Cauta

Vremea nu mai ține cu Europa. Gazul s-a scumpit

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au crescut luni, revenind de la o cădere înregistrată săptămâna trecută, pe măsură ce temperaturile urmează să scadă în unele părţi ale continentului după o perioadă de căldură anormală.

Contractele futures la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa,au crescut cu până la 6,6%, după ce săptămâna trecută au pierdut 15%. Ar trebui să se răcească în Germania și în unele părți din nordul Europei până la sfârșitul săptămânii viitoare, potrivit companiei de prognoză Maxar Technologies LLC, ceea ce ar putea să oblige populaţia să utilizeze instalaţiile de încălzire după o amânare prelungită graţie temperaturilor neobişnuit de mari.

În plus, întreruperile din Norvegia reduc livrările, iar câmpul Asgard și-a întrerupt operațiunile din cauza unor „probleme de procesare”, a declarat administratorului de rețea Gassco.

Prețurile rămân sub presiune după ce vremea blândă din ultimele săptămâni a întârziat creșterea cererii de încălzire în Europa. Cu toate acestea,  continentul are o probabilitate mai mare de a înregistra în această iarnă temperaturi semnificativ mai ridicate decât în mod normal, estimează Centrul european pentru prognoze meteorologice pe termen mediu Copernicus Climate Change Service.

Împreună cu livrările mari de gaze lichefiate, reducerea consumului de către clienţii industriali şi faptul că depozitele de gaze sunt aproape la nivelul maxim, există speranţă că Europa ar putea evita problemele cu aprovizionarea cu gaze în această iarnă, chiar dacă livrările ruseşti au fost reduse semnificativ.

„Perspectivele pentru iarna 2022/23 au fost ajutate de o lună octombrie foarte blândă, cu o cerere cu peste 20% mai mică decât în mod normal”, au declarat analiștii de la Deutsche Bank.

Dar optimismul nu este împărtășit de toată lumea: consultanții pieței energiei avertizează că actuala criză este departe de a fi depăşită în condiţiile în care livrările globale de gaze rămân limitate, iar iarna care va veni ar putea să fie una mai aspră.

Ultimele stiri

  • Promisiunea lui Florin Piersic, de pe patul de spital. Mesajul emoţionant pe care l-a transmis fanilor
  • De ce românii cumpără tot mai mult produsele marcă proprie ale supermarketurilor. Nu e vorba doar despre preţ
  • Misterul piramidelor egiptene, desluşit! Cum au fost construite mai ușor în urmă cu 4.700 ani (VIDEO)
  • Mugur Isărescu trage semnalul de alarmă: „Când datoria depășește 50%, trebuie luate măsuri”. Urmează îngheţarea pensiilor şi a salariilor?
  • S-au scos „armele” în campania electorală din SUA. Donald Trump şi Joe Biden s-au atacat de la distanţă
  • Românii care aproape că se aleg cu dublarea pensiei. Noua Lege a Pensiilor 2024 îi favorizează
  • Rusia a atacat Kievul cu drone! Moscova acuză că şi Ucraina lovește teritoriul rusesc cu bombe ghidate franceze şi rachete anti-radar americane
  • Horoscop – duminică, 19 mai 2024. Nativii care trebuie să aibă grijă la cheltuieli!
  • Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni
  • Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)
  • Exit mobile version