Cauta

ALEGERI AMERICA 2020. Rezultatele alegerilor din SUA, în presa internațională: „Joe adormitul trezește America”

Joe Biden

ALEGERI AMERICA 2020. Rezultatele alegerilor din SUA, în presa internațională: „Joe adormitul trezește America”

Joe Biden este noul președinte al Statelor Unite ale Americii. Democratul în vârstă de 77 de ani devine cel de-al 46-lea președinte american și totodată cel mai în vârstă rezident la Casa Albă.

Victoria lui Biden a fost anunțată de presa internațională prin titluri care au captat atenția curioșilor să afle care sunt planurile președintelui ales.

„Noi zori pentru America”, scrie ziarul britanic The Independent, evidenţiind reuşita Kamalei Harris, prima femeie care accede la funcţia de vicepreşedinte al SUA. The Sunday Telegraph titrează: „E timpul să vindecăm America.” Și Sunday Mirror crede că e „Vremea vindecării”.

„Joe adormitul trezeşte America”, ironizează Sunday Times, o aluzie la porecla pe care i-a dat-o Donald Trump contracandidatului său democrat în timpul campaniei electorale. Joe Biden „pune capăt celor patru ani de guvernare haotică a lui Donald Trump”, adaugă ziarul citat.

„Joe Biden moşteneşte o povară grea, ca niciunul dintre predecesorii săi: trebuie să unească America”, a comentat cotidianul german de stânga, Süddeutsche Zeitung. Revista germană Der Spiegel a reluat coperta controversată în care preşedintele Donald Trump ţine capul decapitat al Statuii Libertăţii. O imagine a aceluiaşi artist – cubanezul american Edel Rodriguez – îl înfăţişează pe Biden care, urcat pe un scăunel, pune la locul său capul statuii, alături de sloganul lui Trump, „Make America Great Again”, scrie dpa.

„Noua mea copertă pentru Der Spiegel, Statuia Libertăţii este din nou întreagă”, a scris pe Twitter artistul cubanezo-american. Redactorul-şef al Der Spiegel, Barbara Hans, a explicat că revista a pregătit două coperţi, dat fiind că rezultatul scrutinului prezidenţial din SUA nu a fost cunoscut zile bune după alegerile din 3 noiembrie.

Tabloidul german Bild, care salută victoria lui Biden, remarcă „plecarea nedemnă” a lui Donald Trump, care refuză să-şi recunoască înfrângerea şi promite că va continua să lupte.

Cotidianul conservator francez Le Figaro se întreabă cum va arăta administraţia Biden, cu jumătate de ţară împotriva „uzurpării” de către fostul vicepreşedinte american a celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump, care continuă să nu-şi recunoască înfrângerea, şi cu un Senat sub controlul republicanilor „tentaţi să obstrucţioneze”.

Cotidianul Le Parisien publică pe prima pagină o imagine cu Biden în faţa unui drapel american uriaş şi titrează: „Biden întoarce pagina Trump”. În interior, redacţia aminteşte că acest scrutin a părut mai degrabă un referendum în favoarea sau împotriva lui Trump şi că, în ciuda înfrângerii republicanului, „trumpismul nu este o paranteză care se încheie după patru ani de preşedinţie provocatoare şi zgomotoasă”. „Trump a fost învins, dar ideile lui rămân”, notează Le Parisien, pentru care cele 5 milioane de voturi în plus pentru republican, comparativ cu scrutinul din 2016, demonstrează durabilitatea bazei sale electorale.

Cotidianul Le Monde remarcă apelul la calm al fostului vicepreşedinte devenit preşedinte ales şi bucuria oamenilor care au ieşit pe străzi sâmbătă în oraşele americane pentru a sărbători victoria lui Biden.

Cel mai mare cotidian suedez, Dagens Nyheter (liberal), apreciază la rândul său că victoria lui Biden este „dulce-amăruie”. „Biden va avea dificultăţi în a vindeca America” şi promisiunea lui de a readuce ţara la normalitate se anunţă drept o „misiune imposibilă”.

Ultimele stiri

  • Canicula ne creşte substanţial factura la energie electrică. Cât plătim dacă ținem aerul condiționat deschis toată ziua
  • Nicuşor Dan anunță că l-a felicitat Ciolacu: „Mi-a spus că ar trebui să vorbim de viitorul Bucureştiului” – VIDEO
  • „Golden Gate de România” a ajuns o „tinichea”! Şoferii se plâng din nou de podul suspendat peste Dunăre, Brăila-Tulcea
  • Fâşia de pământ din mijlocul ţării „ruptă” de realitatea politică. Orașul în care niciun român nu a fost ales în Consiliul Local
  • Parlamentul schimbă legea pentru ca piloţii ucraineni să se pregătească în România! Cum arată proiectul de ordonanță de urgență
  • Scene dramatice, la un spital din Vâlcea. Un bărbat s-a aruncat de la etaj
  • Suma cu care va fi majorată „leafa” unui pensionar care încasează acum aproximativ 2.500 lei. Recalcularea, mană cerească!
  • Concluzia lui Rareş Bogdan: „Domnul Stănescu încearcă să îl împingă pe scări pe domnul Ciolacu”
  • Scandal cu iz sexual la o grădiniţă din Bucureşti. Chiar directoarea l-a dat în vileag pe educator
  • Ridicoli! Radu Mihaiu nu mai recunoaște rezultatul votului de la Sectorul 2 pentru a o credibiliza pe Clotilde Armand
  • Exit mobile version