Cauta

UDMR și PSD, front comun împotriva dobânzilor excesive ale băncilor

Coaliție neașteptată împotriva dobânzilor abuzive

Parlamentarii UDMR au făcut front comun cu cei de la PSD în încercarea de a impune Legea privind protecţia consumatorilor cu privire la costul total al creditării şi la cesiunea de creanţe. Aceștia atrag atenția că dobânzile excesive practicate de bănci și IFN-uri conduc la blocarea economiei, arătând că 46% din preţul tuturor produselor şi serviciilor care circulă pe piaţă înseamnă costuri generate de dobânzile bancare.

Proiectul de lege care protejează consumatorii și agenții economici de dobânzile excesive practicate de bănci, inițiat de parlamentarii PSD, a obținut și sprijinul senatorilor UDMR. Actul normativ stabilește reguli de protecţie în scopul menţinerii echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar-bancare interne.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului legislativ, costul tuturor produselor şi serviciilor care se comercializează conţine costul cu dobânzile şi celelalte costuri bancare achitate de cei care se împrumută pentru a produce acele bunuri şi servicii. ”Nu numai consumatorii care se împrumută pentru a consuma trebuie să achite creditorilor financiari dobânzi si alte costuri bancare, ci şi consumatorii care plătesc din resurse financiare proprii ceea ce consumă. Fiecare actor economic cu care consumatorul interacţionează are dobânzi şi alte costuri ale creditului de plătit, pe care le integrează în preţul la care îşi vinde bunurile sau serviciile. Din studii recente rezultă că circa 46% din preţul tuturor produselor şi serviciilor care circulă pe piaţă înseamnă costuri generate de dobânzile bancare. Datoriile artificial majorate de dobânzile excesive adâncesc şi mai mult tributul pe care societatea, în ansamblul său, si fiecare consumator, în mod individual, trebuie să îl plătească creditorilor financiari”, se arată în motivarea proiectului.

Doar 15% din credite finanțează economia

Din dobânzile excesive pierd nu numai consumatorii care se împrumută cu dobânzi excesive, cu sau fără conştiinţa caracterului excesiv al dobânzilor, ci şi consumatorii care nu se împrumută la bănci şi chiar consumatorii care nici măcar nu interacţionează cu băncile, arată senatorii. Aceștia semnalează că, potrivit unor statistici recente, care înfățișează o realitate greu de conceput într-o economie de piaţă si o societate de consum, doar 15% din creditele acordate finanţează economia, accentul fiind pus, chiar şi în aceste condiţii minimale, pe construcţia de case şi pe cumpărarea de maşini, restul de 85% fiind “rulat”, într-un interminabil loop al schimburilor de riscuri.

Frână în dezvoltare

Din practicarea liberă, nelimitată, a dobânzii excesive, economia pierde în ansamblul ei, întrucât arbitrariul comerţului cu bani reprezintă opusul libertăţii economice şi frâna dezvoltării, susțin parlamentarii. Aceștia consideră că dobânda excesivă determină o reducere a volumului de creditare, afectând indirect economia, prin blocarea creşterii economice. ”Costurile mari ale creditului răpesc debitorilor şansa de a consuma, iar economiei sume mari de bani alocate plăţii dobânzilor excesive, ceea ce înseamnă reducerea colectării de TVA la bugetul central, reducerea locurilor de muncă, scăderea intenţiei de investiţie şi, în genere, scăderea încrederii în viitor. Or, o astfel de involuţie neutralizează conceptul însuşi de economie de piaţă, care se bazează pe creşterea consumului şi a investiţiilor productive. Economia pierde din faptul în sine al tolerării dobânzilor excesive, care cauzează încetinirea sau stoparea creşterii economice”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Ultimele stiri

  • Cutremur în România, în a doua zi de Paște. Ce magnitudine a avut seismul
  • Ploile torențiale și grindina au făcut prăpăd în prima zi de Paşte! Au fost trimise mesaje RO-Alert (VIDEO)
  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Exit mobile version