Cauta

Veste pentru şoferi! Dispozitivul din maşină care devine obligatoriu de la 1 iulie 2024

Autoritățile europene au decis ca, din vara acestui an, „cutia neagră” pentru mașini să fie montată obligatoriu pe toate mașinile noi.

„Cutia neagră” auto va fi montată, obligatoriu, din luna iulie a acestui an pe toate mașinile noi.

Ce este Event Data Recorder (EDR)

Acest dispozitiv este inspirat din aviație, unde avioanele sunt dotate cu o așa-numită „cutie neagră”. Acest echipament este menit să colecteze și stocheze informații de la majoritatea componentelor vehiculului.

Event Data Recorder (EDR) înregistrează date și evenimente din timpul deplasării mașinii. Astfel, „cutia neagră” va înmagazina doar datele înregistrate cu 5 secunde înainte de momentul impactului și 3 secunde după impact.

Citirea datelor se va face prin interfața de diagnosticare prin mufa OBD. Dacă mufa OBD este distrusă în timpul accidentului, atunci descărcarea informațiilor se va face cu un aparat special.

Când au voie şoferii să dea flashuri și să claxoneze

Noul Cod Rutier 2024 vine cu precizări importante pentru şoferi. De exemplu, când au voie să dea flashuri și să claxoneze. Este important să știm că niciunul dintre aceste semnale nu este legal, cu excepția anumitor situații specifice, precizate în Codul Rutier.

Semnalele luminoase și sonore sunt utilizate într-o varietate de situații de către diferiți șoferi, unii pentru a avertiza asupra unui pericol, în timp ce alții le folosesc pentru a-și exprima nemulțumirea față de comportamentul celorlalți participanți la trafic.

Conform Codului Rutier, această abatere se sancționează cu 2 sau 3 puncte-amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune de 290 sau 435 de lei, la care se adaugă și 2 puncte de penalizare, scrie promotor.ro.

Singura variantă de a folosi corect faza lungă este atunci când circuli noaptea, iar pe drum în fața ta nu se află nicio altă mașină.

Acest semnal între șoferi se folosește încă din timpul comunismului. Este modul prin care conducătorii auto se ajută reciproc, pentru a scăpa de amendă.

Claxonul poate fi utilizat legal doar pentru a preveni un pericol iminent, și nu pentru a comunica cu alți șoferi la o distanță mai mică de 25 de metri conform prevederilor legale.

Ultimele stiri

  • Gala Profesorilor Excepționali 2025: Trei profesori din Rădăuți, Iași și Râmnicu Vâlcea, câștigătorii campaniei organizate de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României
  • Dilema măgarului (statului) lui Buridan 
  • ANUNȚ DEMARARE PROIECT GURA SOLAR PLANT S.R.L
  • Insula Iubirii se scufundă definitiv: casting de TikTok și povești din Ibiza, nu de pe „insula tentației”
  • Comunicat de presă CAPTUREIT & CO S.R.L.
  • Comunicat de presă F&R Worldwide SRL
  • Caricatura Zilei
  • Regenerarea urbană în sectorul 4 reprezintă un proces continuu, în plină ascensiune
  • BREAKING NEWS: Iubitul Mihaelei Rădulescu, Felix Baumgartner, mort într-un accident de parapantă/VIDEO și FOTO de la fața locului
  • Alege ce citești
  • Exit mobile version