Cauta

Mascarada testelor Covid: falsul pozitiv umflă numărul cazurilor

Tătaru recunoaște că testele dau erori

Erorile laboratoarelor, fie ele private, fie de stat, privind rezultatele testelor Covid, s-au înmulțit alarmant, cel puțin cele depistate și făcute publice. Un fapt care pune sub un grav semn de întrebare veridicitatea cifrelor cazurilor Covid, raportate zilnic de autorități. Medicii spun că greșelile sunt cauzate de lipsa personalului din laboratoare specializat în genetică, interpretarea testelor ridicând mari probleme.

Rafila semnalează probleme în laboratoare

Este sau nu real numărul mare de cazuri Covid raportate zilnic de Grupul de Comunicare Strategică? O întrebare la care ministrul Tătaru trebuie să răspundă cât mai urgent, având în vedere avalanșa testelor fals pozitive, provenite atât de la unitățile sanitare private, cât și de la cele de stat. Cine acreditează aceste laboratoare, în afara entității private Asociaţia de Acreditare din România – RENAR, și, mai ales, cine verifică dacă aparatura, reactivii și personalul din laboratoare sunt conforme? Geneticienii spun că tehnica în sine la prelucrarea testelor Covid cu aparatul PCR nu este foarte complicată, dar interpretarea rezultatelor pune probleme.

”Trebuie să ai o anumită pregătire, să fii biolog specialist în genetică, genetician, medic de medicină de laborator, pentru că pot apărea niște grafice care trebuie interpretate. Iar dacă nu știi să interpretezi graficele respective poate să-ți dea niște rezultate care nu sunt conforme. În rețeaua publică din România angajați cu normă întreagă sunt doar 5 medici geneticieni, pentru că cei mai mulți s-au dus în privat, din cauza faptului că Ministerul Sănătății a scos postul de rezidențiat. Biologii din laboratoare trebuie să aibă, ca și medicii, o anumită pregătire care să-i ofere cunoștințele necesare pentru a interpreta și a face analizele genetice”, ne-a declarat prof.dr.Vlad Gordoza, președintele Societății Române de Genetică Medicală.

Tătaru confirmă

Semnalele trase de geneticieni au fost confirmate de însuși ministrul Tătaru, care a recunoscut că veridicitatea testelor depinde și de personalul din laboratoare. ”Unele teste pot fi fals pozitive sau fals negative, în funcție de aparat, în funcție de cel care le prelucrează, în funcție de loc. Poți să ai un test fals negativ, după 2-3 zile, iar apoi să fie pozitiv. Testele se pot negativiza sau pozitiva”, a afirmat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății. Fostul președinte al Colegiului Medicilor din România, prof.dr.Vasile Astărăstoae, a arătat recent că există probleme în prelucrarea testelor Covid.

”Eu mi-am început activitatea ca medic la genetică medicală. Am fost în laboratorul unei doctorițe excepționale. De acolo știu ceva genetică. PCR este o tehnică de genetică moleculară. Nu o poate face oricine, nu o poate face orice laborator. Din 130 de laboratoare care făceau PCR, câte au fost acreditate şi câte din persoanele respective au atestat de laborator genetică moleculară? Erori pot apărea de la recoltare, de la prelucrare și de la interpretarea rezultatelor”, afirma prof.dr.Vasile Astărăstoae.

Controlul extern nu există

Prof. univ dr. Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie și reprezentantul OMS în România, a dezvăluit faptul că a trimis Ministerului Sănătății, de la Comisia Științifică, o propunere de instituire a unui sistem de control extern de calitate și de instruire, care să fie coordonat la nivelul centrelor universitare, propunere care nu s-a materializat. ”Este importantă calitatea testelor, dacă reactivii sunt cei corespunzători și se află în termen de valabilitate, dar mai ales dacă personalul medical care realizează aceste teste are experiență de lucru în diagnosticul molecular.

Cred că aici au fost și încă sunt probleme, pentru că este importantă experiența, să poți sesiza diferitele erori care pot apărea. Doar stăpânirea unei tehnici de lucru, mai ales dacă a fost deprinsă de curând, după un training sumar, nu este suficientă. De aceea, regret că actualul ministru al Sănătății nu a corectat încă eroarea comisă de predecesorul său, de a defavoriza specialitatea de Microbiologie Medicală, care ar putea ajuta la îmbunătățirea calității diagnosticului molecular al bolilor transmisibile”, a declarat prof.dr.Alexandru Rafila.

Ultimele stiri

  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • Exit mobile version