Cauta

Virgil Popescu, gaură de 50 milioane de euro în bugetul Ministerului Energiei

Virgil Popescu, încă ministru al Energiei

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie S.A., aflată în subordinea ministrului Energiei, Virgil Popescu, a dat un tun bugetului instituției de 50 milioane de euro. Aceasta este valoarea unei achiziții inutile a măștilor de protecție din timpul pandemiei, pe care le-a aruncat acum în curtea IGSU. Ministerul lui Virgil Popescu nu a avut nicio legătură cu achizițiile medicale, aceasta fiind, efectiv, creată din pix.

Pentru cei șapte membri ai Directoratului și ai Consiliului de Supraveghere de la Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), al cărei acționar unic este Ministerul Energiei, statul plătește sute de mii de euro la asigurarea profesională. Un fel de asigurare de malpraxis pentru deciziile proaste ale acestora, care îi scutește să răspundă pentru ceea ce fac. Dar, pentru achiziția de 200.000 de măști medicale din Vietnam, în 2020, din care doar o mică parte a fost băgată pe gât societăților la care statul deținea acțiuni, nu va răspunde nimeni. Cine să-i dea în judecată că au pierdut banii contribuabililor ?

Ca să scape de cantitatea uriașă rămasă în depozitele închiriate și ele cu sute de mii de lei, bani tot de la stat, societatea Ministerului Energiei le-a aruncat în curtea IGSU, ca stocuri de rezervă. Și asta în condițiile în care, la ora actuală, România are stocuri de măști medicale pentru următoarele zece pandemii, la cât s-au destrăbălat instituțiile statului cu achiziții directe de miliarde de euro, care au supraîndatorat țara. Ziarul Național a mai arătat într-un articol neregulile din donația Ministerului Energiei, însă, de data aceasta, pe ordinea de zi a Guvernului s-a aflat și o anexă, din care am aflat că gaura dată bugetului statului este imensă. Astfel, cantitatea de măști medicale donată a fost de 90.735.850 bucăți, cu o valoare de piață de 69 milioane de lei, dar cu o valoarea de inventar, adică banii cheltuiți pentru aceste produse, de aproape 141 milioane de lei.

Valoarea pagubei, cât investițiile pe un an

Ca să înțelegeți dimensiunea dezastrului, pentru care nimeni nu este tras la răspundere, valoarea investițiilor din surse proprii în 2021, raportată de societatea Ministerului Energiei, a fost de 178 milioane de lei, adică aproape cât valoarea măștilor cumpărate inutil de instituție. Tot comparativ cu cele peste 50 milioane de euro aruncate pe măștile medicale, SAPE a anunțat cheltuieli de 5,1 milioane de euro pentru realizarea unei centrale electrice, care înseamnă proiect tehnic, amenajare teren, construire structura și instalații electrice și echipare. Investițiile făcute de societate în 2020, conform raportului de activitate al SAPE, nu sunt însă strălucite, dacă amintim de cumpărarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate incredibilă de producție de 5 MW, cheltuindu-se, ulterior, și sume enorme pentru administrarea acestuia, având în vedere că angajații nu aveau expertiză în domeniu. Mai mult, SAPE avea, în 2020, aproape un miliard de lei, inclusiv valute, blocați în bănci, profitul din dobânzi fiind de 3,4 milioane de lei, în timp ce pierderile din diferențele nefavorabile la cursul valutar au fost de 10,5 milioane de lei.

Venituri de 70.000 de lei pe lună!

Cheltuielile de personal în 2020 au fost de 8.210.000 lei pentru mai puțin de 40 de angajați. Cele mai mari venituri le-au obținut cei trei membri ai Directoratului, care au primit, fiecare, în medie, aproape 70.000 de lei pe lună. Totodată, cei cinci membri ai Consiliului de Supraveghere de la SAPE SA au primit circa 21.000 de lei pe lună fiecare. La toate aceste cheltuieli se adaugă alte sute de mii de euro plătite diverselor case de avocatură și firme de consultanță.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version