AcasăNewsNoul Cod Rutier 2024. Când au voie şoferii să dea flashuri și...

Noul Cod Rutier 2024. Când au voie şoferii să dea flashuri și să claxoneze

Noul Cod Rutier 2024 vine cu precizări importante pentru şoferi. De exemplu, când au voie să dea flashuri și să claxoneze. Este important să știm că niciunul dintre aceste semnale nu este legal, cu excepția anumitor situații specifice, precizate în Codul Rutier.

Semnalele luminoase și sonore sunt utilizate într-o varietate de situații de către diferiți șoferi, unii pentru a avertiza asupra unui pericol, în timp ce alții le folosesc pentru a-și exprima nemulțumirea față de comportamentul celorlalți participanți la trafic.

435 lei, amendă pentru flash-uri

Conform Codului Rutier, această abatere se sancționează cu 2 sau 3 puncte-amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune de 290 sau 435 de lei, la care se adaugă și 2 puncte de penalizare, scrie promotor.ro.

Singura variantă de a folosi corect faza lungă este atunci când circuli noaptea, iar pe drum în fața ta nu se află nicio altă mașină.

Acest semnal între șoferi se folosește încă din timpul comunismului. Este modul prin care conducătorii auto se ajută reciproc, pentru a scăpa de amendă.

În general, cei care au observat un echipaj de poliție, semnalizează șoferilor care vin din sens opus, prin două flash-uri scurte, prezența acestuia.

Când ai voie să claxonezi?

Claxonul poate fi utilizat legal doar pentru a preveni un pericol iminent, și nu pentru a comunica cu alți șoferi la o distanță mai mică de 25 de metri conform prevederilor legale.

Un studiu realizat anul trecut de Poliția Română arată că majoritatea șoferilor au fost agresați în trafic de alți conducători auto, care le-au dat flash-uri sau i-au claxonat.

author avatar
Andrei Ștefan
31.327 afisari

37 COMENTARII

  1. Cum adica, nu mai poti sa utilizezi fashul nici ca sa ii semnalezi celui fara prioritate ca il lasi sa intre pe drumul unde aveai tu prioritate si sa ii spui “cu placere” dupa ce ti-a spus “multumesc” folosind semnalul de avarie?

  2. CORECT!! De ce să dai flash pt tâmpiți care merg cu viteză cu mult peste limita…De ce ? Acei derbedei care încalcă legea să fie aspru sancționați pt ca provoacă suferință pt toate foarte mulți oameni ! Legea este prea blândă!

    • Isus Christos a murit şi pentru ei, „legalistule” !
      Aşa nevinovat te crezi ?
      Dacă merge un octogenar cu 50 în afara oraşului (mai şi lăudându-se că n-a avut nici un accident în 60 de ani de şoferie), nu este el vinovat de frontalele care se întâmplă în depăşirea lui ..?

      Faci culpă comună, istețule !

      Sunt cazuri în care omul comite ilegalități chiar ajutând autoritățile !

  3. CORECT!! De ce să dai flash pt tâmpiții care merg cu viteză cu mult peste limita…De ce ? Acei derbedei care încalcă legea să fie aspru sancționați pt ca provoacă suferință pt foarte mulți oameni ! Legea este prea blândă!

    • Stați liniștit,ei fac ce vor ca sunt polițiști.Daca le atragi atenția te au în vedere și cu prima ocazie te amendeaza abuziv(am pățit-o cu vecinii de la secția 18)

  4. Niște tâlhari…
    Face orice pentru a aduce bani la bugetele locale… Li s-au terminat banii de borduri supradimensionate (apropos… câți dintre cei care citesc aici, v-ați spart bară de protecție)?…

  5. Foarte buna aceasta initiativa. Sunt multi vitezomani care cred ca soselele sunt ale lor si observ ca tot ei sunt cei care bobandesc. Ar trebui ca politia sa stea mai des pe sosele.

  6. Lăsați fraților să facă semne cu luminile, să claxoneze că sunt o groază de imbecili care circulă pe banda a doua cu 20 sau 30 de km prin oraș.Politia unde este atunci?Stau numai la pândă să dea amenzi pentru orice fleac.
    Vă mulțumesc anticipat.

