Cauta

Loteria imunizării. Apar vaccinurile de categoria a II-a

Etapa a treia, vaccin cu 60% eficiență

Cele 180 de centre noi de vaccinare vor fi operaționale doar pentru cel de-al treilea vaccin, AstraZeneca, cu o eficiență de doar 60%, conform informațiilor oferite de autorități. În aceste centre vor intra însă categoriile care nu au niciun fel de prioritate, adică restul populației generale.

Potrivit strategiei de vaccinare, în etapa a treia se vor putea înscrie cei care nu fac parte din categoriile personal medical, persoane de peste 65 de ani și cele cu boli cronice sau personal din serviciile esențiale. Pentru acestea, având în vedere sincopele în aprovizionare ale companiilor Pfizer și Moderna, rămân disponibile doar dozele de vaccin de la AstraZeneca, ale căror eficiență este mult mai scăzută și care nu pot fi administrate decât celor cu vârste sub 55 de ani. „Este al treilea vaccin împotriva Covid-19 autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului și care urmează să intre în portofoliul fiecărui stat membru pentru a fi utilizat în campania de vaccinare. Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin, conform rezumatului caracteristicilor produsului este după vârsta de 18 ani. După cum știm, eficacitatea este de circa 60% și se poate administra persoanelor de peste 18 ani, în două doze, la un interval cuprins între 4 și 12 săptămâni. În studiile clinice care au stat la baza autorizării acestui tip de vaccin, majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani”, a precizat col.dr.Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Întrebate dacă românii vor putea alege vaccinul, autoritățile au răspuns că este exclus acest lucru și că cei care vor refuza vaccinul repartizat vor fi excluși de la imunizare. Programările pentru vaccinul AstraZeneca din cele 180 de centre care urmează a fi deschise se vor putea face începând cu data de 15 februarie. Până atunci, teoretic, toate categoriile din etapele 1 și 2 ale priorității la vaccinare se vor putea înscrie în centrele care folosesc doze Pfizer și Moderna, cu eficiență de peste 90%.

1,3 milioane de doze în două luni

Livrările dozelor de vaccin de la AstraZeneca vor fi destul de lente, astfel că România urmează să primească 1,3 milioane în lunile februarie și martie. Dacă vaccinurile Pfizer și Moderna folosesc tehnica ARN mesager, în cazul produsului de la Astra Zeneca s-a optat pentru un virus din familia adenovirusurilor, folosit ca vector, care produce răceala la cimpanzei, modificat astfel încât să nu se multiplice în organismul uman. Vaccinul stimulează tot producția de anticorpi și nu poate fi utilizat la persoane cu vârste de sub 18 ani. Compania Astra Zeneca susține că efectele secundare observate în studiile clinice sunt ușoare și moderate, de genul sensibilitatea crescută la durere, căldură sau roșeață, mâncărime, umflături sau vânătăi la locul injectării, stare generală de rău, oboseală, frisoane sau febră, durere de cap, greață sau dureri articulare și musculare, umflături la locul injectării, febră, vărsături, dureri în gât, curgerea nasului, tuse și frisoane. Cele mai severe reacții au fost și ele raportate ca fiind moderate, de genul ameţeli, scăderi ale apetitului, dureri de stomac, inflamarea ganglionilor limfatici, transpirație excesivă, mâncărime a pielii sau erupții cutanate. Prin comparație, printre efectele secundare ale vaccinului Pfizer se numără tulburări hematologice și limfatice precum limfadenopatia – inflamarea ganglionilor limfatici, tulburări ale sistemului imunitar, de tipul anafilaxi, hipersensibilitate, precum și tulburări ale sistemului nervos, de genul paraliziei faciale și insomniei.

Vin și vaccinurile rusești și chinezești

Conștiente de faptul că cele trei companii nu pot acoperi cererea Uniunii Europene, autoritățile statelor UE fac acum demersuri pentru autorizarea pe piață a vaccinurilor rusești și chinezești. Mai mult, Germania și Rusia au discutat deja despre o posibilă colaborare în producția de vaccinuri, după ce s-a dovedit o eficiență de peste 91% a vaccinului Sputnik V, iar Ungaria a aprobat deja utilizarea vaccinului chinezesc. În ce privește prețurile cunoscute ale vaccinurilor, cele de la AstraZeneca sunt de 10 ori mai ieftine decît produsele Moderna și Pfizer.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version