Cauta

Veste pentru şoferii experimentaţi. Mai ai voie să conduci maşina dacă ai ieşit la pensie? Când e anulat permisul

cod-rutier-2022

În prezent, permisul de conducere este valabil pe o perioadă de 10 ani de la data eliberării. La expirarea perioadei de valabilitate, permisul este preschimbat de unitățile de poliție, dar doar după obținerea unei adeverințe medicale.

Chiar dacă autorităţile europene au analizat mai multe propuneri, nu s-a impus încă o limită superioară de vârstă până la care o persoană are voie să conducă o maşină.

Când expiră permisul

La expirarea perioadei de valabilitate, acesta va fi preschimbat de unitățile de poliție. Nu mai trebuie susținut un nou examen, dar va fi nevoie de o adeverință medicală.

Pentru a obține această adeverință, pentru preschimbarea permisului, șoferul trebuie să efectueze o serie de controale medicale. Iar medicii care îl examinează vor completa o fișă medicală. Dacă obține toate avizele medicilor de specialitate, atunci șoferul poate solicita reînnoirea permisului de conducere.

S-a propus ca valabilitatea permiselor de conducere să fie crescută la 15 ani, pentru cei până în 70 de ani. Iar în cazul persoanelor de peste 70 de ani s-a propus ca testarea medicală să fie făcută la 5 ani.

Deocamdată nu a fost luată nicio decizie. Ceea ce înseamnă că în continuare nu va exista o vârstă maximă până la care un șofer să poată conduce un autoturism.

Când e anulat permisul auto

În afara abaterilor din trafic, care pot duce, în situaţii extreme, la anularea permisului de conducere, mai pot interveni şi deficienţele de ordin medical.

De exemplu, românii care au probleme cu aparatul respirator se numără printre cei care nu mai pot șofa. Aceștia pot redobândi permisul auto doar dacă primesc acceptul medicului, iar în fișa medicală este notat faptul că respectivii primesc avizul favorabil din partea unei instituții medicale autorizate.

În urma unor investigații de specialitate, pe care șoferul va fi obligat să le facă, dacă se constată că, într-adevăr, nu mai este apt din punct de vedere fizic sau mental să conducă un vehicul, îi poate fi anulat permisul auto.

Ultimele stiri

  • Poza Zilei
  • Horoscop 20 mai 2024 – Veți obține ceea ce doriți dacă vă folosiți seducția
  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • Exit mobile version