Insulele Solomon sunt capabile să își gestioneze singure afacerile interne”.

Lovitură pentru AUKUS. Pacificul de Sud, sub control chinez?

Pentru AUKUS, acordul sino-solomonez este o „nucleară” care schimbă toată strategia militară gândită. Numai gândul că portavioanele și crucișătoarele Chinei vor patrula și andoca la 1250 de mile maritime în nord-estul Australiei dă frisoane Canberrei. Influența AUKUS în Pacificul de Sud va fi serios diminuată, remarcă analiștii.

Delegația SUA care merge în Insule săptămâna aceasta știe că are o misiune aproape imposibilă. Dar, cu toate astea, America nu își permite, din punct de vedere strategic, să piardă taman acest meci cu China. Dacă Beijingul ajunge să își stabilească baze militare în Insulele Solomon din Pacific, atunci liniile de aprovizionare ale SUA în caz de război vor fi în mare pericol.

Comandantul corpului de marină al SUA, generalul cu patru stele David Berger, insistă că trebuie ținut seama de locația geografică a Insulelor Solomon. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aici a avut loc o bătălie crucială, pe Guadalcanal, cea mai mare insulă a arhipelagului. Berger este de părere că pactul de securitate cu China este „prea bun pentru a fi adevărat” și el ascunde „surprize” neplăcute pentru autoritățile din Insulele Solomon.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
2.199 afisari

7 COMENTARII

  1. Ii duce Dumnezeu pana la urma pe toti la adevar ca nu se mai poate cu atata ura si moarte pt cativa care tin in mana lor deciziile care de fapt e doar amagire , trebuie sa i scoata pe toti la lumina de ceea ce sunt de faot , criminali.

  2. China este super enervata si de QUAD, NATO din Asia, ei vor sa aiba ei controlul acolo. Si sa preia Taiwanul, numai ca ei nu procedeaza ca rusii, China are altfel de politica decat Rusia care actioneaza in forta. China este mai asemanatoare cu SUA: schimba guvernul cu unul pro-chinez, dupa pune stapanire usor, usor. Insa dupa ce preiau, ei fac altfel decat SUA, au alte mmetode, mai directe, pun stapanire cu totul, dar numai acolo unde considera ei ca li se cuvine, in alte tari sunt cu economicul, cu imprumuturile.
    SUA nu are nicio legitimitate sa aiba sute de baze peste tot si sa nu lase China sa aiba si ea doua trei pe ici colo.
    Lumea a inceput sa mearga intr-o directie gresita dupa ce a cazut URSS, pentru ca a fost capturata de o singura putere. Trebuie sa fie o lume multipolara pentru a fi cat de cat echilibru. Pozitia de hegemon a SUA a dus ca ONU, OMS etc sa fie fiefurile Deep State SUA si a miliardarilor din SUA, care doreau sa instaleze acea noua ordine. Americanii au dus-o din ce in ce mai prost dupa ce sua a deveni hegemon: saracire, preturi mai mari, munca de le sar capacele. Au 5 zile de concediu platite/an. Atat. Concediu maternitate, cateva zile sua cat au foarte putin. Taxe scolare uriase au crescut de nu stiu cate ori in ultimii 40 de ani de incep tinerii lor viata cu imprumuturi de zeci de mii de dolari. Chirii la cer, preturi la orice la cer (nu haine si mancare , benzina) dar acum cresc si acestea. In schimb pentru internet, sau sa nu mai spun de servicii medicale, ca daca nu ai asigurari scumpe mori in strada. De aceea este tensiunea interna din SUA, conservatorii se lupta cu liberalii pe fata. Ei sunt foarte slabiti in itnerior si daca va cadea petrodularul va fi o foamete uriasa la ei pana ce incep sa produca , sa planteze , ca au unde si cu ce, dar dureaza si oricum nivelul de trai le va scadea ca nu isi vor mai exporta inflatia in toata lumea, sa ia bunuri reale cu hartii printate, sau cu bani digitali, ca nici nu mai printeaza.

    Va fi interesant de vazut cand va face China prima miscare spre ”intregirea teritoriului”.

    • Și de ce le-am plânge noi de milă?
      Ei nu văd că nu mai produc nimic? Totul le este adus din China, India, Mexic…
      Au tăcut din gură când sud americanii le-au invadat țara.
      TOATE ACESTE GREȘELI SE PLĂTESC.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger