Cauta

Începe numărătoarea inversă. Mașinile mai vechi de 15 ani vor fi scoase din circulație

Strategia pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prevede măsuri extreme în ce privește decarbonizarea transporturilor. Una dintre acestea este și interzicerea utilizării autoturismelor mai vechi de 15 ani, măsură care vine peste supraimpozitarea acestora cu începere de anul viitor. Până în 2030, din parcul de mașini actual, cu benzină și motorină, va mai rămâne doar jumătate.

Din cele peste 95% de autoturisme pe benzină și motorină existente în acest moment vor mai rămâne circa 47% în 2030, urmând ca în 2050 să mai fie în circulație doar 2% pe benzină, dat fiind că cele pe motorină dispar din 2035. Prevederea se regăsește în Strategia pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, pusă în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului. Potrivit documentului, sectorul transporturilor este unul dintre cele mai dificil de decarbonizat, deoarece, în lipsa unor politici și măsuri ferme, nivelul emisiilor va continua să crească.

Transportul urban este o sursă majoră de emisii din cauza faptului că deplasările individuale cu autoturismul propriu reprezintă o parte majoră a mișcărilor generale de transport din orașele românești, peste 76% din populația țării rezidând în zonele urbane.

”Un factor important pentru majorarea accelerată a emisiilor de GES în sectorul transporturilor urbane înregistrată în ultimele decenii este creșterea susținută a numărului de autoturisme înmatriculate. Deși România se află încă sub media UE, numărul de vehicule la mia de locuitori a crescut constant în ultimii 20 de ani, ajungând la 261 de autoturisme la 1.000 de locuitori în 2018 (media UE fiind de 505 autoturisme la 1.000 de locuitori). În plus, vehiculele care circulă în orașe sunt vechi și neeficiente din punct de vedere al consumului de carburant. Acest lucru contribuie la creșterea emisiilor de GES și afectează calitatea generală a aerului”, se arată în Strategie.

Țara second-hand

În 2017, România a importat 520.000 de vehicule la mâna a doua (second hand) care nu respectau cele mai exigente reglementări de mediu de la nivelul UE, iar între 2011 și 2017, numărul autovehiculelor second hand înmatriculate a crescut cu 450%. Astfel, în 2019, peste 74% din toate autoturismele înmatriculate în România aveau o durată de viață de peste 10 ani, corespunzând standardelor de emisii Euro 4, 3, 2, 1 sau chiar 0 și doar 16% din totalul autoturismelor înregistrate în 2019 respectau standardele de emisii Euro 6, susține Ministerul Mediului.

”Ponderea ridicată a autoturismelor vechi cu emisii ridicate (NOx, CO, HC, PM) este unul dintre principalii factori care determină calitatea precară a aerului din orașele din România. În scenariul România Neutră, în anul 2030, doar 47% dintre autoturisme vor folosi benzină sau motorină, față de peste 99% în 2019, iar ponderea autoturismelor pe benzină în 2050 se va reduce la 2%. Toate acestea sugerează că ponderea tipurilor de autoturisme trebuie să se modifice semnificativ nu numai în 2050, ci deja din 2030, ceea ce se poate realiza inclusiv prin scăderea duratei de viață a autoturismelor, de la 20-25 ani în prezent, la maximum 15 ani”, se precizează în Strategia elaborată de Ministerul Mediului.

De la diesel, la electric și hibrid

Dacă în  2019, motorina alimenta 99% din autovehicule transport persoane, vehiculele cu acest tip de combustibil vor scădea la 47% în 2030 , iar în 2050 toate autovehiculele transport persoane vor fi electrice sau pe hidrogen.  Totodată, ponderea autovehiculelor transport marfă pe motorină va fi redusă de la 90% în 2019, la 55% în 2030 și la 0% în 2050.  Este de așteptat ca hidrogenul să joace un rol semnificativ în decarbonizarea acestui tip de autovehicule, cu o contribuție de până la 35% în scenariul România Neutră.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version