Cauta

Liberalii insistă. Orice ucrainean poate obține rapid cetățenia română

PNL deschide fabrică de cetățeni români

Liberalii sunt deciși să meargă până la capăt cu simplificarea excesivă a procedurii de obținere a cetățeniei române pentru ucraineni. Astfel, orice ucrainean care se angajează în România primește, la cerere, cetățenia română, fără niciun fel de alte condiții. Mai mult, cererea pentru obținerea cetățeniei se poate depune și la consulatele sau la ambasada română din Ucraina.

Probabil cu acceptul tacit al Bruxelles-ului, PNL-iștii au emis un proiect de lege prin care orice cetățean ucrainean poate obține cetățenia română, primind, astfel, implicit, și titulatura de cetățean al Uniunii Europene.

Primele intrări semnificative în UE ale ucrainenilor au avut loc pe valul lui Traian Băsescu, singurul președinte care a accelerat atât de tare procesul de redobândire a cetățeniei române pentru moldovenii de peste Prut, încât foarte mulți ucraineni, care nu aveau nimic românesc la origine, au reușit, cu acte ușor de fabricat, să devină cetățeni români cu drept de liberă circulație în Uniunea Europeană. Proiectul de lege al parlamentarilor liberali, așa cum spunea și colegul meu Cătălin Tache, va deschide calea spre România și UE pentru temuții rackeți ucraineni, cu care țara noastră, dar și Europa vor avea mari probleme.

Potrivit actului normativ, care a fost depus deja la Senat, cetățenia română se poate acorda la cerere persoanei fără cetățenie sau cetățeanului străin care a contribuit în mod direct, semnificativ la stimularea dezvoltării economice regionale și la diminuarea deficitului înregistrat pe piața forței de muncă, cu posibilitatea stabilirii domiciliului în țară sau cu menținerea acestuia în străinătate. Acest lucru se poate face dacă solicitantul provine din state terțe vecine sau dacă a avut încheiat contract individual de muncă cu angajatori de pe teritoriul României pe o perioadă cumulativă de doi ani. Cea de-a doua condiție, care nu depinde de prima, creează o altă problemă dacă legea va fi adoptată în această formă. Și anume aceea că toți imigranții și străinii veniți la muncă în țara noastră pot obține lejer cetățenia română.

Cetățenie prin căsătorie

Deși reglementările actuale prevăd obținerea cetățeniei române pentru o persoană căsătorită cu un român sau o româncă abia după 8 ani de conviețuire, în cazul ucrainenilor, sârbilor și moldovenilor aceasta se va putea obține după doi ani și șase luni, potrivit proiectului de lege al liberalilor.

”Prin derogare de la art.8, alin (1), lit. A, cetățenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetățenie sau cetățeanului străin provenit din state terțe vecine, care s-a născut și domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deși nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază în condițiile legii pe teritoriul român de cel puțin 5 ani sau, în cazul în care este căsătorit și conviețuiește cu un cetățean român, de cel puțin 2,5 ani de la data căsătoriei”, se arată în proiectul legislativ. Totodată, tot prin derogare, cetățenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetățenie sau cetățeanului străin care face dovada descendenței până la gradul II inclusiv, prin documentele de stare civilă ale părinților sau ale bunicilor.

Cererile se trimit din străinătate

În cazul celor care au lucrat sau lucrează în România sau a cetățenilor din statele terțe vecine, cererile pentru obținerea cetățeniei române pot fi depuse și la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României din statul sau teritoriul căruia solicitantul își are domiciliul. În aceste cazuri, cererea va fi trimisă de îndată Comisiei pentru cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, însoțită de un punct de vedere cu privire la îndeplinirea condiției ca solicitantul să fi contribuit direct la stimularea dezvoltării economice regionale și la diminuarea deficitului de forță de muncă, se mai precizează în proiectul de act normativ emis de parlamentarii liberali.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version