Cauta

Amendă de 2,5 miliarde de euro pentru o mină de aur. Exploatarea asigură peste 10% din PIB-ul unei țări

Amendă de 2,5 miliarde de euro pentru o mină de aur. Exploatarea asigură peste 10% din PIB-ul unei țări/ Foto: Facebook

O mină gigantică de aur care furnizează peste 10% din PIB-ul Kârgâzstanului a fost amendată cu 2,5 miliarde de euro pentru încălcări ale legislației de mediu, o decizie contestată de compania canadiană care operează mina.

„Potrivit deciziei tribunalului Oktiabrsky din Bișkek (capitala kârgâză) (…), s-a decis să se reclame de la Kumtor Gold Company suma de 261,7 miliarde de somi” (moneda țării), echivalentul a 2,53 miliarde de euro”, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al tribunalului.

Compania, deținută de grupul canadian Centerra Gold, a fost acuzată că a depozitat ani de zile deșeuri pe doi ghețari din jurul minei.

Această condamnare a venit a doua zi după ce a fost adoptată o lege de către parlamentul kârgâz, care autoriza guvernul acestei țări din Asia Centrală să impună „management extern” companiilor străine care își desfășoară activitatea în temeiul acordurilor de concesiune, cum este cazul Centerra Gold, și care încalcă legislația de mediu.

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie acum semnată de noul președinte kârgâz, Sadyr Japarov, un oponent de multă vreme al companiei Centerra.

Într-o declarație, grupul canadian a fost surprins de proximitatea acestor două decizii, menționând că legea „a trecut de trei lecturi și a fost adoptată într-o singură zi” de Parlament.

4.000 de angajați

Centerra adaugă că „performanța ecologică a minei este în conformitate cu standardele internaționale” și că acuzațiile datează de câțiva ani, în timp ce un acord din 2009 a exonerat-o de urmărire penală pentru „daune presupuse cauzate mediului” înainte de această dată, scrie AFP.

„Prin urmare, compania este ferm convinsă că afirmațiile (…) sunt complet nefondate”, adaugă grupul canadian.

Principalul contribuitor la bugetul Kârgâzstanului, mina Kumtor are 4.000 de angajați și, conform cifrelor sale, a reprezentat 12,5% din PIB-ul țării în 2020.

Pe fondul solicitărilor de naționalizare, aceasta are relații tensionate de lungă durată cu statul kârgâz și tulburări au izbucnit în ultimii ani în jurul minei în mai multe rânduri.

La bursa din Toronto, acțiunile Centerra au scăzut și au pierdut 29,8% vineri, după adoptarea legii de către parlamentul kârgâz.

Ultimele stiri

  • O companie de smartphone-uri din China umilește producătorii auto occidentali
  • Aer condiționat fără gaze poluante? Tehnologia refrigeranților solizi
  • Curățenie „made in Oradea” la Palatul Victoria: Bolojan, mopul magic al sinecuriștilor
  • Atac la siguranța națională. Angajații care opresc inundațiile, decimați de guvern
  • Bolojan vrea să bage frica în bugetari. Se fac liste negre cu protestatari
  • Ritmul mesei contează: De ce mâncatul pe fugă îți afectează sănătatea mai mult decât crezi
  • ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina?
  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Trump grăbește sfârșitul dominației dolarului
  • Exit mobile version