Cauta

UE mai face un pas spre interzicerea cărnii. Zice că animalele sunt ”pline” de bacterii rezistente la antibiotice

Se pregătește scoaterea cărnii de pe piață, în numele sănătății publice

Visul declarat al Ursulei von der Leyen, de reducere cu 70% a consumului de carne din UE, este mai aproape de a se îndeplini. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a publicat o sinteză a raportărilor, devenite, din 2020, obligatorii, privitoare la bacteriile rezistente la antibiotice depistate la animalele domestice din Uniunea Europeană. Potrivit acesteia, pericolul infectării oamenilor de la consumul de carne ar fi extrem de mare. 

Nu pesticidele și substanțele toxice din fructele și legumele cultivate în țările dezvoltate ale UE sunt periculoase pentru sănătate, ci consumul de carne, ne spune Comisia Europeană. Din 2020, statelor membre ale UE li s-a impus analizarea și raportarea cazurilor de bacterii rezistente la antibiotice depistate la animale și în carnea de consum. Astfel, au fost abordate rezistența la Salmonella zoonotică și Campylobacter de la oameni, animale care produc alimente (porci de îngrășat, viței sub 1 an, pui de carne și curcani de îngrășat) și carne derivată, precum și rezistența la indicatorul Escherichia coli și Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA) de la animale și alimente. Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), pentru Salmonella și E. coli de la animalele de la care se obțin alimente și carcase de pasăre. în 2020/2021, rezistența la ampicilină, tetracicline și sulfonamide a variat de la moderată până la foarte mare în majoritatea statelor membre. Totodată, rezistența la (fluor)chinolone (ciprofloxacină și acid nalidixic) a fost mare până la foarte mare în rândul Salmonella şi E. coli izolate de la pui de carne, curcani de îngrășat și carcase/carne de pasăre în 2020 și scăzute sau niveluri moderate la porci și viței, în 2021.

Date înfricoșătoare

Datele obținute în 2020–2021 de la C. jejuni (Campylobacter jejuni, o specie de bacterii patogene, fiind una dintre cele mai frecvente cauze de intoxicație alimentară) și C. coli de origine umană și animală au arătat niveluri ridicate până la extrem de ridicate de rezistență la fluorochinolone, care sunt extrem de importante antimicrobiene pentru tratamentul infecțiilor cu Campylobacter la om, arată ECDC. Mari spre extrem de ridicate niveluri de rezistență la ciprofloxacină au fost observate la izolatele umane de C. jejuni și C. coli  depistate la oameni în UE, în 2021, variind de la 22,2% la 100%. ”Au fost observate niveluri foarte ridicate de rezistență pentru ciprofloxacină la animalele producătoare de alimente (cuprinzând între 41,7% și 80,4%). În general, nivelurile de rezistență la ciprofloxacină obținută de la animalele de la care se obțin alimente au fost mai mari pentru C. coli decât pentru C. jejuni, deși nivelul de rezistență la ciprofloxacină obținut din C. jejuni de la păsări de curte în 2020 au fost, de asemenea, mari (de exemplu, 77,9% la curcanii de îngrășat – date din nouă state membre)”, se precizează în documentul publicat de ECDC.

Nici porcul nu mai este bun

Prevalența rezistenței la antimicrobiene selectate în C. coli de la porcii de îngrășat în 2021 a fost și ea semnificativă. Variabilitatea între țări, de la niveluri scăzute până la extrem de ridicate, a fost observată în prevalența rezistenței la ciprofloxacină (variind de la 6,9% la 78,2%) și rezistența la tetraciclină (variind de la 0,0% la 86,5%). „De remarcat, statele membre cu cea mai mare prevalență a rezistenței la eritromicină în C. coli de la porcii de îngrășat în 2021 au avut, de asemenea, cel mai înalt nivel de rezistență la eritromicină în C. coli de la oameni, sugerând că porcii ar putea fi un rezervor de C. coli rezistent la eritromicină pentru oameni. Această descoperire prezintă o preocupare deosebită pentru sănătatea publică, deoarece macrolidele, cum ar fi eritromicina și azitromicina, au devenit tratamentul de primă linie al campilobacteriozei umane”, mai semnalează ECDC.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version