Cauta

Reguli pentru creșterea porcilor în gospodării: nu mai pot fi hrăniți cu resturi alimentare, iar la ei se intră cu încălțăminte dezinfectată. Amenzile, usturătoare!

Reguli pentru creșterea porcilor în gospodării: nu mai pot fi hrăniți cu resturi alimentare, iar la ei se intră cu încălțăminte dezinfectată. Amenzile, usturătoare! - Ziarul National

Reguli pentru creșterea porcilor în gospodării: nu mai pot fi hrăniți cu resturi alimentare, iar la ei se intră cu încălțăminte dezinfectată. Amenzile, usturătoare!

Românii care cresc porci în gospodării, pentru consumul propriu, vor avea o serie de restricții și vor trebui să ia măsuri de biosecuritate, potrivit un proiect de ordonanță de urgență publicat de ANSVSA.

Documentul prevede, printre altele, că porcii nu trebuie hrăniți cu resturi alimentar, iar la intrarea în adăposturile de animale trebuie să existe dezinfectoare pentru încălțăminte. Cei care nu respectă aceste măsuri impuse de autorități riscă amenzi de până la 6.000 de lei.

Ce reguli trebuie respectate

Potrivit documentului citat, crescătorii vor avea obligația respectării următoarelor cerinţe minime de biosecuritate pentru exploatațiile noncomerciale:

a) să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare și să elimine subprodusele de origine animală, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1069/2009;

b) exploatațiile trebuie să fie construite în așa fel încât porcinele să fie deţinute în spaţii care să nu permită venirea acestora în contact cu porcinele deținute din alte exploataţii, cu porci sălbatici sau alte animale – de exemplu: câini;

c) să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă, sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici – porci vânați sau morți, carne şi subproduse rezultate de la acestea;

d) să ofere facilități pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor și încălțămintei la intrarea și ieșirea în/din adăpostul porcinelor;

e) să amenajeze dezinfectoare pentru încălțăminte, atât la intrarea, cât și la ieșirea din exploatație și din adăpost;

f) să nu intre în exploataţia de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activități de vânătoare;

g) să notifice medicul veterinar oficial/medicul veterinar de liberă practică împuternicit cu privire la:

1. orice modificare a stării de sănătate a porcinelor,

2. orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploatație, precum și orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial;

3. orice mortalitate apărută la porcinele pe care le deţine în exploataţie;

h) să nu crească în exploatație scroafe și/sau vieri folosiți pentru reproducere – această condiție nu se aplică exploataţiilor comerciale;

i) să nu hrănească porcinele cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puțin 30 de zile de la recoltarea acestora;

j) să nu folosească așternut vegetal pe o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltare;

k) să nu permită accesul persoanelor străine în adăpostul porcinelor;

Amenzi de până la 6.000 lei

Nerespectarea de către operatorii care deţin porcine a cerinţelor prevăzute constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 6.000 lei.

„Sunt câteva reguli de baza pe care le respectă toți crescătorii de porci din UE și nu trebuie să existe excepții, cu atât mai mult cu cât de 4 ani suntem afectați de această boală cumplită care a dus la o scădere a capacității fermelor românești de a pune carne de porc pe mesele românilor de la 70% la 30%.

Dacă nu punem niște reguli foarte clare pentru toți crescătorii de porci vom ajunge să importăm toată carnea de porc. Să își înregistreze animalele în baza națională de date. Nu se comercializează porci fără să fie individualizați, fără să aibă o crotalie. Trebuie să știm de unde pleacă un porc și unde ajunge. Mulți comercianți au făcut ravagii, au cumpărat porci extrem de ieftin din focare de pestă și i-au vândut în alte zone astfel răspândind boala”, a explicat președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, Ioan Ladoși.

Ultimele stiri

  • Cele mai frumoase filme de Crăciun din toate timpurile. Recomandări pentru Sărbători!
  • O mare capitală din Europa oferă turiștilor mâncare gratuită, dar şi alte beneficii. Gazdele nu cer decât gesturi mărunte, prietenoase cu mediul
  • Fostul șef Romsilva, care s-a pensionat, obligat de Instanţă să dea o mică avere înapoi. Bonusul de “Adio!”, încasat necuvenit!
  • Domnule General, Aviația vă dă onorul!
  • Europa vrea să se înarmeze până-n dinţi, de frica lui Putin. Ministrul polonez al Apărării: “Trebuie să creăm o bancă pentru bombe”
  • Un milion de români trebuie să supraviețuiască doar cu 1.281 de lei pe lună, pensia minimă garantată. Cum au ajuns în această situaţie
  • Trendul din 2026 în piaţa imobiliară. Specialiştii au aflat ce vor alege românii între chirie şi rata pentru un credit ipotecar
  • ALARMĂ la Spitalul pentru Copii “Sf. Maria” din Iași! Apă contaminată, după ce a fost descoperită o bacterie în valori peste pragul de referință admis
  • Horoscop – sâmbătă, 13 decembrie. O zi cu clarificări emoționale, stabilitate financiară, creativitate și recunoaștere profesională
  • Epidemie de super-gripă, „fără precedent” de la pandemia COVID-19, în Regatul Unit, înaintea unei greve a medicilor rezidenţi
  • Exit mobile version