Cauta

Reforma pensiilor militare din România a băgat spaima în polițiștii europeni

Panică printre polițiștii din UE. Se tem că urmează și ei

Polițiștii din statele UE sunt în stare de alertă după ce au aflat despre reforma pensiilor militare din România. Aceștia se tem că vor urma astfel de reforme și în alte state europene și au decis să trimită un memoriu către Parlamentul European și Comisia Europeană, în care să ceară încetarea unor asemenea practici. În România, aproape 8.000 de polițiști se pregătesc să iasă din sistem, deși sindicaliștii au reușit să obțină o derogare de la lege până în 2028.

La Congresul European Police Union, desfășurat recent la Berlin, reforma pensiilor militare din România a reușit să sperie toți participanții. Aceștia se tem acum că, odată ce a fost posibil în România, se poate întâmpla și în celelalte țări europene.

”European Police Union a anunțat că va trimite un memoriu Comisiei Europene și Parlamentului European, în care își vor exprima îngrijorarea față de reforma pensiilor militare din România, care se poate extinde și în celelalte țări ale UE. Polițiștii europeni se tem că vor intra și ei în acest malaxor al politicienilor, care nu știu de unde să mai ia bani. Organizația va cere încetarea acestor reforme, chiar dacă pentru România va fi tardiv. Mai mult, am aflat că Sindicatul polițiștilor germani a cerut Parlamentului din Germania să stabilească prin lege că polițistul german are dreptul la respect din partea cetățenilor, pentru că și la ei este un trend de slăbire a autorității”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Acesta a arătat că niciun stat UE nu a trecut în reforma pensiilor din PNRR pensiile militare și că în țările europene sunt pensii bazate pe contributivitate, dar polițiștii care ies la pensie primesc anumite indemnizații pentru vechimea din poliție, astfel încât să aibă o pensie decentă.

S-au evitat tăieri de 20% din pensie

Conducerea SNPPC susține că pensiile militare nu aveau ce căuta în PNRR, dar, cel puțin, a reușit să evite câteva aspecte care ar fi dus la o diminuare și mai mare a pensiilor. ”De exemplu, am eliminat acea plafonare la ultimul salariu încasat în activitate, pentru că, dacă erai în concediu medical în ultima lună de activitate, efectiv se reducea pensia cu aproape 20%. Totodată, a rămas plafonare la media veniturilor încasate într-o perioadă aleasă de 6 luni consecutive din ultimii 5 ani pentru cei care îndeplinesc condițiile de pensionare până la 31 decembrie 2023 și, pentru ceilalți, din 12 luni consecutive din ultimii 5 ani, de la 1 ianuarie 2024.  Dacă polițiștii de încadrează să iasă la pensie până la 31 decembrie 2023, vor putea rămâne în sistem până la 31 decembrie 2028 și să se pensioneze pe actualele condiții. La ora actuală, avem 7.900 de polițiști care îndeplinesc condițiile de pensionare. Nu știu câți dintre ei vor rămâne, dar cei care rămân vor constitui o gură de oxigen pentru sistem, pe fondul deficitului major de personal. Și aceste modificări succesive, aceste atacuri la adresa familiei ocupaționale, pensiile militare au devenit pensii speciale, se trece pe contributivitate fără a se ține seama de incompatibilități și de riscurile și importanța acestei profesii, sperie oamenii”, ne-a precizat președintele SNPPC, Vasile Zelca.

Se blochează sistemul

Dacă la următoarea rectificare polițiștii nu-și vor primi drepturile salariale din Legea 153/2017, nemulțumirile vor exploda și se va trece la blocarea sistemului, mai spune conducerea SNPPC. ”Salariul unui agent de poliție cu 20 de ani vechime este undeva la 3.500 de lei. La acesta se mai adaugă norma de hrană și norma de echipament, care intră în categoria venituri, că acolo se joacă politicienii cu cuvintele. Din cauza salariului mic, polițistul consideră norma de echipare un venit, deși ea trebuie folosită pentru cumpărarea de haine, nu pentru cumpărarea de alimente și achitarea facturilor”, a mai spus Vasile Zelca, președintele SNPPC.

Ultimele stiri

  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Descoperire misterioasă la Giza. Ce ascund piramidele egiptene
  • Băsescu, reacție tranșantă: „România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei”
  • România, ţară exotică! Ce au început să cultive agricultorii noştri
  • Pompierii, în alertă! Incendiu la o magazie din Portul Constanţa. Focul se manifesta pe o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi
  • Breaking news: Ebrahim Raisi, președintele Iranului, a murit în accidentul de elicopter! (VIDEO)
  • Poza Zilei
  • Horoscop 20 mai 2024 – Veți obține ceea ce doriți dacă vă folosiți seducția
  • Exit mobile version