Cauta

INS aruncă bomba. A explodat numărul deceselor

"Te sun eu pe fix!" - un concept ce nu mai e valabil la spitalul din Brăila. De ce? Hoţii au tăiat cablurile

Numărul deceselor înregistrate în luna februarie a anului curent a fost cu aproape 6.000 mai mare față de aceeași lună a anului trecut. De data aceasta nu mai este vorba despre Covid, ci despre consecințele blocării accesului la tratamente. În următoarele luni se preconizează o creștere accelerată a morților, dat fiind faptul că spitalele au primit răgaz încă un an pentru a se reorganiza.

Măsurile aberante din pandemie încep să-și arate efectele. Românii nu au mai avut acces la tratamente și, astfel, bolile s-au agravat sau au fost depistate prea târziu. Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat că în februarie 2022 s-au înregistrat cu aproape 6.000 de decese mai mult decât în aceeași lună a anului trecut. În ce privește Covid, în februarie 2021, când doar 3% din populație era vaccinată, numărul deceselor cauzate de acest virus a fost de 2.000. În schimb, în luna februarie a acestui an, cu 42% din populație complet vaccinată, numărul deceselor Covid a fost de 3.400. Cele mai mari creșteri ale deceselor în februarie 2022, comparativ cu februarie 2021, au fost raportate la bolile aparatului circulator.

În fapt, fenomenul a început încă din 2020, când a existat o creștere a deceselor față de 2019 cu aproape 30.000, din care doar 15.000 au fost atribuite Covid. Cele mai multe creșteri ale morților au fost tot la categoria boli ale aparatului circulator, cu 17.500 mai mult decât în 2019. Statisticile arată clar că victimele colaterale ale pandemiei sunt cei cu boli cardiovasculare, al căror număr l-a depășit pe cel al decedaților Covid. Creșterea deceselor din februarie, fără legătură cu SARS-Cov-2, arată clar să sistemul de sănătate este la pământ. Investiții s-au tot făcut în ultimii doi ani, când achizițiile directe au permis aproape orice. Salariile medicilor și asistentelor sunt mai mari decât în Occident. Și totuși, românii mor pe capete, pentru că nu au acces în spitale și nici la investigații medicale. Ministerul Sănătății a acceptat o perioadă de tranziție pentru spitale, fapt care va însemna că reorganizarea va prelungi cu încă un an agonia sistemului.

Ce se întâmplă în spitale?

Luni, Ministerul Sănătății raporta un număr de 2.163 pacienți Covid internați, din care 275 la ATI. La nivel național, în 2019 erau alocate 134.000 de paturi de spital, numărul acestora fiind redus la jumătate în timpul pandemiei. Din peste 8 milioane de internări, cât se înregistrau în 2019, s-a ajuns la 4 milioane de internări în 2020, pentru ca un an mai târziu, numărul internărilor să scadă la 2 milioane într-un an. Cu doar 2.000 de pacienți Covid și cu 7.000 de paturi rezervate pentru eventuale victime din Ucraina, este clar că spitalele sunt aproape goale. Cu toate acestea, deși românii sunt din ce în ce mai bolnavi, nicio unitate sanitară nu se grăbește să-și deschidă porțile, adică să intre în funcționare normală. Pentru investigații medicale, dat fiind că până acum accesul a fost restricționat, se așteaptă cu lunile, pentru că nu numai infrastructura e limitată, ci și banii alocați din Fondul de Asigurări de Sănătate sunt puțini. Iar toate aceste așteptări nu înseamnă decât o contabilizare ulterioară a deceselor.

Ce a lăsat în urmă pandemia

Pandemia a trecut, cu sau fără declararea oficială a sfârșitului, însă sistemul pare înțepenit în amorțeala plictiselii de prin spitale, unde, timp de doi ani, a bătut vântul. Dacă până acum medicii se fereau să primească bolnavi de teama Covidului, acum se feresc să-i primească pentru că abia s-au obișnuit cu programul lejer. Două lucruri esențiale ar trebui schimbate. Primul ar fi ca medicii să aleagă între spitalul public și clinica privată, iar cel de-al doilea, care ar rezolva aproape toate problemele din sistem, este ca medicii, dar și asistentele, să fie plătiți în funcție de activitatea și de performanțele fiecăruia. Și atunci, cu siguranță, nu s-ar mai aloca 90% din bugetul spitalelor pentru salariile medicilor, iar bolnavii ar putea fi tratați fără a mai fi obligați să-și aducă medicamente de acasă.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare și  în aeroporturi.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

Ultimele stiri

  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Descoperire misterioasă la Giza. Ce ascund piramidele egiptene
  • Băsescu, reacție tranșantă: „România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei”
  • România, ţară exotică! Ce au început să cultive agricultorii noştri
  • Pompierii, în alertă! Incendiu la o magazie din Portul Constanţa. Focul se manifesta pe o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi
  • Breaking news: Ebrahim Raisi, președintele Iranului, a murit în accidentul de elicopter! (VIDEO)
  • Poza Zilei
  • Horoscop 20 mai 2024 – Veți obține ceea ce doriți dacă vă folosiți seducția
  • Exit mobile version