Cauta

Se scumpesc băuturile. Peţul e fix: 50 de bani pe sticlă. Dar îi primiţi înapoi. Cum trebuie să procedaţi?

Nu mai e mult până la lansarea oficială a Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) în România. Se întâmplă pe 30 noiembrie. Acest lucru presupune introducerea unui program menit să reglementeze gestionarea ambalajelor din sticlă, plastic și metal cu volume cuprinse între 0,1 și 3 litri.

Românii vor plăti 50 de bani în plus la fiecare băutură cumpărată din magazin începând cu 30 noiembrie 2023.

Cum primeşti banii înapoi?

Consumatorii vor primi garanția înapoi, dacă vor returna ambalajele în mod corespunzător. În primele zile din decembrie vor fi puține ambalaje SGR, dar numărul lor va tot crește.

Programul își propune să contribuie la atingerea ratelor de colectare pe care România s-a angajat să le îndeplinească, progresiv în următorii ani: 65% deşeuri din sticlă, 65% din plastic şi 65% din metal până la finalul anului viitor.

„Pe30 noiembrie trebuie sa introducem primul pet, prima doza de aluminiu sau prima sticla intr un astfel de aparat”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Cum se returnează ambalajele?

Ambalajele trebuie returnate în stare intactă, nedegradate și nedeformate, golite de lichide, iar eticheta cu simbolul SGR și codul de bare specific trebuie să fie vizibilă și intactă.

Procesul de returnare poate varia în funcție de loc: în unele magazine, clienții primesc garanția înapoi direct în numerar, în timp ce în supermarketuri, ambalajele sunt returnate la automatele de colectare (RVM), iar clienții primesc un voucher care poate fi utilizat în magazin sau schimbat în numerar.

Ambalajele trebuie să nu fie turtite sau presate, pentru a permite scanarea precisă a formei și dimensiunilor de către automatele de colectare sau echipamentele de numărare și sortare.

De asemenea, trebuie ca recipientele să fie complet goale, deoarece chiar și cantități minime de lichid rămase în acestea pot influența greutatea, existând riscul ca echipamentele automate să le respingă în momentul scanării și cântăririi.

Ultimele stiri

  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei
  • Consecințele isteriei climatice: protecționismul va bântui industria energiei regenerabile
  • Mai tare ca Oțelul!
  • Prietenia fără limite: Xi-Putin!
  • De ce China câștigă cursa armelor. Povestea unui “geniu incontestabil”
  • Sustenabilitatea, tema dezbătută de Ziua Mondială a Metrologiei
  • Exit mobile version