Cauta

America scoate artileria grea împotriva BigTech

O comisie parlamentară dezbate cinci proiecte de lege care deschid calea pentru o potențială dezmembrare a  giganților tehnologici – Google, Facebook, Apple și Amazon, faimosul Gafa.

Dacă această reformă este aprobată de Camera Reprezentanților și de Senat, ar fi suficient de mare pentru a transforma internetul, așa cum l-au modelat aceste mari companii.

În primul rând, aceste companii, acuzate de abuzul de poziție dominantă de către multe autorități, nu ar mai avea dreptul să opereze platforme pentru companii terțe, oferind în același timp servicii concurente.

O lovitură majoră pentru Apple și Amazon, care au fost criticate de ani de zile pentru că sunt atât judecători, cât și părți, respectiv pe App Store (magazinul de aplicații al producătorului iPhone) și pe site-ul de vânzări online.

„Acest lucru ar avea efecte negative semnificative pentru sutele de mii de IMM-uri din SUA care vând produse prin magazinul nostru. Comitetul judiciar al Camerei Reprezentanților se deplasează prea repede – și inutil –  asupra acestor proiecte de lege”, a declarat marți Brian Huseman, vicepreședinte Amazon. El s-a referit, de asemenea, la riscul creșterii prețurilor pentru consumatori ca urmare a „concurenței mai scăzute”.

Firme ultra dominante

Parlamentarii încearcă, de asemenea, să împiedice Silicon Valley să acorde prioritate produselor sau serviciilor sale – având în vedere Google. Și cele mai mari grupuri nu ar mai avea dreptul să achiziționeze concurenți.

O altă măsură ar impune „portabilitatea” datelor și „interoperabilitatea” serviciilor. Utilizatorii Facebook ar putea apoi să părăsească mai ușor rețeaua socială, luând cu ei contactele și informațiile personale.

„Nu mai este antitrust, este reglementare”, a spus Fiona Scott Morton, economist și profesor la Universitatea Yale.

Potrivit acestui fost executiv al administrației americane, această dorință de a ataca industria BigTehc provine din eșecul autorităților, din Statele Unite și din alte părți, de a controla firmele care au devenit ultra dominante.

După ani în care Europa a condus ofensiva, Washingtonul a intervenit în cele din urmă. În ultimele luni au fost lansate procese, în special împotriva Google și Facebook, pentru încălcarea dreptului concurenței. Multe investigații sunt încă în desfășurare.

Președintele Joe Biden a numit mai multe personalități anti-monopol în funcții majore, inclusiv avocata Lina Khan, confirmată recent ca șef al autorității de concurență din SUA (FTC).

În Parlamentul Statelor Unite, mulți democrați au făcut din această problemă principala lor preocupare. Proiectele lor de lege sunt susținute și de republicani.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version