Cauta

Presiunile multinaționalelor au avut efect. Hidroelectrica, interzisă clienților casnici

Speriate că își pierd clienții în favoarea companiei de stat Hidroelectrica, multinaționalele care dețin furnizarea de energie au făcut presiuni la Guvern pentru a stopa emigrarea. Și au stopat-o. Ordonanța care stabilește achiziția centralizată a energiei a reușit să pună Hidroelectrica în imposibilitatea de a mai lua clienți noi, astfel că românii nu vor mai putea beneficia de prețurile mici la energie.

Românii care s-au mișcat repede și s-au transferat la Hidroelectrica, fără să ia în seamă încercările de denigrare a companiei de stat, au avut noroc. Din 11 noiembrie, momentul publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței care reglementează achiziția centralizată de energie, Hidroelectrica nu mai poate lua clienți noi, fiind obligată să livreze spre OPCOM toată cantitatea de energie necontractată.

Furnizorii se temeau că le pleacă clienții la Hidroelectrica, iar acum, cu noile condiții, Hidroelectrica s-ar putea să nu mai poată să încheie contracte, ne spune Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociației Producătorilor de Energie HENRO.

”Până la urmă Hidroelectrica s-ar putea să nu mai preia alți consumatori doar pentru că alți furnizori, propunerea cu 450 de lei venind chiar de la unul dintre aceștia, Enel, țipau că le fură Hidroelectrica clienții casnici. Acum s-au liniștit, că omoară și Hidroelectrica, producătorul fiind obligat să vândă cu 450 lei MWh. Contractele deja încheiate de Hidroelectrica vor rămâne în vigoare, dar nu va putea să mai preia alți consumatori la preț de transfer. Că de aceea Hidroelectrica a putut să vândă energia mai ieftin, pentru că e aceeași societate care produce și furnizează, nu a făcut societăți diferite cum au făcut celelalte și au împărțit ca să plimbe banii dintr-o parte în alta”, ne-a declarat Silvia Vlăsceanu directorul executiv al Asociației HENRO. Aceasta susține că, pe de o parte, ordonanța protejează furnizorii cărora le era teamă că le migrează consumatorii, iar pe de altă parte, a rezolvat și problema operatorilor de distribuție, care, deși nu au făcut investiții în rețele în anii aceștia, ca să micșoreze consumul propriu tehnologic, care înseamnă 10% din consum, acum s-au liniștit, că le dă la 450 lei MWh.

Energia nu ajunge

Culmea este că Guvernul a obligat doar producătorii de stat să vândă energie cu 450 lei MWh, regenerabilele și cogenerarea fiind scutite, fapt care face ca energia să fie insuficientă. ”Oricum energia nu ajunge. În nicio variantă energia nu ajunge. În primul rând pentru că producătorii au contracte încheiate, iar în al doilea rând, fiind vorba doar de câțiva producători care vor da energie către OPCOM la 450 de lei MWh, va fi și mai puțină energie, mai ales că au fost scoase regenerabilele și cogenerarea. Producătorii de stat, și dacă ar da toată cantitatea către OPCOM, nu pot acoperi consumul României. Rezilierea contractelor deja încheiate nu se va produce, pentru că vor fi procese în instanță. Cine plătește daunele pentru modificarea clauzelor, pentru că sunt operatori economici de bună credință care au cumpărat energie pe termen lung?!”, ne spune Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației HENRO.

Practic, doar Nuclearelectrica, Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia vor vinde la 450 de lei. La Complexul Energetic Oltenia va fi o problemă cu acest preț, pentru că nu va putea statul să le acopere costul certificatelor, dat fiind că mai beneficiază deja de un ajutor de stat și legislația nu permite acest lucru, consideră reprezentanții producătorilor de energie. Potrivit Ordonanței de Urgență, producătorii de energie electrică au obligația de a transmite la Transelectrica și OPCOM, până la data de 24 noiembrie 2022, cantitatea de energie electrică din producția anului de aplicare care a fost deja contractată la vânzare la data intrării în vigoare a actului normativ.

Statul pierde, furnizorii câștigă

Pentru clienții pe care îi are acum, Hidroelectrica va rămâne cu aceleași prețuri din contractele încheiate, de maximum 0,74 lei pe kWh pentru orice cantitate consumată. Conducerea Asociației HENRO susține că statul și-a omorât acum sursa de venit din supraimpozitarea producătorilor, pentru că îi obligă să vândă cu 450 lei MWh și, pe de altă parte, plătește mai mulți bani pentru plafonarea la furnizori, pentru că va mări numărul de categorii de beneficiari ai plafonării. ”Furnizorii, pentru că nu le va ajunge cantitatea livrată de producători la 450 lei MWh, vor cumpăra și energie scumpă. Iar energia scumpă, pe care o plimbă traderii până ajunge la ce preț vor ei, mixată cu energia de 450 lei, va ajunge tot scumpă, iar statul va plăti foarte mult diferența. Nu este niciun studiu de impact făcut înainte, Guvernul are senzația că furnizorii vor face un gest de caritate, dar nu vor face, că nu vor vinde mai ieftin, și va ajunge să deconteze tot niște sume foarte mari”, a mai afirmat Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației HENRO.

Ultimele stiri

  • Românii care se aleg cu pensii mai mari cu 1.500 lei, după recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Meteorologii ANM anunţă, după ploi şi vijelii, canicula în mijlocul lunii mai. Zonele afectate
  • Cutremur în România, marți dimineață/Ce magnitudine a avut seismul din 7 mai
  • Motivul pentru care Guvernul e la un pas să „îngheţe” salariile şi pensiile. Anul electoral îi încurcă mult
  • Cinci muncitori au murit în Sicilia, într-o stație de epurare – VIDEO
  • Israelul bombardează intens oraşul Rafah, din Fâşia Gaza, deşi Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu. Cel puţin 12 morţi (VIDEO)
  • Polonia verifică dacă judecătorul care a cerut azil în Belarus a fost spion
  • VIDEO| Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer „armistițiu olimpic”
  • Poza Zilei
  • Iohannis, din nou turist. De această dată se va întâlni cu Joe Biden la Casa Albă
  • Exit mobile version