  7. Cum este posibil ca la 126 km/ ora pe banda 2 pe A1 apre Pitești în depășirea practic a unei coloane de 5 TIR uri compacte fara spatiu intre intre ele , sa primești flash sa mergi mai repede ca vine nemernicul cu BMW și sa-i eliberezi banda ? NENOROCITI IDIOTI . Lege blândă și neaplicata.

    • Asta-i nesimtire, insa este o diferenta fata de unul care merge pe banda 2 cu 30 la ora pe sector de drum cu 50 sau care citeste ziarul la stop dupa ce se face verde

    • Aveți dreptate, însă nu în totalitate. Legal e până la 140 km pe oră. Dacă e coloana mai lungă și știți că nu puteți devansa mai repede, mai bine mai așteptați decât să faceți coloană și pe banda a doua! BMW-iștii sunt într-adevăr cei mai periculoși și nervoși! Au mașini ucigașe!!

      • Fi ți ai naibii numai fiți frustrați pe noi cei cu bmw munciți mai mult și o sa aveți și voi , drumuri bune la toată lumea , sărbători fericite alături de cei dragi va urează băiatul cu bmw :))

        • Ionut, ma bucur ptr c-ai muncit sa-ti realizezi visul de a avea un BMW al tau! Daca-ti placea si cartea, erai un tip perfect realizat !:)

        • Ştii ce zicea neamțul despre bmw ..?
          „Beim dem Mercedes weggeworfen” (respinse/aruncate de la mercedes).
          Nu te da rotund cu o maṣină prost aerisită…că-ți arzi garnitura de chiuloasă într-o coadă mai lunguță (ßtau :)) compar-o cu o julietta, ca să vezi diferite diferențe.

    • Bmw-ul îți comunica faptul că ai dreptul la 130 în zona respectivă (adică, 133-134 pe bordul loganului tău ;))

      Ş-apoi, ar trebui să ştii că fiecare bmw are copacul lui…

  8. Ar trebui, ca unora care pleacă din semafor, cel din fața lui este la 30 m , și animalu se scurge ca flegma pe perete, trec trei ca el și se schimbă culoarea, iar coada este interminabilă, unuia de genu îi yrebuie o coadă de lopată pe spinare, un claxon sau un flesh e fix pix. Cu siguranță asemenea exemplare au scris mesajele alea cu ,, de ce flash la aia care merg cu viteza,, . Durerea este ca permisul se ia prea ușor, pe sosele prea mulți idioți

  9. Mai bine ar lua măsuri pentru cei care La schimbarea direcției de mers nu mai semnalizează, astfel se produc accidente!

  10. Ar trebui sa ne înțelegem omenește în trafic, apoi sa respectam regulile de circulație… Asa se vor evita multe
    accidente… Să fim oameni în primul rând, nu altceva… VĂ mulțumesc… 🙏❤️👍

  11. Până la urmă nimeni nu este corect!🙏 Dreptate nu o sa fie niciodată în viața asta! Clar? 👏 Va doresc sărbători fericite tuturor și fiti mai buni🙏

  12. Duminica trecută, un agarici, satea la mai puțin de un metru în spatele meu pentru a ma depăși. După ce m a depășit, i-am dat mare fază lungă. Imediat agariciul s a dat in drept cu mine, el mergând pe contrasens pentru a ma întreba de ce i dau fază lungă. Nestand pe gânduri, mi-am băgat p… în mă sa si in toată familia lui. La un stop ce unde aveam sa oprim mai in fața, el se da pe margine si eu trec pe lângă el, așteptând explicării. Fără sa stau pe gânduri, am dat sa ma dau jos la el pentru a l trage din mașină si să-i aplic o lecție. Agariciul a fugit panicat de faptul că în mâna mea a văzut o respectabila bâtă cu care voiam să-i las mașina fara oglinzi si lui sa i lovesc puțin fața aia nedumerită. Îmi pare rau pentru că n-am reușit să-l calc în picioare. Promit că data viitoare voi fi mai agil si nu voi mai scăpa idioți ds genul ăsta fara macar o corecție asociată cu puțină bestialitate ieșită din comun. Va mulțumesc.

  13. Foarte bine trebuie să ne desvatam pentru că în viitor la cele electrice pierzi 5 km din autonomie la 3 flachsurii!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger