Cauta

Lovitură pentru hipermarketuri. Producătorii agricoli, apărați prin lege

România a întârziat cu un an protejarea producătorilor agricoli în fața hypermarketurilor

De luna viitoare, producătorii agricoli din România vor fi, în sfârșit, protejați de politica agresivă și de practicile incorecte ale hipermarketurilor. Consiliul Concurenței a lansat, în dezbatere publică, un proiect de regulament de aplicare a Legii privind practicile comerciale neloiale, urmând ca actul normativ să funcționeze, cu întârziere, și în România. Amenzile pentru marii retaileri vor fi drastice, fiind cuprinse între 250.000 de lei și 600.000 de lei.

Pentru a proteja multinaționalele, statul român a încălcat termenul limită de punere în aplicare a unei Directive Europene care îi apăra pe producătorii agricoli în relația de forță cu hipermarketurile. Astfel, Directiva (UE) 2019/633 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, cu termen de adoptare a legislației de conformare de către statele membre  la 1 mai 2021 și de aplicare, la 1 noiembrie 2021, nu a fost transpusă în practică nici până în prezent.

Legea nr. 81 a fost publicată în Monitorul Oficial din 12 aprilie 2022, însă abia acum Consiliul Concurenței a pus în dezbatere proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea Regulamentului de investigare și soluționare a sesizărilor ce vizează practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar. Se pare însă că nici Comisia Europeană nu s-a grăbit să declanșeze procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României, având în vedere că singurele interese afectate erau ale românilor. Potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotărâre elaborat de Consiliul Concurenței, implementarea prevederilor Legii nr. 81/2022 este încredinţată Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, entitate ce reprezintă punctul unic de contact pentru cooperarea cu Comisia Europeană şi celelalte autorităţi, iar aplicarea prevederilor acestui act normativ revine Consiliului Concurenței.

Dispare taxa de raft

Regulamentul prevede interdicția pentru hypermarketuri de a aplica reduceri financiare şi comerciale sub formă de rabaturi furnizorilor, dar sunt permise reducerile sub forma de remize şi risturne, în condițiile în care valoarea acestor reduceri nu depășește un plafon de 20% din valoarea produselor agricole şi/sau alimentare facturată între cumpărător și furnizor. Totodată, hypermarketurile nu vor mai avea voie să solicite furnizorului plata pentru publicitatea produselor agricole și/sau alimentare făcută de către cumpărător, plata pentru serviciile de marketing prestate de către cumpărător privind produsele agricole și/sau alimentare, precum și plata pentru personalul care se ocupă de amenajarea spațiilor de vânzare utilizate pentru vânzarea produselor furnizorului sau să oblige furnizorul să pună la dispoziție personal pentru vânzarea produselor sau orice altă activitate legată de procesul de vânzare-promovare. Interzise vor fi și solicitările de plată ale hipermarketurilor pentru plasarea secundară a produselor sale agricole și alimentare spre vânzare, dar și solicitările către furnizor de a suporta, integral sau parțial, costul oricăror reduceri pentru produsele agricole și/sau alimentare vândute de cumpărător cu titlu promoțional. În situația în care furnizorul solicită astfel de servicii, valoarea tuturor acestora nu poate depăși 5% din valoarea încasată de furnizor în baza contractului încheiat între părți.

Amenzi usturătoare

Producătorii pot face sesizări privind practicile comerciale incorecte la Ministerul Agriculturii sau direct la Consiliul Concurenței. La solicitarea acestora, datele de identificare ale reclamanților vor fi protejate la declanșarea investigației de către Consiliul Concurenței. Amenzile pentru încălcarea prevederilor Legii nr.81/2022, care transpune Directiva Europeană, vor fi cuprinse între 250.000 de lei și 600.000 de lei. Hipermarketurile vor avea obligația de a pune contractele în acord cu prevederile legii până la data de 31 decembrie 2022.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version