AcasăTEHNOLOGIEMașinile hibrid, „dinozaurii” UE?

Mașinile hibrid, „dinozaurii” UE?

Se pare că nu sunt bune pentru mediul înconjurător, potrivit unor experți, și ar putea fi eliminate treptat de producătorii auto în fața unor reguli europene mai dure.

Planurile Uniunii Europene pentru vehiculele hibride plug-in (PHEV), care conțin o baterie electrică și un motor “clasic”, ar putea însemna că tehnologia „de tranziție” are o durată de viață mai scurtă decât cea prevăzută de unii producători auto de renume. Proiectele de reglementări privind finanțarea ecologică ar interzice producătorilor să le eticheteze drept „investiții durabile” după 2025, ceea ce ar putea descuraja investitorii. Între timp, regulile planificate privind emisiile de poluanți, cum ar fi oxizii de azot, ar putea crește costul producerii acestor mașini, potrivit Reuters. Scopul acestor “reforme” este de a accelera tranzitul către vehicule complet electrice și de a atinge obiectivele climatice. Dar ar  marca o trecere de la politicile UE existente, cum ar fi standardele de CO2, care au tratat hibrizii la fel cu mașinile complet electrice și au ajutat la stimularea industriei auto pentru a investi zeci de miliarde de euro în tehnologie. Unii producători avuseseră în vedere vânzarea modelelor hibrid până cel puțin la sfârșitul acestui deceniu ca o punte către vehiculele full electrice (BEV). O analiză a planurilor de producție auto în Europa până în 2028, realizată de  AutoForecast Solutions (AFS), arată doar 28 de modele PHEV față de 86 BEV.

Producătorii avertizează că regulile viitoare ar putea îngreuna vânzarea de PHEV-uri pe piețele europene în doar câțiva ani, în ciuda îngrijorărilor consumatorilor cu privire la gama de mașini complet electrice și la lipsa infrastructurii de încărcare. “Este o nebunie. Pentru majoritatea oamenilor, o mașină complet electrică nu este încă practică”,  a declarat Adrian Hallmark, CEO al producătorului auto britanic de lux Bentley, referindu-se la propunerile de a nu clasifica modele hibrid ca investiții durabile. Hakan Samuelson, director executiv al Volvo,  a criticat factorii de decizie de la Bruxelles pentru că „nu văd valoare unui hibrid plug-in”. BMW și Renault au opinii similare. Consultanța AlixPartners estimează că producătorii de automobile și furnizorii vor investi 200 de miliarde de dolari în electrificare până în 2024. Comisia Europeană urmează să propună cel puțin o duzină de acte legislative pentru a reduce emisiile în toate sectoarele în acest an.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
778 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger