Cauta

Occidentul va întâmpina 2023 în haos

În timp ce o furtună puternică și mortală a măturat America de Nord, lăsând orașele în beznă și înghețând entuziasmul Crăciunului, Europa este cuprinsă de greve din cauza prețurilor care cresc vertiginos.

Occidentul urmează să încheie anul 2022 și să întâmpine 2023 într-o atmosferă sumbră, cu mult haos imediat. Durerile cronice ale diviziunii sociale – în plină criză economică –  cu greu pot vedea o schimbare în viitorul apropiat, notează Global Times. O serie de probleme sociale și de guvernare adânc înrădăcinate au apărut în mod proeminent și au umbrit bucuria sărbătorilor.

Potrivit presei americane, mai multe autobuze pline cu migranți, inclusiv copii,  au fost lăsate în fața reședinței vicepreședintelui Kamala Harris din Washington, în ajunul Crăciunului.

Casa Albă a aruncat vina pe guvernatorul texan Greg Abbott, calificând-o drept o „cascadorie crudă, periculoasă și rușinoasă”. Abbott este unul dintre cei cel puțin trei guvernatori republicani care și-au asumat meritul de a fi transportat cu autobuzul sau cu avionul migranții spre nord pentru a protesta împotriva politicilor de imigrare ale administrației Biden.

Statele Unite au înregistrat peste 600 de împușcături în masă în 2022, un nou record în condițiile în care pandemia a dus deja la creșterea violenței cu arme de foc, arată statisticile Gun Violence Archive.

De cealaltă parte a Atlanticului, europenii se luptă cu propriile probleme legate de inflație, criză energetică, dezindustrializare, șomaj și de creșterea periculoasă a populismului și a extremismului.

Peste Canalul Mânecii, Marea Britanie s-a confruntat cu o nouă serie de greve în timpul sărbătorilor de Crăciun. Lucrătorii feroviari au blocat rețeaua de transport, iar personalul Forțelor de Frontieră se pregătește să iasă în stradă. Asistentele medicale și paramedicii, lucrătorii poștali, șoferii de autobuz și funcționarii publici sunt fie în plină acțiune de grevă, fie amenință cu greva.

Pe plan intern, politicienii europeni nu reprezintă interesele cetățenilor, ci au devenit purtători de cuvânt ai elitelor; furia oamenilor dă naștere partidelor de dreapta, populism și extremism.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina este un factor major, care nu numai că a secătuit economia europeană, dar i-a redus și spațiul de manevră în căutarea autonomiei politice.

Domolirea inflației depinde în mare măsură de restabilirea lanțului global de aprovizionare și de ajustarea structurii energetice, care nu poate vedea o îmbunătățire rapidă în 2023. Nici problemele sociale și de guvernanță cronice nu pot fi atenuate.Într-adevăr, 2023 nu va fi ușor pentru Occident.

Ultimele stiri

  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Descoperire misterioasă la Giza. Ce ascund piramidele egiptene
  • Băsescu, reacție tranșantă: „România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei”
  • România, ţară exotică! Ce au început să cultive agricultorii noştri
  • Pompierii, în alertă! Incendiu la o magazie din Portul Constanţa. Focul se manifesta pe o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi
  • Breaking news: Ebrahim Raisi, președintele Iranului, a murit în accidentul de elicopter! (VIDEO)
  • Poza Zilei
  • Horoscop 20 mai 2024 – Veți obține ceea ce doriți dacă vă folosiți seducția
  • Exit mobile version