Cauta

MAI a vrut sa bage gunoiul sub preș. Consumul de droguri este absolut legal în țara noastră

Legislația române permite consumul de droguri. Autoritățile încurajează fenomenul

Consumul de droguri și posesia de droguri pentru consumul propriu, care nu are o cantitate prestabilită, sunt absolut legale în România. Legislația nu prevede nicăieri pedepse pentru aceste fapte, ne spun polițiștii. Mai mult, MAI refuză să achiziționeze aparate de drugtest, de teamă că ar ieși la iveală cifrele reale îngrozitoare ale șoferilor care umblă drogați la volan, susțin reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europol. 

Cazul criminalului drogat la volan care a ucis doi studenți scoate la lumină mizeria băgată sub preș de autorități. În România consumul de droguri este absolut legal, iar polițiștii au fost descurajați, prin toate mijloacele, să combată fenomenul, care a luat o amploare inimaginabilă.  Polițiștii nu au dreptul de a testa un om care se află sub influența drogurilor, dacă acesta nu este la volan și, bineînțeles, dacă există aparate de testat și semne vizibile ale consumului.

”În România nu avem niciun cadru normativ care pedepsească consumul de droguri. Dacă ar exista, ar trebui să dublăm numărul de locuri în pușcării. Conform statisticilor oficiale, avem o creștere constantă a consumului de droguri, avem zeci de mii de tineri care au recunoscut că au consumat droguri. După cazurile tinerilor morți din cauza drogurilor, anul trecut la Festivalul Saga, au ieșit și PSD și PNL cu un proiect de lege pentru testarea pentru consumul de droguri a elevilor în școli și acolo se termina totul. Evident că nu s-a mers mai departe, că legea nu era aplicabilă”, ne spune Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol. Acesta arată că, dacă un individ este depistat cu două joint-uri, de exemplu, sunt ridicate produsele, i se întocmește dosar penal pentru trafic de droguri, iar în cursul cercetării penale se constată că a fost pentru consum propriu, și nu pentru comercializare. ”Evident că nu există prevăzută în lege vreo cantitate de droguri anume care să fie considerată pentru consum propriu. Deci totul este subiectiv. Este o aberație. Tu nu ai voie în România să deții droguri, să faci trafic de droguri, să comercializezi, dar, în același timp, ai consum. Important este să aflăm cum ajung cantități imense de droguri în sezonul estival la mare și autoritățile să nu aibă posibilitatea de a penetra astfel de medii. Noi, dacă nu am avut un echipaj rutier cu drug test în toată stațiunea, ar fi și absurd să întreb dacă am avut polițiști sub acoperire în Vama Veche sâmbătă seara, acolo unde mii de tineri erau în cluburi”, ne-a precizat Cosmin Andreica.

Aparate drug-test puține și restricții la utilizare

Drug Testele nu sunt date de la un polițist la altul pentru că valoarea este destul de mare, undeva, la 30.000 de lei unul, susține conducerea Europol. ”Și-atunci șefii, ca să se protejeze, vin și-l încarcă pe câte unul cu drug test. Există o grămadă de polițiști rutieri care nu au pus mâna pe un aparat drug-test și tu le cumperi elicoptere. Tu nu ai drug teste, ai mii de drogați la volan și tu vorbești de elicoptere. La ora actuală avem cam unu-două aparate drug test pe județ. În Mangalia nu exista decât un aparat drug test folosit de un singur polițist. Ar trebui să existe un aparat la fiecare echipaj. Nu a existat niciun interes pentru a se achiziționa aparate drug test, pentru că nu a existat dorința de a avea o cifră reală a consumului de droguri în trafic. Și atunci, dacă ai mai puține aparate, ai și cifre mai mici. Iar dacă ai cifre mai mici mimezi că stăpânești fenomenul. Dar cifra neagră a acestor fapte este uriașă în realitate. Mai mult, în urmă cu trei luni, polițiștii de la rutieră au primit ordin să nu mai verifice șoferii cu drug test dacă nu asociază comportamentul conducătorului auto cu consumul de substanțe interzise și asta pentru că au constatat că aparatele de la Aquila dau eroare și de 40% fals pozitiv. Însă foarte puțini polițiști sunt instruiți să identifice un om care a consumat droguri”, ne-a mai precizat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Trafic de droguri vs Poliția Animalelor

Sindicaliștii din MAI ne spun că Marcel Vela a creat Poliția Animalelor cu 488 de funcții și că, astăzi, sunt doar 288 de polițiști care lucrează pe trafic de droguri. ”Analizând cifrele acestea, uman, moral, dar nu se poate ca atunci când ai un fenomen al consumului de droguri, să menții doar 288 de polițiști pe trafic de droguri, la nivel național, al căror program de lucru este de luni până vineri de la 8 la 16, și asta pentru că șefii au considerat că plătesc prea multe ore de noapte și de sâmbete și duminici. Am cerut etiloteste și pentru polițiștii de la ordine publică, dar nu li s-a dat nici până în prezent, că s-au temut că opresc pe cine nu trebuie și pe urmă stau și dau cu subsemnatul. În luna iunie, inspectorul șef Alin Haniș, de la IPJ Oradea, a solicitat IGPR să li se retragă calitatea de polițiști rutieri celor 70 de agenți de ordine publică, în condițiile în care aceștia constatau frecvent încălcări ale legislației rutiere. Agenții de ordine publică, în baza unui examen, pot primi calitatea de polițist rutier și pot constata contravenții rutiere. Cu ce scop, tu, ca instituție, vrei să-ți indisponibilizezi 70 de oameni ? Din aceleași motive, să nu amendeze pe cine nu trebuie”, ne-a mai spus președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

Ultimele stiri

  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Descoperire misterioasă la Giza. Ce ascund piramidele egiptene
  • Băsescu, reacție tranșantă: „România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei”
  • România, ţară exotică! Ce au început să cultive agricultorii noştri
  • Pompierii, în alertă! Incendiu la o magazie din Portul Constanţa. Focul se manifesta pe o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi
  • Breaking news: Ebrahim Raisi, președintele Iranului, a murit în accidentul de elicopter! (VIDEO)
  • Poza Zilei
  • Horoscop 20 mai 2024 – Veți obține ceea ce doriți dacă vă folosiți seducția
  • Exit mobile version