Cauta

Statul anunță măsurile pentru iarnă. Vom folosi energie din import

La iarnă, luăm energie de peste granițe. Și dacă nici ei nu au?

Deși consumul de energie electrică în apropiatul sezon rece este prognozat a fi mai scăzut cu 1,2% față de anul trecut, România va fi nevoită să se bazeze pe importuri în această iarnă, anunță Guvernul în măsurile privind stocurile de siguranță ale Sistemului Electroenergetic Național. Probleme se anunță și în ce privește gazul, dat fiind un consum mai mare al populației în iarnă și importuri incerte. Totodată, o problemă serioasă o constituie asigurarea rezervelor de echilibrare a sistemului energetic, din cauza dispariției obligativității în acest sens.

Asigurarea energiei electrice pentru iarna care urmează pare să dea bătăi de cap celor aflați la guvernare. Incertitudinile importurilor de gaze, necesare pentru producerea energiei electrice, acumulările insuficiente de apă și scăderea producției din fotovoltaice vor provoca o dependență de importuri a României. Guvernul a emis o Hotărâre prin care a evaluat consumul de energie electrică al ţării, în perioada sezonului friguros, respectiv 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, a stabilit resursele energetice necesare și a evaluat resursele financiare aferente, constituind și un Comandament energetic de iarnă, cu rolul de a identifica situațiile de disfuncționalitate ce pot apărea în sectorul de energie și de gaze naturale și de a lua măsurile operative necesare. În analiza estimativă, pentru asigurarea funcţionării Sistemului Electroenergetic Național (SEN) în condiţii normale, în cadrul balanței de energie electrică au fost incluși, pe lângă producătorii de energie electrică, toți producătorii de energie electrică și termică în cogenerare cu unități dispecerizabile și o parte dintre producătorii relevanți de energie electrică și termică în cogenerare aferente unităților administrativ-teritoriale, de la care s-au obținut date.

”Analizând valorile estimative lunare și având în vedere evoluția producției interne de energie electrică din iarna anterioară și până în prezent, se constată că balanța producție – consum se va închide, în toate lunile de iarnă, pe un sold de import de energie”, se arată în Hotărârea de Guvern.

Curent, în loc de sistem de termoficare centralizat

Pentru estimarea consumului brut de energie electrică al țării aferent perioadei 1 noiembrie 2022 –31 martie 2023, s-a ținut cont de scăderea consumului brut de energie electrică din prima jumătate a acestui an, de cca. 5 % faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în același timp au fost luate în considerare și disfuncționalitățile inerente din rețeaua de termoficare a municipiului București și a altor orașe, care vor conduce la utilizarea surselor de încălzire pe bază de energie electrică, ceea ce se va reflecta într-o creștere a consumului de energie electrică, potrivit Guvernului. În aceste condiții, consumul intern brut prognozat este în medie cu cca. 0,7 % mai mic decât cel înregistrat în perioada 01.11.2021 – 31.03.2022.

Pentru aceeași perioadă, respectiv noiembrie 2022 – martie 2023, Comisia Națională de Strategie și Prognoză a prognozat un consum mediu cu 1,2 % mai mic decât valorile înregistrate în perioada similară a anului precedent. Totodată, estimările meteorologice și hidrologice sezoniere, cu un grad relativ redus de realizare, imprimă o anumită incertitudine în evoluția lunară a stocurilor de apă brută din principalele acumulări energetice. ”În perioada de iarnă, pot avea loc disfuncționalități în rețeaua de transport gaze naturale, respectiv scăderea presiunii gazelor naturale în rețeaua de transport, fie din cauza creșterii consumului casnic de gaze naturale pe fondul temperaturilor scăzute, fie din lipsa unor cantități suficiente a gazelor din import, situație care poate conduce la reducerea producției de energie electrică în termocentralele cu funcționare pe gaze naturale”, se mai precizează în actul normativ.

Risc de blackout

Echilibrarea sistemului energetic este pusă în pericol, existând  riscul de blackout. În contextul implementării prevederilor reglementărilor europene, s-a eliminat obligativitatea participării/ofertării pe piața de echilibrare și a utilizării obligatorii în oferta de echilibrare numai a rezervelor contractate pe piața serviciilor tehnologice de sistem și s-au eliminat limitele de preț pentru ofertele pe piața de echilibrare. ”Aceste lucruri vor avea cu certitudine un impact asupra modului în care se asigură echilibrarea SEN și, mai ales, în care se asigură rezervele reale de echilibrare, impact care nu a putut fi evaluat din punct de vedere practic și care, în consecință, trebuie avut în vedere în evaluarea adecvanței pentru perioada de iarnă, în sensul asigurării unui nivel de disponibilitate acoperitor față de scenariile evaluate”, susține Guvernul.

Ultimele stiri

  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Exit mobile version