Cauta

Semnal de alarmă din direcția sindicaliștilor din Învățământ: ”Ne pregătim în multe școli de aplicarea scenariului roșu”

Semnal de alarmă tras de FSLI

La doar câteva zile de când s-au reluat cursurile, în contextul special generat de criza COVID, sindicaliștii din Educație trag un semnal de alarmă și cer decidenților, prin intermediul unui apel public, să ia măsuri urgente de dotare a școlilor cu infrastructura necesară cursurilor online. Și fac trimitere la scenariul roșu, cel în care cursurile se desfășoară exclusiv la distanță, prin intermediul internetului.

Mai exact, reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) atrag atenția tuturor instituțiilor statului în responsabilitatea cărora stă buna desfășurare a procesului educațional din unitățile de învățământ din țară ”că riscăm să ajungem într-un blocaj! Explozia cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus înregistrate în tot mai multe școli din România ne aduce în fața unei situații pe care guvernanții ar fi trebuit să o anticipeze: școlile se vor închide, iar cursurile vor avea loc în scenariul roșu, respectiv în mediul online”, se arată într-un comunicat.

Oficialii FSLI menționează și faptul că, ”din păcate”, nici după prima săptămână din noul an școlar 2020-2021, ”unitățile de învățământ nu au fost dotate cu infrastructura necesară: lipsesc din multe localități tabletele pentru elevi și cadre didactice, precum și conexiunea la internet a școlilor. În aceste condiții cursurile nu pot avea loc, iar elevilor li se încalcă un drept fundamental, acela de a beneficia de acces la educație”.

De asemenea, reprezentanții Federației spun că în lipsa unui program național guvernamental, prin care să se asigure echipamente atât elevilor, cât și cadrelor didactice, ”sute de mii de elevi nu vor avea posibilitatea să participe la școala online”. FSLI aduce în discuție și faptul că la nivel local sunt puține autorități care au finanțe pentru a rezolva acest aspect. ”Speranța că autoritățile locale vor asigura aceste echipamente este deșartă, pentru că puține sunt cele care au fondurile necesare, iar varianta ca unitățile de învățământ să facă proiecte, prin care să achiziționeze echipamente, este și ea utopică”, menționează sursa citată.

Modelul altor țări

Pe de altă parte, fostul sindical condus de către Simion Hancescu adus în discuție modelul urmat de alte state, respectiv testarea la nivelul instituțiilor de învățământ.

”Atragem atenția și asupra faptului că în alte țări, precum Germania, cursurile au fost reluate în condiții bune, datorită aplicării unui sistem de testare COVID-19 la nivelul unităților de învățământ. În acest fel au fost depistate cazurile de persoane bolnave și izolate de restul populației școlare”, se mai arată în comunicatul FSLI.

Se cere urgentarea achiziției de tablete

Președintele FSLI pune accent pe faptul că responsabilii ar fi trebuit să găsească soluții și cere urgentarea cumpărării de tablete care să ajungă la copii și la cadrele didactice, dar și să se rezolve o altă chestiune esențială – accesul unităților școlare la internet.

Din păcate, am anticipat acest scenariu pesimist: multe dintre unitățile de învățământ devin bombe epidemiologice, pentru că instituțiile statului nu și-au făcut treaba, deși au avut luni bune la dispoziție în care să aplice un plan bine pus la punct de măsuri prin care să fie protejați atât elevii cât și angajații din sistem. În acest context, trebuie să fie urgentată achiziția de tablete pentru elevi și cadre didactice, precum și rezolvarea accesului la internet, pentru că sunt școli care încă nu au această facilitate.

Realitatea este crudă: ne pregătim în multe dintre școli de aplicarea scenariului roșu, în care cursurile vor avea loc în sistem online. Am senzația însă că guvernanții se află într-o stare de amorțeală, aflați probabil cu gândul doar la alegerile locale și parlamentare. Nu ne putem bate joc de educația copiilor! Pot să înțeleg situația anului școlar trecut, pentru că a fost una fără precedent pentru lumea întreagă și a apărut peste noapte, dar în multe dintre țări, responsabilii au învățat din perioada trecută, nu stau să caute și acum, letargic, soluții”, a declarat Simion Hancescu, conform sursei amintite.

Ultimele stiri

  • Pompierii, în alertă! Incendiu cu degajări mari de fum în Sectorul 2 al Capitalei
  • Un bărbat a murit după ce a căzut de pe podul care trece peste Canalul Poarta Albă – Midia Năvodari
  • Dramă pe drumurile din România. Părinţii Părintelui Nicolae Zaharia au murit într-un accident de maşină
  • Burduja cere fotografii cu Bucureștiul pe care Nicușor Dan „refuză să îl vadă”: „Să îl aducem pe Primarul Capitalei cu picioarele pe pământ”
  • Criza forţei de muncă în România, rezolvată cu lucrătorii asiatici. Cine sunt oamenii care trăiesc în cartierul Komitat București Sud
  • Unde este Poiana Narciselor, peisajul de vis pe care românii îl caută pentru o vacanţă ca de neuitat
  • Imagini apocaliptice, cu sute de mii de pești morți, pe o suprafață de sute de hectare. Căldura, ucigaşul silenţios (VIDEO)
  • Florin Călinescu, atac dur la Klaus Iohannis: „Să ții un post blocat 27 de ani, asta este o mizerie…”
  • Românii care se aleg cu pensii mai mari cu 1.500 lei, după recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Meteorologii ANM anunţă, după ploi şi vijelii, canicula în mijlocul lunii mai. Zonele afectate
  • Exit mobile version