Cauta

Cum se cumpără o Cupă Mondială de fotbal. Planul secret al Arabiei Saudite pentru turneul din 2030

Arabia Saudită s-a oferit să plătească pentru noi stadioane în Grecia și Egipt dacă aceste țări vor accepta să facă echipă cu regatul bogat în petrol, într-o candidatură comună pentru organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2030.

În schimb, saudiții ar urma să organizeze trei sferturi din toate meciurile. Oferta dramatică, scrie Politico, ar valora probabil miliarde de euro în costuri de construcție și a fost discutată într-o conversație privată între Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al Arabiei Saudite, și premierul grec Kyriakos Mitsotakis, în vara anului 2022, potrivit unui oficial de rang înalt familiarizat cu această chestiune.

Un al doilea oficial de rang înalt a declarat pentru că Arabia Saudită este pregătită să „acopere în totalitate costurile” de găzduire pentru Grecia și Egipt, dar 75% din uriașul turneu de 48 de echipe va avea loc în statul din Golf.

Nu este clar dacă oferta a fost acceptată, dar va alimenta criticile conform cărora Arabia Saudită încearcă efectiv să își folosească averea astronomică pentru a cumpăra Cupa Mondială, creând o coaliție trans-continentală pentru a profita în mod inteligent de sistemul de vot.

În încercarea de a-i convinge pe membrii FIFA  de virtuțile candidaturii conduse de saudiți, turneul propus ar urma să aibă loc pe trei continente, asigurând astfel un echilibru geografic.

Principalii rivali ai saudiților sunt o ofertă comună a Spaniei, Portugaliei și Ucrainei din Europa și o ofertă sud-americană a Argentinei, Uruguayului, Paraguayului și Chile.

Decizia cu privire la cine va găzdui Cupa Mondială din 2030 se va lua prin vot public al întregului Congres al FIFA, format din peste 200 de asociații membre din întreaga lume.

Dacă țările africane, atrase de prezența Egiptului și de investițiile saudite în jurul Africii, se raliază în spatele candidaturii, iar națiunile asiatice fac același lucru, în timp ce Grecia sifonează câteva voturi europene, propunerea condusă de Arabia Saudită va avea mari șanse de a câștiga.

„Noua ordine mondială”

Organizarea CM ar fi punctul culminant al strategiei ambițioase a Arabiei Saudite de a domina evenimentele sportive majore. Printre succese se numără obținerea drepturilor de a găzdui meciuri de box din campionatul mondial, fotbalul european și cursele de Formula 1, creând totodată propriul turneu de golf rebel.

Fondul de investiții publice al Arabiei Saudite a cumpărat, de asemenea, un club de fotbal englez important, iar țara va găzdui pentru prima dată Cupa Asiei la fotbal în 2027.

Dar dorința saudiților de a organiza Cupa Mondială depășește motivele de prestigiu sportiv. “Ei încearcă în mod strategic să se poziționeze ca un hub afro-eurasiatic – centrul unei noi ordini mondiale. Această poziționare le-ar permite să exercite o putere și o influență semnificativă pe o zonă geografică vastă, pe care încearcă să o obțină prin construirea de relații cu parteneri cheie”, a declarat Simon Chadwick, profesor de economie sportivă și geopolitică la Skema Business School din Paris.

„Organizarea multipolară a unei Cupe Mondiale alături de Egipt și Grecia nu ar fi nici altruism, nici larghețe. Mai degrabă, ar face parte dintr-un plan mai amplu, pe care guvernul de la Riad îl permite prin potențiala donație de stadioane”, a adăugat el.

Mohammed bin Salman are relații strânse atât cu Grecia, cât și cu Egiptul, cu care a semnat acorduri de investiții în acestă vară.

Decizia privind găzduirea Cupei Mondiale 2030 va fi luată în 2024, procesul de licitație urmând să se deschidă oficial în cursul acestui an.

 

Ultimele stiri

  • Turcescu și Gușă s-au luat la trântă cu un monstru pervers și ticălos
  • Cum riscă bucureștenii să plătească amendă chiar dacă au plătit parcarea prin SMS
  • Noua politică a UE. Populația, forțată să cumpere mașini electrice de mici dimensiuni
  • Tragedie în Călărași. O fetiță și bunica ei au murit, după ce ar fi mâncat pește
  • Șantaj energetic? Ucraina vrea ca Europa să-i păzească depozitele de gaze
  • “Mama tuturor luptelor de la Bruxelles”: acordul pentru următorul buget al UE
  • “Efectul Netflix” în Formula 1
  • Ce nu face politicianul ca să rămână în funcție: doamna Ursula bate palma cu dreapta dură
  • Bătăliile electorale, între ciomege și drone
  • Mizantropii n-au ce căuta la primărie
  • Exit mobile version