Cauta

Sistemul va intra în colaps. Viitorii pensionari vor avea doar un venit minim

Vin vremuri sumbre. Sistemul de pensii, programat să colapseze

Sistemul de pensii din România, bazat pe solidaritatea între generații, nu mai este sustenabil, pe fondul îmbătrânirii populației, migrației și creșterii speranței de viață. Guvernul anunță că pensionarii vor fi nevoiţi să își acopere cheltuielile din economii, deoarece statul va putea să le asigure numai un venit minim. Dezvăluirile șocante se regăsesc în Strategia Națională de Educație Financiară în România, care are ca obiectiv învățarea românilor să economisească și să-și plătească taxele.

Sistemul de pensii din România, de tipul pay-as-you-go (PAYG), bazat pe solidaritatea între generații, se poate confrunta cu provocări majore pe fondul îmbătrânirii populației, migrației și creșterii speranței de viață, anunță Guvernul.

Reforma sistemului PAYG a fost realizată prin introducerea sistemului de pensii private, prin care s-a urmărit suplimentarea pensiei acordate de sistemul public prin adăugarea de noi surse de pensie în vederea creșterii calității vieții pensionarilor, bazate pe contribuții individuale. Sustenabilitatea sistemului PAYG este o problemă la nivel global, însă ocuparea forței de muncă fără forme legale și rata migrației, care se numără printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, intensifică această problemă în cazul României.

”Fără numeroase soluții practice disponibile în prezent, se pare că pensionarii vor fi nevoiţi să își acopere cheltuielile din economii, statul putând să le asigure numai un venit minim. Prin urmare, îmbunătățirea nivelului de cunoștințe financiare și a gradului de conștientizare a importanței planificării în avans pentru perioada de pensionare se va număra printre obiectivele Strategiei Naționale de Educație Financiară în România”, susține Executivul.

Plata impozitelor, un act de civism

O componentă importantă a educației financiare este educația fiscală, care este menită să îmbunătățească nivelul de educație a copiilor, adolescenților, tinerilor, adulților în ceea ce privește sistemul taxelor și impozitelor, se arată în Strategie. Potrivit acesteia, educația în domeniul fiscal reprezintă un ansamblu de abilități și cunoștințe care ajută individul să conștientizeze importanța îndeplinirii obligațiilor fiscale către statul român.

”Educarea timpurie a viitorilor contribuabili spre conformarea fiscală voluntară, trebuie să fie percepută drept o atitudine corectă, în care plata taxelor este atât o obligație legală, cât și un act de civism. Transmiterea sistematică și structurată de informații referitoare la sistemul de taxe și impozite și la beneficiile acestuia are ca scop educarea populației pentru o înțelegere pozitivă a rolului taxelor și impozitelor, în vederea reducerii evaziunii și fraudei fiscale și pentru a oferi cetățenilor informații despre serviciile și facilitățile care sunt posibile cu ajutorul taxelor și impozitelor (educație, asistență medicală etc.). Un număr mare de țări au implementat inițiative de educare a contribuabililor în ultimii ani, pentru ca aceștia să poată înțelege mai bine sistemul fiscal, pentru a crește moralul fiscal și conformarea fiscală”, se precizează în Strategie.

Economisire, nu cheltuieli

Creșterea accesibilității produselor de creditare impune o creștere a responsabilității din partea consumatorului cu privire la evaluarea capacității de a rambursa datoria, consideră Guvernul. Cu toate că în cazul României gradul de îndatorare agregat este sub media europeană, pot exista asimetrii importante la nivelul distribuției, persoanele cu veniturile cele mai scăzute fiind de regulă caracterizate de cele mai ridicate valori ale gradului de îndatorare. ”Deși creditarea este esențială pentru dezvoltarea economiei, persoanele supra-îndatorate sunt expuse la vulnerabilități financiare suplimentare. Totodată, există riscul de a cheltui în exces în detrimentul economisirii. Creșterea ofertei de produse promovate intens de către agenții economici și modificarea comportamentelor de cumpărare determinată de evoluțiile în tehnologie au ca efect creșterea riscului de a efectua cumpărături impulsive, fără o analiză a nevoilor reale din partea consumatorului”, se mai arată în Strategie.

Ultimele stiri

  • Ungaria respinge propunerea reintroducerii serviciului militar obligatoriu în Europa
  • S-a trecut peste limita lui Putin? Rusia anunță că a doborât o dronă ucrainiană lângă Moscova
  • Coreea de Nord anunță că ultima lansare a unui satelit militar a eșuat
  • Radu Mazăre: „Nu mă mai interesează viața publică sub nicio formă”
  • Un important stat european se izolează de restul lumii. Garduri şi bariere de 2,5 miliarde de euro, la graniţă
  • Alege ce citești
  • Medicii au luat în calcul externarea lui Florin Piersic. Când ar putea pleca acasă marele actor
  • Alege ce citești
  • USR, între dezvăluirile lui Coldea și clanul Fabian
  • Guvernul şi i-a „pus în cap” pe angajaţii de la Senat și Camera Deputaților. Oamenii au protestat pe holuri
  • Exit mobile version