Cauta

Incredibil! De ce nu vrea Guvernul să majoreze salariile militarilor și politiștilor

Soldații români, țepuiți la salarii de MApN

Aplicarea Legii 153/2017 în cazul militarilor și a angajaților MAI ar însemna cel puțin o dublare a veniturilor acestora. Mai mult, puținii care au câștigat în instanță, au de recuperat de la MAI și MApN sume între 200.000 și 550.000 de lei, pentru drepturile salariale neachitate în iunie 2017 până în prezent.

Legea salarizării unitare nr.153/2017 nu a fost făcută pentru toți bugetarii, ci doar pentru anumite categorii, cum ar fi aparatul central, sănătate și justiție, ne spune dr.ing. Dan Băzăvan, maior (r), președintele Asociației Civice Stop Discriminării Cetățenilor.

”La trecerea mea în rezervă nu s-a ținut cont de hotărârea judecătorească și în loc să calculeze drepturile conform Legii 153, adică jumătate din salariul minim brut, au băgat sumă compensatorie de 681 de lei, așa cum era prevăzut la 31.12.2009. Toate veniturile cadrelor militare în activitate sunt calculate raportat la 31.12.2009, inclusiv ale polițiștilor, jandarmilor și pompierilor. Potrivit Legii 153/2017, majoritatea salariilor se calculează raportat la salariul minim brut actual, ori ei nu au făcut chestia asta la militari. Au păstrat soldele de la 31 decembrie 2009 și au mai pus acolo, câte ceva, au făcut niște calcule în așa fel încât să nu crească foarte mult. Și, într-adevăr, nu au crescut, pentru că, dacă s-ar aplica Legea 153, automat soldele ar fi trebuit să explodeze. De exemplu, puteau să se ducă undeva la peste 200%”, ne-a declarat dr.ing. Dan Băzăvan.

Acesta ne spune că soldele militarilor sunt compuse din soldă de funcție, care este elementul majoritar, sporul de grad, salariul de merit, indemnizație de dispozitiv, spor de confidențialitate, soldă de grad, vechime etc. De exemplu, solda de funcție, la gradul de locotenent colonel, este 934 de lei la 31.12.2009. Ori, potrivit anexei 6 a Legii 153, la locotenent colonel, numai solda de funcție prevăzută pentru 2022 trebuie să fie 5.500, la gradația 0.

Pensii ciuntite

Un locotenet colonel are, la trecerea în rezervă, o pensie de 4.124 de lei, deci cu mult mai mică decât solda de funcție. Iar conform legii, pensia ar fi trebuit să fie undeva la 16.000 de lei, pentru că la solda de funcție se adăugau 25% solda de merit, spor de confidențialitate între 10 și 15%, sporul de dipozitiv de 25%, solda de grad care este fixă, de peste 300 de lei, dar și alte sporuri, susține dr.ing. Dan Băzăvan.

”Este clar că Guvernul nu a aplicat Legea 153 în cazul militarilor și personalului MAI, dar ne întrebăm în ce temei de drept nu au făcut asta, aici este problema. La nivel național, au fost câștigate doar 5 dosare pe Legea 153, prin hotărâri definitive, polițiști și jandarmi. La un ofițer de poliție dintr-un astfel de dosar i-a crescut pensia de la 4.000 de lei, la peste 9.000 de lei. Pensia este rezultatul mediei a șase luni.consecutive din ultimii 5 ani. Un jandarm care a câștigat în instanță era chiar în activitate, la fel și un polițist. Ei nu au calculat soldele conform legii. Și asta pentru că este vorba despre foarte mulți bani. Plus că s-au făcut dosare pe sindicate, pe ONG-uri, multe fiind dosare colective, iar când au văzut judecătorii despre ce sume este vorba au respins. La un ofițer militar se datorează pe ultimii trei ani și jumătate cel puțin 550.000 de lei, iar la un subofițer, între 200.000 și 350.000 de lei. La polițiști vorbim despre aceeași chestie, mai puțin de sporul de fidelitate”, ne-a precizat dr.ing. Dan Băzăvan.

Soldele, secret de serviciu

Din 2008 și până în prezent, la MApN soldele au fost calculate în baza unor ordine de ministru clasificate secret de serviciu și a 3 hotărâri de guvern clasificate secrete, nepublicate în Monitorul Oficial, mai semnalează dr. ing. Dan Băzăvan.

”Ei au venit cu ideea că sunt secrete de serviciu, dar avem o mare problemă, pentru că nu știu care este temeiul de drept prin care secretizează aceste hotărâri, pentru că Legea unitară a salarizării spune că s-a făcut pe principiul transparenței, echilibrului și descriminării. Deci MApN-ul a calculat soldele după ureche, cum a vrut. Ciucă, din 2008 și până în 2017, a dat banii înapoi la bugetul de stat. Banii au fost prevăzuți în buget, inclusiv pentru sumele compensatorii la trecerea în rezervă”, a afirmat dr. ing. Dan Băzăvan, președintele Asociației Civice Stop Discriminării Cetățenilor.

Ultimele stiri

  • Ion Iliescu, un mesaj care a cutremurat Facebook: „Le mulţumesc angajaţilor SPP, foşti şi actuali…”/Ultimele vești despre starea fostului președinte
  • Washingtonul alege momentul nepotrivit pentru a provoca China
  • Fermecătorul Macron nu va avea succes cu Xi Jinping
  • O bătălie sângeroasă ar distrage atenția Rusiei de la Ucraina. Va supraviețui Putin?
  • Dana Budeanu a căzut cu tronc politicienilor de pe Planeta Venus
  • Dinamo joacă în „Misiune Imposibilă”
  • O monedă mai puternică decât orice ban. Frica
  • Revoluție în fotbal: camere video pentru arbitri!
  • UPDATE. Incendiu cu degajări mari de fum în Sectorul 2 al Capitalei/O persoană a murit
  • Un bărbat a murit după ce a căzut de pe podul care trece peste Canalul Poarta Albă – Midia Năvodari
  • Exit mobile version