Cauta

Sindicatul Solidaritatea: ”Urmează prăbușirea economiei și sărăcirea populației”

Virgil Popescu, artizanul închiderii producției de energie din România

Prețurile uriașe la energie nu numai că îi vor aduce în sapă de lemn pe români, dar vor închide și companiile din România, avertizează conducerea Sindicatului Solidaritatea Hunedoara. Micile subvenții acordate de Guvern nu vor rezolva problemele, pentru că toate produsele se vor scumpi peste orice limită de suportabilitate, spun sindicaliștii.

Politica Guvernului în ce privește energia va conduce la sărăcirea acută a populației și la prăbușirea economică, semnaleză sindicatele din domeniu. Acestea atrag atenția că lovitura de grație va fi aplicată în primăvara anului viitor, când prețurile uriașe de pe burse se vor reflecta direct în facturi. Totodată, așa-zisele măsuri de protecție socială nu vor schimba nimic.

Legea consumatorului vulnerabil, promulgată ieri de președintele Klaus Iohannis, vizează circa două milioane de români, fiind vorba doar de cetățenii cu salariul minim, de șomeri și cei cu ajutoare sociale. Astfel, familiile cu un venit de 1.386 lei/persoană vor primi ca ajutor de încălzire 250 lei/lună, pentru gaze naturale sau 500 lei/lună, pentru energie electrică. În ce privește subvenția pentru energie electrică, aceasta se preconizează a fi dată pe un consum de până la 200 kw pe lună. ”Din ultimele declarații ale autorităților a reieșit că se vor da subvenții de 18 lei la 100 de kw, iar la 200 de kw se vor da 36 de lei. Consumul de peste 200 de kw nu va fi subvenționat. Creșterile majore la energia electrică vor apărea însă în primăvară, iar despre acelea nu vorbește nimeni. Iar cei care ajung să se încălzească pe curent au consum peste 200 de kW și nu primesc nimic, cum este cazul locuitorilor din Deva, care au rămas fără încălzire centralizată pentru că ministrul Virgil Popescu a închis Termocentrala Mintia. Oamenii aceștia o să plătească niște facturi enorme”, ne-a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

50 de lei la curent, 25 de lei o pâine

Sindicatele din energie susțin că Guvernul ar fi trebuit să ia măsuri pentru reducerea prețurilor prin societățile românești Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Nuclear Electrica.

”Se puteau încheia contracte bilaterale cu societățile românești la prețuri rezonabile și atunci duceau piața în jos. Spaniolii merg pe plafonarea prețului, pentru că au văzut că este o speculă ordinară și la certificatele de CO2, care au ajuns pe la 70 de euro. Până la urmă este o măsură luată pentru întreaga economie. Pentru că degeaba aperi consumatorul, dacă lași să se prăbușească economia. Îi dai consumatorului 50 de lei la factura de curent, dar se duce și ia pâinea cu 25 de lei și nu l-ai ajutat deloc. Prețurile uriașe la energie din România vor ajunge să închidă și companiile producătoare, care devin, astfel, necompetitive, din cauza costurilor ridicate de producție”, ne-a precizat președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iștoc. Acesta arată că Green Deal a urmărit oprirea producției de energie din cărbune, însă Germania are cea mai mare pondere de energie asigurată din cărbune, cu 35%, iar România, care are sub 25%, trebuie să mai reducă.

”Se vede clar că vor să sărăcească efectiv populația, ca să ne arate unde ne e locul, iar prin prăbușirea economiei să facă loc produselor din import. Este o politică de transformare în colonie a României, este un imperialism care ne lasă să ne păstrăm granițele și economic ne ia tot. Sper să se trezească românii pe fondul ăsta al sărăcirii energetice, pentru că, dacă nu se trezesc, înseamnă că țara asta nu mai are nicio șansă”, a mai afirmat Cristian Iștoc.

Guvernul nu se atinge de companii

Reprezentanții ANRE au arătat că Legea concurenţei permite plafonarea preţurilor pentru o perioadă de şase luni, dar această plafonare trebuie făcută la consumatori, nu pe piaţa angro. Totodată, ANRE susține că este posibilă şi aplicarea unor taxe pe supraprofiturile înregistrate de companiile din energie din această conjunctură, însă Guvernul nici nu vrea să audă de așa ceva.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version