AcasăEconomieCreșterea costului de împrumut a secătuit creditarea?

Creșterea costului de împrumut a secătuit creditarea?

Încetinirea bruscă a împrumuturilor bancare din zona euro s-a stabilizat în octombrie, după o reluare a fluxurilor lunare de credite ipotecare, potrivit datelor Băncii Centrale Europene.

Împrumuturile ipotecare nete au crescut luna trecută cu 12 miliarde de euro, cea mai mare creștere lunară din ultimul an, în mare parte datorită unui salt al împrumuturilor pentru locuințe în Franța. Urmează după mai multe luni de scădere sau de creștere slabă a creditelor ipotecare, după ce creșterea ratelor dobânzilor a declanșat o scădere a achizițiilor de locuințe și a prețurilor proprietăților.

BCE monitorizează impactul creșterilor de dobândă asupra împrumuturilor bancare, un indicator critic al activității economice și al inflației la scară mai largă, în timp ce analizează cât timp trebuie să mențină ratele la nivelul actual. Cu toate acestea, analiștii consideră că este puțin probabil ca împrumuturile să își revină în curând.

„Creșterea creditelor este un indicator întârziat „, a declarat Melanie Debono, economist la consultanța Pantheon Macroeconomics. „Aceasta va încetini și mai mult în lunile următoare și, probabil, până în 2024, deoarece ratele dobânzilor cu care se confruntă firmele și gospodăriile au continuat să crească, ajungând din urmă înăsprirea monetară a BCE, iar standardele de creditare rămân stricte.”

Împrumuturile bancare s-au epuizat de când BCE a majorat dobânda de referință pentru depozite la 4%, cel mai ridicat nivel din istoria sa, de la un minim istoric de minus 0,5% în vara anului trecut, într-un efort de a domoli cea mai mare creștere a inflației din ultima generație.

Restrângerea – determinată și de expirarea împrumuturilor ieftine acordate de BCE băncilor – a afectat oferta de credite pentru companiile nefinanciare, care a scăzut cu 0,3% în anul până în octombrie. Acesta este primul declin anual al împrumuturilor corporative din 2015, când Europa încă ieșea dintr-o criză majoră a datoriilor.

Scăderea creditării corporative va cântări asupra investițiilor și va slăbi creșterea într-o economie a zonei euro care s-a oprit deja, produsul intern brut scăzând cu 0,1 la sută în al treilea trimestru. Accesul companiilor la credite scade mai rapid decât cererea lor de împrumuturi.

Potrivit Financial Times, Europa se bazează mai mult pe împrumuturile bancare decât SUA și multe alte țări, ceea ce face ca creșterea economică și inflația în blocul de 20 de țări cu monedă unică să fie deosebit de sensibile la schimbările în oferta de credite.

„Politica monetară restrictivă joacă un rol în reducerea creșterii împrumuturilor și exercită o presiune negativă și asupra soldurilor depozitelor”, au declarat analiștii de la Jefferies într-o notă adresată clienților. „Ne așteptăm ca aceste tendințe să continue pe termen scurt și să înceapă să se redreseze într-o etapă ulterioară, când ratele pe termen scurt își vor găsi stabilitatea și mediul economic se va îmbunătăți.”

Guvernele reduc suma pe care o împrumută, deoarece caută să reducă deficitele bugetare. Accesul la credite scade mai rapid decât cererea  de împrumuturi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
158 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger